Nick Dempsey Photography
07 juni 2019

Populaire vakantieoorden Middellandse Zee vervuild met plastic soep

 

 

 
 
 
 

De snel groeiende plasticvervuiling in de Middellandse Zee blijkt voor een groot deel afkomstig van populaire vakantiebestemmingen. Toeristische kustregio’s bij Barcelona, Valencia, Marseille, Venetië, Tel Aviv en Izmir staan bij de negen meest vervuilde locaties waar de grote hoeveelheden zwerfvuil in zee verdwijnen. Dat analyseert het rapport Stop the Flood of Plastic dat het Wereld Natuur Fonds (WWF) vrijdag publiceert. Het rapport is hier te lezen. 

Een dag later, op Wereld Oceanen Dag (8 juni), lanceert WWF de campagne #FreeTheSea voor een plasticvrije zee – van de Noordzee tot de Middellandse Zee en de Koraaldriehoek. Want iedereen kan het verschil maken door zelf minder wegwerpplastic te gebruiken, zoals rietjes, plastic zakjes, ballonnen en wegwerpbekers. En door het tekenen van de internationale petitie voor een VN-verdrag tegen plastic vervuiling. De petitie is al meer dan een half miljoen keer getekend.

Ambassadeur Dorian van Rijsselberghe vertelt

Tweevouding Olympisch surfkampioen en WWF-oceanen ambassadeur Dorian van Rijsselberghe: “We kunnen en moeten wat doen aan het plastic probleem. Niet alleen thuis, maar juist ook op reis en vakantie. We trekken in de zomer naar de prachtigste locaties in de wereld om tot rust te komen en te genieten. Het minste wat we kunnen doen is zorgen dat we die prachtige gebieden schoon houden.

Sinds een aantal jaar leef ik zelf single-use plastic free. Een schone natuur is zo basaal dat moeten we vanuit onszelf doen. Jij en ik kunnen daadwerkelijk het verschil maken. Teken de internationale petitie voor het VN-verdrag, maar veel belangrijker nog denk komende zomer zelf na over je plasticgebruik. Geniet van je vakantie en denk aan de zee en de volgende generaties. #FreeTheSea.”


Massatoerisme

De concentratie microplastics in Middellandse Zee is één van de hoogste ter wereld, staat in het nieuwe WWF-rapport. Elke minuut verdwijnt een hoeveelheid plastic vergelijkbaar met 33.800 petflessen in zee. Massatoerisme speelt daarbij een grote rol. In de zomermaanden, als circa 200 miljoen toeristen de regio bezoeken, neemt de vervuiling in zee met 40 procent toe. Dat komt vooral door beperkte en slecht functionerende afvalverwerking. 

Door de afgesloten ligging van de Middellandse Zee hoopt het plastic zich bovendien snel op en komt het terecht in het voedselsysteem van mens en dier. Als niet wordt ingegrepen dreigt de vervuiling in 2050 te zijn verdrievoudigd. Voor diersoorten als walvissen, dolfijnen en zeeschildpadden is de plastic crisis soms nu al fataal. Er zijn al meerdere walvissen gestrand met hun maag vol plastic..

Middellandse Plasticzee

WWF luidde vorig jaar al de noodklok dat de Middellandse Zee dreigt te veranderen in een plastic zee. De analyse die vandaag is verschenen neemt exacte locaties onder loep waar het plastic in zee belandt. In de top 10 staan naast vakantiebestemmingen ook Alexandrië in Egypte en Algiërs in Algerije.

Bovenaan de lijst staat het uiterste zuidwesten van Turkije, waar rivieren enorme hoeveelheden plastic naar zee voeren. Dat is vermoedelijk een gevolg van het importverbod op plastic dat China vorig jaar afkondigde. De export van plastic voor recycling uit vooral Groot-Brittannië, België en Duitsland is verschoven naar Turkije, terwijl de verwerkingscapaciteit daar niet op is berekend. Het afval belandt daardoor op ongecontroleerde, open dumpplaatsen waar het in de natuur belandt en uiteindelijk in zee.
 
Kijk hier voor de campagne en Free the Sea!
 
 


Verklaring plastic hotspots

In kaart gebracht is hoeveel kilo plastic dagelijks per kilometer kust/strand aanspoelt (via een wetenschappelijk model). Gemiddeld spoelt aan de Mediterrane kust elke dag 5,1 kg plastic per km kust/strand aan.

Gemiddeld spoelt aan de Mediterrane kust elke dag 5,1 kg plastic per km kust/strand aan. Op de ‘plastic hotspots’ (zie kaartje hierboven) is dat veel meer.

1. Het Turkse zuidwesten (regio Cilicië, monding van de vervuilde Ceyhan en Seyhan rivieren) – 31,3 kilo per km kust/strand
2. De kustregio bij Barcelona – 26,1 kg plastic per km kust
3. Tel Aviv – 21 kg plastic per km kust
4. Po-delta (kust bij Venetië) – 18,2 kg plastic per km kust
5. Valencia – 12,9 kg plastic per km kust
6. Alexandrië (monding van de Nijl) – 12,7 kg plastic per km kust
7. Algiers – 12,2 kg plastic per km kust
8. Baai van Marseille – 9,4 kg plastic per km kust
9. Izmir – 7,2 kg plastic per km kust

Gerelateerde artikelen

Sam Hobson / WWF-UK

Extra aandacht voor plastic op World Cities Day

Op 31 oktober is het World Cities Day. Een dag om stil te staan bij de plasticvervuiling in steden en vooral bij de oplossingen die daarvoor zijn. Meer en meer steden spreken zich uit om in 2030 geen plastic meer in de natuur te veroorzaken. Deze steden doen mee met het Plastic Smart Cities-initiatief van WWF.
Meer info
Fredrik Myhre/WWF Noorwegen

Verloren vistuig dodelijkste vorm van plastic afval voor zeedieren

Wereldwijd is meer dan de helft (66%) van de zeezoogdieren, de helft (50%) van de zeevogels en ook alle zeven soorten zeeschildpadden zijn slachtoffer van plastic afval in zee. Uit een nieuw rapport van het Wereld Natuur Fonds (WWF) Stop Ghost Gear: The most deadly form of marine plastic debris blijkt ‘spookvistuig’ de schadelijkste vorm van plastic afval voor zeedieren. Verloren vistuig is een relatief onbekende vorm van plastic afval. De natuurorganisatie roept overheden op om snel te komen tot een bindend VN-verdrag om plasticvervuiling op zee te stoppen.
Meer info

De Plastic Pledge voor de toerismebranche: één jaar later

Sinds 26 september 2019 tekenden 200 bedrijven en toerisme-organisaties de International Tourism Plastic Pledge. Een initiatief van MVO-Nederland gesteund door WWF. We zien meer en meer plastic in de natuur en op onze vakantiebestemmingen en dat willen we niet. Vol energie en goede ging iedereen aan de slag om samen plasticvervuiling te stoppen, maar de coronacrisis heeft ons allemaal echter twee stappen achteruit doen zetten in plaats van vooruit.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop.