03 november 2022

WWF over Klimaattop: Pak klimaatcrisis aan met natuurlijke oplossingen

Na een jaar met ongekende overstromingen in Pakistan, verwoestingen door hittegolven, bosbranden en tropische stormen in andere delen van de wereld, dringt WWF er aan de vooravond van de VN-Klimaattop in Egypte op aan om baanbrekende afspraken te maken om het tij te keren.

"Door het niet-handelen worden de gevolgen van de klimaat- en biodiversiteitscrisis alleen maar groter. We hebben geen tijd meer. De internationale gemeenschap moet nu eerder gedane beloftes omzetten in daden. Zeker nu kwetsbare landen en gemeenschappen door rampen dringend steun nodig hebben."

Belang biodiversiteit

WWF vindt ook dat het belang van biodiversiteit nog hoger op de agenda van de top in Egypte moet komen. De klimaatcrisis leidt tot natuurverlies en de vernietiging van natuurlijke ecosystemen voedt op haar beurt de klimaatcrisis. Maar de natuur kan juist heel goed een deel van de oplossing zijn. WWF dringt er bij de deelnemers op aan om de zogeheten natuurlijke oplossingen te integreren in klimaatmaatregelen, denk aan mangrovebossen. Deze kust- en deltabossen nemen CO2 op en beschermen als natuurlijke golfbrekers kwetsbare kustgebeden tegen extremer weer.

Nu gaat slechts circa 25% van het klimaatgeld naar klimaatadaptatie en slechts 1,5% naar natuurlijke oplossingen voor het klimaatprobleem. Dit moet snel veel ambitieuzer met een focus op actie en op realisatie in samenwerking met de lokale bevolking.

Boerin in Kaza, water halen WW193698.jpg

Afrika warmt 1,5 keer sneller op

Volgens WWF is het ook essentieel dat deze Klimaattop, die plaatsvindt op het Afrikaanse continent, tastbare resultaten oplevert voor de Afrikaanse bevolking. Hoewel Afrika slechts 4% van de emissies voor zijn rekening neemt, krijgt het onevenredig veel te maken met de gevolgen van de klimaatverandering. Afrika warmt momenteel naar schatting 1,5 keer sneller op dan het wereldgemiddelde, met dramatische gevolgen voor mensen en wilde dieren.

Lees hier meer over de Klimaattop (COP27)

Gerelateerde artikelen

Karsten Reiniers / ARK Rewilding Nederland

De rivieren zijn van ons allemaal

Ruim 30 jaar natuurontwikkeling langs de rivieren laat zien dat de natuur ons goed kan helpen bij uitdagingen met teveel, of juist te weinig water. Toch is de natuur voor velen van ons nog geen vanzelfsprekende bondgenoot. Langs onze rivieren is voldoende ruimte voor meer natuur, maar de huidige ruimte die natuur en mensen in het rivierengebied nu krijgen, is te beperkt.
Meer info
WWF

Wateroverlast voorkomen door een natuurlijk Geuldal

Het Geuldal in Zuid Limburg is één van de mooiste landschappen die we in Nederland hebben. Je kan er heerlijk wandelen en fietsen en het is de ideale plek om te ontspannen en te recreëren. Het is niet voor niets dat recreatie de grootste inkomstenbron vormt voor het gebied.
Meer info

Colombiaanse boeren en natuur plukken vruchten van voedselbos

Natasja Oerlemans, voedsel- en landbouwexpert van WWF-NL, neemt je mee op haar veldreis naar de Colombiaanse Amazone. Ze ging hier op bezoek bij boeren die voedsel produceren in voedselbossen, een vorm van natuurpositieve landbouw waarbij een natuurlijk bos wordt nagebootst.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar).