Volodymyr Burdiak
02 september 2021

Spoor van verwoesting zichtbaar nu branden afnemen

Wekenlang werden grote delen van Europa en Rusland geteisterd door enorme natuurbranden. Door een combinatie van droogte, hoge temperaturen en harde wind werden veel vuurzeeën oncontroleerbaar. Vele hectaren natuur gingen in vlammen op, mensen moesten hun huizen ontvluchten, en dieren kwamen om of raakten gewond. Gelukkig nemen de branden in de meeste regio’s af, maar het gevaar is nog niet geweken.

Griekenland

Verschillende regio’s in Griekenland werden zwaar getroffen. Al ruim 100.000 hectare natuur werd verwoest. Het Pateras Mountain natuurpark - en leefgebied van veel dieren - ging volledig in vlammen op. De regio Attica verloor 14 procent van al het bos, waardoor belangrijke corridors voor wolven en edelherten verdwenen. Ook de sociale en economische gevolgen zijn groot. Evia is de plek waar 70 procent van de Griekse honing vandaan komt, maar in deze regio woedden ook enkele van de heftigste branden. Normaal gesproken eindigt het brandseizoen pas eind oktober, en door de aanhoudende droogte, de hoge temperaturen en de verwachte wind, is Griekenland voorlopig dus niet uit de gevarenzone.
Dankzij vele Nederlandse en internationale donateurs kunnen lokale teams de branden bestrijden en hulp bieden. Zo helpen we om gewonde wilde dieren noodhulp te geven en hen – zodra het veilig is – weer uit te zetten in het wild. Daarnaast werden blusteams voorzien van materieel, en stelden we een advies op voor de overheid met aanbevelingen voor betere brandpreventie.

Rusland

In verschillende delen van Rusland woedden wekenlang oncontroleerbare natuurbranden. In totaal ging ruim 17 miljoen hectare in vlammen op, een gebied groter dan Griekenland! De branden komen dichtbij het recordjaar 2012. Nog even en 2021 gaat de boeken in als het jaar met de meest verwoestende branden in de Russische geschiedenis: dat is een record dat we niet willen bereiken. Gelukkig is de temperatuur iets gedaald, en valt er nu en dan wat regen, waardoor de branden langzaam afnemen. Helaas lijkt het echte einde hier ook nog niet in zicht. Mobiele teams werken nog steeds hard om de branden te bestrijden, dankzij gedoneerde all terrain-voertuigen en radio’s kunnen zij hun werk beter uitvoeren.

Turkije

Ruim 135.000 hectare natuur werd verwoest, zeker 250 verschillende brandenhaarden werden geteld, er vielen minstens 8 doden en duizenden dieren werden getroffen. De situatie in Turkije is diep treurig. Gelukkig zijn de branden inmiddels onder controle. De blushelikopter werd – mede dankzij hulp van alle donateurs – 7 dagen lang voor in totaal 57 uur ingezet. Onze collega’s van WWF Turkije zijn momenteel nog druk bezig met het verstrekken van een tweede reeks EHBO-kits voor dierenartsen, de aanschaf van een reddingsvoertuig voor dieren in nood en de opzet van een kliniek voor gewonde en herstellende dieren.

Gerelateerde artikelen

Zorgwekkend recordaantal branden in de Pantanal

WWF-medewerker Moniek Wulms verteld over het recordaantal branden in de Pantanal in 2023.
Meer info
Sam Hobson / WWF-UK

Het COP-mechanisme: succes vieren en verlies nemen

WWF-medewerker Maheen Kahn was aanwezig op COP28 in Dubai en vertelt over haar ervaringen.
Meer info
Rode Kruis

Rode Kruis en WWF over klimaattop: “Werk met de natuur om klimaatrampen te voorkomen”

Terwijl wereldleiders bijeenkomen op de VN-klimaattop in Dubai, roepen het Rode Kruis en het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL) hen op om de natuur als bondgenoot te omarmen in de strijd tegen de klimaatcrisis.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).