Robert Patterson/WWF
17 oktober 2018

Strengere straffen op wildlife crime in Vietnam

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Op 1 juli vorig jaar had een strengere wet op wildlife crime moeten ingaan in Vietnam. De teleurstelling bij TRAFFIC en WWF was groot toen de regering daar één dag van tevoren van afzag. De neushoorns in Afrika  zouden nog langer lijden onder de illegale handel in hun hoorn die vooral wordt gevoed door de vraag ernaar in Vietnam en China. Maar in juni 2017 ging het Vietnamese parlement akkoord met de langverwachte strafwet die van kracht wordt op 1 januari 2018.

WWF en TRAFFIC gaven input  aan de regering bij het schrijven ervan. Hoewel de inhoud nog niet openbaar is gemaakt laten eerdere versies zien dat er hogere straffen zullen worden gegeven aan iedereen die  schuldig bevonden wordt aan het illegaal doden of verhandelen van (producten van) bedreigde wilde dieren. De wet geeft de politie, douane en rechtbanken meer mandaat om onderzoek te doen en wildlife criminelen strenger te straffen. Ze kunnen nu steviger uitpakken bij de pogingen om de criminele netwerken die Vietnam gebruiken als een handels- en doorvoercentrum voor illegale  wildlife producten, op te rollen. Lees hier meer. (Engelstalig)

 

Gerelateerde artikelen

Legale ivoorhandel discussiepunt tijdens CITES

Moet de handel in ivoor weer worden toegestaan? Deze vraag werd de afgelopen dagen behandeld tijdens de bijeenkomst van CITES, het internationale verdrag dat de handel in bedreigde plant- en diersoorten reguleert.
Meer info

Zwarte neushoorn-project verhuist 200e neushoorn

Voor de twaalfde keer is een aantal zwarte neushoorns in Zuid-Afrika verhuisd naar een nieuw leefgebied. Onder deze 20 verhuisde neushoorns bevond zich de 200e die sinds de start van het programma 16 jaar geleden is ‘getransloceerd’. BRREP, het Black Rhino Range Expansion Project van WWF, zoekt actief naar nieuwe leefgebieden waar de ernstig bedreigde zwarte neushoorn genoeg ruimte en voedsel heeft om de populatie te laten groeien.
Meer info

Nieuwe hoop voor de ernstig bedreigde Sumatraanse neushoorn

In een ultieme poging de Sumatraanse neushoorn voor uitsterven te behoeden hebben experts en de Indonesische regering een gezond vrouwtje gevangen en naar een veilige locatie overgebracht voor een fokprogramma. Zonder ingrijpen kan de soort niet in het wild voortbestaan. Lees hoe we dat aanpakken.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop (ca. 2 mails per maand).