Volodymyr Burdiak
02 september 2021

Spoor van verwoesting zichtbaar nu branden afnemen

Wekenlang werden grote delen van Europa en Rusland geteisterd door enorme natuurbranden. Door een combinatie van droogte, hoge temperaturen en harde wind werden veel vuurzeeën oncontroleerbaar. Vele hectaren natuur gingen in vlammen op, mensen moesten hun huizen ontvluchten, en dieren kwamen om of raakten gewond. Gelukkig nemen de branden in de meeste regio’s af, maar het gevaar is nog niet geweken.

Griekenland

Verschillende regio’s in Griekenland werden zwaar getroffen. Al ruim 100.000 hectare natuur werd verwoest. Het Pateras Mountain natuurpark - en leefgebied van veel dieren - ging volledig in vlammen op. De regio Attica verloor 14 procent van al het bos, waardoor belangrijke corridors voor wolven en edelherten verdwenen. Ook de sociale en economische gevolgen zijn groot. Evia is de plek waar 70 procent van de Griekse honing vandaan komt, maar in deze regio woedden ook enkele van de heftigste branden. Normaal gesproken eindigt het brandseizoen pas eind oktober, en door de aanhoudende droogte, de hoge temperaturen en de verwachte wind, is Griekenland voorlopig dus niet uit de gevarenzone.
Dankzij vele Nederlandse en internationale donateurs kunnen lokale teams de branden bestrijden en hulp bieden. Zo helpen we om gewonde wilde dieren noodhulp te geven en hen – zodra het veilig is – weer uit te zetten in het wild. Daarnaast werden blusteams voorzien van materieel, en stelden we een advies op voor de overheid met aanbevelingen voor betere brandpreventie.

Rusland

In verschillende delen van Rusland woedden wekenlang oncontroleerbare natuurbranden. In totaal ging ruim 17 miljoen hectare in vlammen op, een gebied groter dan Griekenland! De branden komen dichtbij het recordjaar 2012. Nog even en 2021 gaat de boeken in als het jaar met de meest verwoestende branden in de Russische geschiedenis: dat is een record dat we niet willen bereiken. Gelukkig is de temperatuur iets gedaald, en valt er nu en dan wat regen, waardoor de branden langzaam afnemen. Helaas lijkt het echte einde hier ook nog niet in zicht. Mobiele teams werken nog steeds hard om de branden te bestrijden, dankzij gedoneerde all terrain-voertuigen en radio’s kunnen zij hun werk beter uitvoeren.

Turkije

Ruim 135.000 hectare natuur werd verwoest, zeker 250 verschillende brandenhaarden werden geteld, er vielen minstens 8 doden en duizenden dieren werden getroffen. De situatie in Turkije is diep treurig. Gelukkig zijn de branden inmiddels onder controle. De blushelikopter werd – mede dankzij hulp van alle donateurs – 7 dagen lang voor in totaal 57 uur ingezet. Onze collega’s van WWF Turkije zijn momenteel nog druk bezig met het verstrekken van een tweede reeks EHBO-kits voor dierenartsen, de aanschaf van een reddingsvoertuig voor dieren in nood en de opzet van een kliniek voor gewonde en herstellende dieren.

Steun ons werk met een eenmalige gift

Eenmalige gift

Met het versturen van dit formulier machtig je Stichting het Wereld Natuur Fonds en je bank om éénmalig een incasso-opdracht uit te voeren.
Help ons de natuur te beschermen

Met jouw gift bieden we bijvoorbeeld noodhulp in door brand getroffen natuurgebieden. Hogere temperaturen en langere periodes van droogte zorgen namelijk voor meer en ergere bosbranden:

  • Dankzij jou helpen we branden te bestrijden én te voorkomen.
  • In Turkije en Griekenland helpt WWF met het mobiliseren van blushelikopters en het bieden van noodhulp aan wilde dieren.
  • In Rusland brandde dit jaar al een gebied af ter grootte van 2 keer Nederland. Reizen in dit ruige gebied is moeilijk. Daarom helpt WWF met het organiseren van extra ondersteuning voor de blusteams.

Gerelateerde artikelen

Ante Gugić

De ‘Amazone van Europa’

Vandaag roept UNESCO het Mur-Drava-Donau-gebied uit als het eerste biosfeerreservaat ter wereld. Het strekt zich uit over maar liefst 5 landen. Met de huidige klimaatcrisis en de aanzienlijke afname van de biodiversiteit, vertegenwoordigt dit een historische stap in de opbouw van een nieuw tijdperk voor mens en natuur in Europa.
Meer info
Brent Stirton / Getty Images

Overheden wereldwijd: 80 procent Amazone beschermen voor 2025

Het regenwoud is al honderden jaren hun thuis. Ze leven samen met het woud en zijn diens beste beschermers. Hun traditionele kennis is onmisbaar en de helft van het Amazonegebied valt onder hun territoria. Toch worden veel inheemse gemeenschappen bedreigd en uit hun gebied verjaagd.
Meer info
Merijn van Leeuwen

Atlantisch Regenwoud groeit met 400.000 bomen

Het Atlantisch Regenwoud – gelegen in Argentinië, Brazilië en Paraguay – is een van de meest bedreigde gebieden ter wereld. Ooit was dit prachtige gebied 30 keer zo groot als Nederland, hier is nog slechts 5 keer van over.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop.