Robert Patterson/WWF
17 oktober 2018

Strengere straffen op wildlife crime in Vietnam

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Op 1 juli vorig jaar had een strengere wet op wildlife crime moeten ingaan in Vietnam. De teleurstelling bij TRAFFIC en WWF was groot toen de regering daar één dag van tevoren van afzag. De neushoorns in Afrika  zouden nog langer lijden onder de illegale handel in hun hoorn die vooral wordt gevoed door de vraag ernaar in Vietnam en China. Maar in juni 2017 ging het Vietnamese parlement akkoord met de langverwachte strafwet die van kracht wordt op 1 januari 2018.

WWF en TRAFFIC gaven input  aan de regering bij het schrijven ervan. Hoewel de inhoud nog niet openbaar is gemaakt laten eerdere versies zien dat er hogere straffen zullen worden gegeven aan iedereen die  schuldig bevonden wordt aan het illegaal doden of verhandelen van (producten van) bedreigde wilde dieren. De wet geeft de politie, douane en rechtbanken meer mandaat om onderzoek te doen en wildlife criminelen strenger te straffen. Ze kunnen nu steviger uitpakken bij de pogingen om de criminele netwerken die Vietnam gebruiken als een handels- en doorvoercentrum voor illegale  wildlife producten, op te rollen. Lees hier meer. (Engelstalig)

 

Gerelateerde artikelen

Dit is de impact van de coronacrisis op rangers

Op Internationale Ranger Dag - 31 juli - eren we de mannen en vrouwen die onze kwetsbare natuur, dag en nacht, beschermen. Zij zijn de eersten die pandemieën helpen voorkomen door stroperij en ontbossing tegen te gaan.
Meer info

Illegale handel in wilde dieren, bushmeat en pandemieën

In het rapport De vernietiging van de natuur en de opkomst van pandemieën onderzocht WWF de oorzaken van de COVID-19 pandemie. De onderzoekers beschrijven hoe de vernietiging van ecosystemen en de overexploitatie van dierlijke hulpbronnen, zoals de handel in wilde dieren, een belangrijk aandeel hebben in het ontstaan van deze ziekten. Zolang er nog dagelijks veel mensen ziek worden en overlijden heeft de volksgezondheid de allerhoogste prioriteit. Ondertussen wordt er nagedacht over de onderliggende factoren die de opkomst van epidemieën mogelijk maken. Het is van levensbelang dat we beter begrijpen wat de rol van natuurlijke ecosystemen is als verdediging tegen de verspreiding van ziekten.
Meer info

De COVID-19 pandemie en het belang van een goed werkend ecosysteem

In het onlangs uitgebrachte rapport De vernietiging van de natuur en de opkomst van pandemieën onderzocht WWF de oorzaken van de COVID-19 pandemie die onze planeet in zijn greep heeft. Het beschrijft het verband tussen de vernietiging van natuurlijke ecosystemen, de handel in wilde dieren en het verschijnen en verspreiden van besmettelijke ziekten die door dieren zijn overgebracht zoals COVID-19. Het rapport geeft ook aan hoe we de gezondheid van de mens beter kunnen beschermen door de biodiversiteit beter te beschermen.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop (ca. 2 mails per maand).