Shutterstock / Paco Como
29 juli 2022

Nepal verdubbelt het aantal wilde tijgers

Op 29 juli, de internationale Dag van de Tijger, maakte Nepal bekend dat het is gelukt om hun aantal tijgers in het wild te verdubbelen. In 2009 had Nepal een wilde tijgerpopulatie van ongeveer 121 en het aantal was aan het afnemen. Na een telling in 2022 blijkt nu dat er een geschatte 355 tijgers in het land leven, bijna een verdrievoudiging!

In 2010, het vorige jaar van de tijger, had de tijgerpopulatie in Azië een dieptepunt bereikt van 3200. Om verdere daling en mogelijk uitsterven te voorkomen maakten tijgerlanden en natuurbeschermers de afspraak om de wilde populatie tijgers wereldwijd tegen 2022 te verdubbelen. Het initiatief werd bekend als TX2, twee keer het aantal tijgers. Vastbesloten om het gebrul van tijgers in Nepal te herstellen, sloot het land zich aan bij deze ambitieuze doelstelling.

Het is nu 2022, het is het Jaar van de Tijger en Nepal heeft zijn wilde tijgerpopulatie meer dan verdubbeld! Uit onderzoek van de overheid in 2022 bleek dat er nu een geschatte 355 tijgers in het land leven, een toename van 190 procent sinds 2009. Een prestatie die mogelijk werd gemaakt dankzij een regering die concreet tijgerbeleid maakte en actie ondernam, en een bevolking die tijgers wil laten gedijen.

_NEPAL_ Bardia National Park_ ©Shutterstock _ Paco Como _ WWF-International.jpg
© Shutterstock / Paco Como / WWF-International

Onderweg naar TX2

Eén van de sleutelelementen voor dit succes was de samenwerking met gemeenschappen die in tijgerlandschappen leven. Meer tijgers betekent dat de uitdagingen voor mensen en tijgers om samen te leven groter worden. Om de gevolgen voor de gemeenschappen te helpen verminderen, zijn er compensatieregelingen opgezet om door tijgers gedood vee te vervangen; er is steun verleend om de gemeenschappen minder afhankelijk te maken van hulpbronnen zoals brandhout uit de bossen en de inkomsten uit tijgertoerisme hebben de ontwikkeling van de gemeenschappen in het hele land vooruit geholpen.

Aanpak stroperij

Een ander succes is de aanpak van stroperij, ooit de grootste bedreiging voor de tijgers in Nepal. Dankzij de patrouille-eenheden van de overheid en van lokale gemeenschappen is het land er sinds 2011 in geslaagd om het stropen van neushoorns tot nul terug te brengen. Dit is een goed voorbeeld van hoe de bescherming van tijgers andere diersoorten beschermt: het aantal neushoorns in Nepal neemt toe dankzij de inspanningen om de tijger te beschermen.

Khata corridor Homestay WW2124526
© Emmanuel Rondeau / WWF-US

Grensverleggende tijgers

Het leefgebied van tijgers neemt in heel Azië af, ook in Nepal. De aanleg van infrastructuur verkleint het verspreidingsgebied van de tijger en knipt het los van andere delen van zijn leefgebied. Maar in 2020 is het twee keer voorgekomen dat tijgers voor het eerst op grote hoogte (>3000 m) werden waargenomen, wat bewijst dat de toenemende tijgerpopulatie de grenzen van zijn verspreidingsgebied aan het verleggen is. Het was ook nog eens 250 kilometer ten oosten van het tot dan toe bekende tijgerterritorium in Nepal. Deze ontdekkingen geven inzicht in een mogelijke toekomstige uitbreiding van het verspreidingsgebied van tijgers.

_WW2122815.jpg
© Emmanuel Rondeau / WWF-US

Samenleven met tijgers belangrijke focus

Nepal bewijst dat met politieke wil en de juiste beschermingsmaatregelen TX2, een verdubbeling van tijgers, mogelijk is. Maar het werk is nog niet gedaan, de vooruitgang blijft broos. Focus voor het Tijgerherstelprogramma 2022-2034 wereldwijd zal de komende jaren liggen op het samenleven van tijgers en mensen en uitbreiding van het verspreidingsgebied. Alleen dan heeft de tijger een duurzame toekomst.

Gerelateerde artikelen

Richard Barrett / WWF-UK

Kansen voor natuurherstel door uitbreiding leefgebied tijger

Volgens een nieuw rapport van WWF is er 1,7 miljoen km2 potentieel geschikt landschap voor tijgers beschikbaar, bovenop het huidige leefgebied. Dit landschap ligt in gedeeltes verspreid over 15 landen. Bij elkaar opgeteld komt dit neer op een extra gebied dat meer dan twee keer zo groot is als wat het nu is (ofwel meer dan 7 keer de grootte van Groot-Brittannië).
Meer info
naturepl.com / Francois Savigny / WWF

Verdubbeling aantal tijgers in Nepal

Goed nieuws voor tijger in Nepal! Dankzij goede bescherming van de belangrijkste leefgebieden van tijgers, samenwerking met lokale gemeenschappen en aanpak van stroperij en illegale handel in wilde dieren is het aantal tijgers in het wild meer dan verdubbeld.
Meer info
naturepl.com / Andy Rouse / WWF

Vier tijgerwelpjes gespot in Maleisië

Tijgerbeschermers in Maleisië maakten onlangs een sprong van blijdschap: op de geheugenkaart van één van de cameravallen die in het Maleisische regenwoud waren opgesteld, stonden nieuwe beelden van een tijgerin met maar liefst 4 welpen!
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar).