Robert Patterson/WWF
17 oktober 2018

Strengere straffen op wildlife crime in Vietnam

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Op 1 juli vorig jaar had een strengere wet op wildlife crime moeten ingaan in Vietnam. De teleurstelling bij TRAFFIC en WWF was groot toen de regering daar één dag van tevoren van afzag. De neushoorns in Afrika  zouden nog langer lijden onder de illegale handel in hun hoorn die vooral wordt gevoed door de vraag ernaar in Vietnam en China. Maar in juni 2017 ging het Vietnamese parlement akkoord met de langverwachte strafwet die van kracht wordt op 1 januari 2018.

WWF en TRAFFIC gaven input  aan de regering bij het schrijven ervan. Hoewel de inhoud nog niet openbaar is gemaakt laten eerdere versies zien dat er hogere straffen zullen worden gegeven aan iedereen die  schuldig bevonden wordt aan het illegaal doden of verhandelen van (producten van) bedreigde wilde dieren. De wet geeft de politie, douane en rechtbanken meer mandaat om onderzoek te doen en wildlife criminelen strenger te straffen. Ze kunnen nu steviger uitpakken bij de pogingen om de criminele netwerken die Vietnam gebruiken als een handels- en doorvoercentrum voor illegale  wildlife producten, op te rollen. Lees hier meer. (Engelstalig)

 

Gerelateerde artikelen

Neushoorns in Nepal in de lift: +16%

De populatie neushoorns in Nepal laat een veelbelovende toename zien. Sinds 2015 is het aantal neushoorns gestegen van 650 naar maar liefst 752, een toename van 16 procent. Dit blijkt uit de resultaten van de National Rhino Count 2021 die liep van 22 maart tot 10 april.
Meer info

Neushoornstroperij in Zuid-Afrika afgenomen, met ‘dank’ aan corona

In 2020 zijn er in Zuid-Afrika 394 neushoorns gedood om hun hoorn, een afname van 33 procent vergeleken met de 594 in 2019. Het is het zesde jaar op rij dat er minder neushoorns zijn gestroopt in het land. Hoewel dit welkom nieuws is, is het duidelijk dat dit komt door de strenge lockdowns die ook de bewegingsvrijheid van stropers en smokkelaars beperkten.
Meer info
Ami Vitale / WWF-UK

Dit is de impact van de coronacrisis op rangers

Op Internationale Ranger Dag - 31 juli - eren we de mannen en vrouwen die onze kwetsbare natuur, dag en nacht, beschermen. Zij zijn de eersten die pandemieën helpen voorkomen door stroperij en ontbossing tegen te gaan.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop.