Eric Madeja / WWF-Maleisië
31 maart 2021

2020 was een topjaar voor de karetschildpadden in Melaka, Maleisië

2020 was een topjaar voor de karetschildpadden in Melaka. Deze kustregio in Maleisië is de thuisbasis van één van de twee belangrijkste populaties karetschildpadden in Maleisië. Afgelopen jaar werd een historisch hoog aantal van 807 nesten met succes beschermd. Hiermee is het vorige record van 600 nesten in 2018 verbroken.

Stropers onthuld

De schildpaddenbeschermers, van wie sommigen ex-eierstropers zijn, zijn lokale dorpelingen aangesteld door het dorpshoofd, die tijdens het broedseizoen doorhet ministerie van visserij (Department of Fisheries - DoF) worden ingezet om de nesten van schildpadden in kaart te brengen, zeeschildpadden te labelen en eieren veilig te stellen. De door de schildpadbeschermers verzamelde stroperijgegevens hebben WWF-Maleisië geholpen om in te kunnen grijpen en verdere stroperij beperken. Gegevens over hotspots, profielen van stropers en hun werkwijzen zijn gedeeld met DoF en de politie.

 

Afschrikeffect

WWF-Malaysia ondersteunt het Department of Fisheries bij het trainen van schildpaddenbeschermers en bij het monitoren van nesten op alle belangrijke legstranden. WWF-Maleisië coördineerde de anti-stroperij-acties afgelopen jaar samen met de handhavers van DoF en de politie. De aanwezigheid van deze handhavingsinstanties op de stranden heeft de incidenten met stroperij effectief verminderd. Als gevolg hiervan daalde het percentage van eierstroperij in Melaka tussen april en september 2020 van 14% naar 8%, en dit droeg weer bij aan het eindejaarsgetal met de hoge aantallen geboren karetschildpadjes.

 

 

Hoopvol resultaat, maar dreiging blijft

Hoewel dit een mooi resultaat is, zijn de bedreigingen nog steeds groot. Bijvangst, vervuiling en het verdwijnen van legstranden zijn wereldwijd grote bedreigingen voor zeeschildpadden. En zodra de pandemie voorbij is, zal ook massatoerisme negatieve impact hebben op de zeeschildpadden in deze regio. Daarnaast is er de dreiging van een havenontwikkelingsproject in Kuala Linggi, vlakbij de legstranden. WWF-Maleisië werkt momenteel nauw samen met lokale overheden en organisaties aan  betere bescherming en meer schildpaddenreservaten op belangrijke legstranden.

 

Lees hier meer over zeeschildpadden

Gerelateerde artikelen

Casper Douma WWF

Zorgen over bouwplan in kwetsbaar koraalrif

Het Wereld Natuur Fonds en STINAPA maken zich grote zorgen over de plannen van de Nederlandse overheid voor een nieuwe aan te leggen los- en overslag plaats voor ruwe stookolie in het Willem Alexander mariene reservaat. Het bouwen van een pier in het reservaat zal één van de gezondste koraalriffen van Bonaire onherstelbaar beschadigen. De Tweede Kamer besluit volgende week over de nieuwe plannen.
Meer info
Casper Douma / WWF

Voor zeeschildpadden op Bonaire was 2020 wel een goed jaar

Het legseizoen van zeeschildpadden op Bonaire loopt ten einde. Het seizoen begon dit jaar op 1 mei toen medewerkers van WWF’s partnerorganisatie Sea Turtle Conservation Bonaire (STCB) het eerste nest vonden van de dikkopschildpad, één van de drie soorten zeeschildpadden op Bonaire. Het totale aantal geregistreerde nesten is in 2020 met 27 procent gestegen ten opzichte van 2019. Dat is goed nieuws want deze drie soorten zeeschildpadden zijn bedreigde diersoorten.
Meer info
Antonio Busiello / WWF-US

Leden van IUCN keuren motie goed: de EU moet de bijvangst van zeeschildpadden verminderen

Zes van de zeven soorten zeeschildpadden staan als kwetsbaar, bedreigd of ernstig bedreigd op de IUCN Rode Lijst van bedreigde soorten. Veel zeeschildpadden sterven als bijvangst in de netten van de tropische garnalenvisserij. Maar er is een manier om dit te voorkomen: TED’s. Dat zijn Turtle Excluder Devices, een aanpassing aan de netten waardoor bijgevangen zeeschildpadden kunnen ontsnappen zonder dat dit ten koste gaat van de garnalenvangst.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar).