Eric Madeja / WWF-Maleisië
31 maart 2021

2020 was een topjaar voor de karetschildpadden in Melaka, Maleisië

2020 was een topjaar voor de karetschildpadden in Melaka. Deze kustregio in Maleisië is de thuisbasis van één van de twee belangrijkste populaties karetschildpadden in Maleisië. Afgelopen jaar werd een historisch hoog aantal van 807 nesten met succes beschermd. Hiermee is het vorige record van 600 nesten in 2018 verbroken.

Stropers onthuld

De schildpaddenbeschermers, van wie sommigen ex-eierstropers zijn, zijn lokale dorpelingen aangesteld door het dorpshoofd, die tijdens het broedseizoen doorhet ministerie van visserij (Department of Fisheries - DoF) worden ingezet om de nesten van schildpadden in kaart te brengen, zeeschildpadden te labelen en eieren veilig te stellen. De door de schildpadbeschermers verzamelde stroperijgegevens hebben WWF-Maleisië geholpen om in te kunnen grijpen en verdere stroperij beperken. Gegevens over hotspots, profielen van stropers en hun werkwijzen zijn gedeeld met DoF en de politie.

 

Afschrikeffect

WWF-Malaysia ondersteunt het Department of Fisheries bij het trainen van schildpaddenbeschermers en bij het monitoren van nesten op alle belangrijke legstranden. WWF-Maleisië coördineerde de anti-stroperij-acties afgelopen jaar samen met de handhavers van DoF en de politie. De aanwezigheid van deze handhavingsinstanties op de stranden heeft de incidenten met stroperij effectief verminderd. Als gevolg hiervan daalde het percentage van eierstroperij in Melaka tussen april en september 2020 van 14% naar 8%, en dit droeg weer bij aan het eindejaarsgetal met de hoge aantallen geboren karetschildpadjes.

 

 

Hoopvol resultaat, maar dreiging blijft

Hoewel dit een mooi resultaat is, zijn de bedreigingen nog steeds groot. Bijvangst, vervuiling en het verdwijnen van legstranden zijn wereldwijd grote bedreigingen voor zeeschildpadden. En zodra de pandemie voorbij is, zal ook massatoerisme negatieve impact hebben op de zeeschildpadden in deze regio. Daarnaast is er de dreiging van een havenontwikkelingsproject in Kuala Linggi, vlakbij de legstranden. WWF-Maleisië werkt momenteel nauw samen met lokale overheden en organisaties aan  betere bescherming en meer schildpaddenreservaten op belangrijke legstranden.

 

Lees hier meer over zeeschildpadden

Gerelateerde artikelen

Jeff Duerr

Een historisch verdrag voor de bescherming van de oceanen!

Geweldig nieuws voor de natuur, voor het klimaat en voor ons mensen. Met het oceanenverdrag moet in 2030 minstens 30% van de zee in 2030 beschermd gebied zijn. ‘The High Seas Treaty’ zoals het verdrag officieel heet, was hard nodig, want op dit moment is slechts 1% van de internationale wateren beschermd.
Meer info
Roger LeGUEN

6 dieren die last hebben van klimaatverandering

Klimaatverandering is de laatste jaren duidelijk merkbaar. We hebben te maken met meer hittegolven, overstromingen en de zeespiegel stijgt. Ook diersoorten hebben hier last van, de ene meer dan de andere. We zetten 6 dieren voor je op een rijtje die slachtoffer worden van klimaatverandering.
Meer info
Day's Edge Productions

Colombia beschermt 32 miljoen hectare natuur

Van bergen met gletsjers tot kleurige koraalriffen, en van dichte regenwouden tot golvende zandduinen aan de kust. Rivierdolfijnen, jaguars, een overvloed aan natuurlijke hulpbronnen en diverse inheemse gemeenschappen. Colombia is een land van uitersten, met prachtige én onmisbare natuur: deze zorgt voor schone lucht, schoon water, voedsel, medicijnen en de opslag van CO2. Het beschermen en behouden van die natuur is dan ook ontzettend belangrijk. Heritage Colombia kondigt aan 32 miljoen hectare natuur te beschermen, waarvan 15 miljoen hectare mariene gebied en 3 miljoen hectare land de komende tien jaar toegevoegd worden aan de al bestaande beschermde gebieden. Ter vergelijking: de totale oppervlakte van Nederland is 4,2 miljoen hectare!
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).