Steffan Widstrand / WWF
07 april 2023

Samen voor méér natuur door prachtige schenking Nationale Postcode Loterij

De Nationale Postcode Loterij heeft zich opnieuw voor de komende vijf jaar aan het Wereld Natuur Fonds verbonden. Dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij ontving WWF-NL een prachtige bijdrage van 13,5 miljoen euro voor natuurbescherming. Samen hebben we al veel voor de natuur betekend en dankzij deze hernieuwde samenwerking kunnen we dat ook de komende jaren blijven doen.

Belangrijke natuurbeschermingsprojecten worden met behulp van de Nationale Postcode Loterij langdurig gesteund. Hieruit zijn mooie samenwerkingen en projecten ontstaan, die het verschil maken voor mens, dier en natuur.

We hebben bijvoorbeeld mede gezorgd voor een aantal historische besluiten. Door de Europese Bossenwet zijn producten die verband houden met ontbossing niet langer welkom in Europa. Met het oceanenverdrag moet in 2030 minstens 30% van de zee beschermd gebied zijn. Verder is de wereldwijde wilde tijgerpopulatie iets toegenomen en is er nu een visserijverbod langs de Chinese Yangtze-rivier, waarmee de ergste bedreiging voor de Yangtze-bruinvissen is weggenomen. Er blijft nog veel werk te doen, maar dit zijn enkele mooie resultaten waar we trots op zijn.

Yangtze bruinvis zoetwater

Een Yangtze-bruinvis

Natuurlijke oplossingen

Uit een baanbrekend onderzoek van WWF en het Rode Kruis kwam naar voren dat natuurlijke oplossingen de intensiteit van klimaat- en weergerelateerde gevaren met 26% kunnen verminderen. Met steun van de Postcode Loterij kunnen het Rode Kruis en WWF een breed spectrum creëren van op de natuur gebaseerde oplossingen, die gemeenschappen helpen om klimaatbestendig te zijn. Wereldwijd leven meer dan 3,3 miljard mensen in gebieden die kwetsbaar zijn voor klimaatverandering. Met de kracht van de natuur kunnen we deze mensen beter beschermen.

Olifanten tellen

Mede dankzij een genereuze schenking uit het Droomfonds van de Nationale Postcode Loterij in 2020, is er in 2022 een grootschalige olifantentelling van start gegaan in zuidelijk Afrika. Een enorme klus. In het natuurgebied Kavango Zambezi, ter grootte van Frankrijk, leven naar schatting 220.000 olifanten. Dat is meer dan de helft van de overgebleven savanne-olifanten in Afrika. Doel van het onderzoek is om de aantallen van deze bedreigde diersoort en hun verspreiding in kaart te brengen. Dit helpt bij de ontwikkeling van het beleid en beheer van de grootste aaneengesloten olifantenpopulatie ter wereld.

Olifanten in Sioma Ngwezi

Veel dank!

Het Wereld Natuur Fonds bedankt de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij! Mede dankzij hen kunnen wij ons volledig inzetten voor een natuurpositieve wereld. Van natuurverlies naar natuurwinst, zodat de aarde leefbaar blijft voor iedereen. Dat doen we door de belangrijke leefgebieden van dieren en planten te beschermen en door de bedreigingen in kaart te brengen en aan te pakken. 

Gerelateerde artikelen

Justin Jin / WWF-US

De ‘glimlach van de bruinvis’ herleeft – en doet mijn hart gloeien

Expert rivierdolfijnen Daphne vertelt in haar blog over de Yangtze bruinvis, de enige zoetwaterbruinvis ter wereld.
Meer info
Twan Teunissen ARK Natuurontwikkeling

Prachtige schenking Postcode Loterij komt ten goede aan natuurbescherming

Het Wereld Natuur Fonds dankt de Nationale Postcode Loterij en zijn deelnemers voor een prachtige schenking van 13,5 miljoen euro voor natuurbescherming. Ook ontvangen we nog eens 2 miljoen euro voor natuurlijke oplossingen voor hoogwater in het Geul- en Gulpdal in Limburg, waar de overstromingen van afgelopen zomer dwingen tot een snelle aanpak.
Meer info
Natuurmonumenten / Bob Luijks

Natuur als oplossing tegen overstromingen in Limburg

De Nationale Postcode Loterij schenkt 2 miljoen euro voor hoogwaterambassadeurs en natuurlijke oplossingen in het Geul- en Gulpdal, Limburg. De overstromingen deze zomer in Limburg maakten één ding duidelijk: ons land moet zich schrap zetten voor de gevolgen van het veranderende klimaat. Het roer moet om. Onze eigen natuur is hierbij dé bondgenoot als oplossing voor een hoogwateraanpak met de gezamenlijke liefde van alle betrokkenen voor het unieke Zuid-Limburgse landschap. Vijf natuur- en landschapsorganisaties hebben daarom de handen inéén geslagen om samen met iedereen die het Geul- en Gulpdal een warm hart toedraagt, het tij te keren.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).