03 november 2022

WWF over Klimaattop: Pak klimaatcrisis aan met natuurlijke oplossingen

Na een jaar met ongekende overstromingen in Pakistan, verwoestingen door hittegolven, bosbranden en tropische stormen in andere delen van de wereld, dringt WWF er aan de vooravond van de VN-Klimaattop in Egypte op aan om baanbrekende afspraken te maken om het tij te keren.

"Door het niet-handelen worden de gevolgen van de klimaat- en biodiversiteitscrisis alleen maar groter. We hebben geen tijd meer. De internationale gemeenschap moet nu eerder gedane beloftes omzetten in daden. Zeker nu kwetsbare landen en gemeenschappen door rampen dringend steun nodig hebben."

Belang biodiversiteit

WWF vindt ook dat het belang van biodiversiteit nog hoger op de agenda van de top in Egypte moet komen. De klimaatcrisis leidt tot natuurverlies en de vernietiging van natuurlijke ecosystemen voedt op haar beurt de klimaatcrisis. Maar de natuur kan juist heel goed een deel van de oplossing zijn. WWF dringt er bij de deelnemers op aan om de zogeheten natuurlijke oplossingen te integreren in klimaatmaatregelen, denk aan mangrovebossen. Deze kust- en deltabossen nemen CO2 op en beschermen als natuurlijke golfbrekers kwetsbare kustgebeden tegen extremer weer.

Nu gaat slechts circa 25% van het klimaatgeld naar klimaatadaptatie en slechts 1,5% naar natuurlijke oplossingen voor het klimaatprobleem. Dit moet snel veel ambitieuzer met een focus op actie en op realisatie in samenwerking met de lokale bevolking.

Boerin in Kaza, water halen WW193698.jpg

Afrika warmt 1,5 keer sneller op

Volgens WWF is het ook essentieel dat deze Klimaattop, die plaatsvindt op het Afrikaanse continent, tastbare resultaten oplevert voor de Afrikaanse bevolking. Hoewel Afrika slechts 4% van de emissies voor zijn rekening neemt, krijgt het onevenredig veel te maken met de gevolgen van de klimaatverandering. Afrika warmt momenteel naar schatting 1,5 keer sneller op dan het wereldgemiddelde, met dramatische gevolgen voor mensen en wilde dieren.

Lees hier meer over de Klimaattop (COP27)

Gerelateerde artikelen

Global Warming Images / WWF

De klimaattop: wat leverde het op?

Tijdens de klimaattop COP27, die zondagochtend eindigde, werd een hoognodige stap gezet in de richting van een schadefonds. Helaas werd geen overeenstemming bereikt over maatregelen om de uitstoot verder te verminderen. Hierdoor glijdt de doelstelling om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5°C weg. Met ernstige gevolgen voor de wereld, voorziet WWF-NL.
Meer info
ARK Natuurontwikkeling

Natuur is de oplossing voor de gevolgen van klimaatverandering

De klimaattop in Egypte is in volle gang. De urgentie is groot. Klimaatverandering zorgt op steeds grotere schaal voor rampen die een enorme impact hebben op de levens van mens en dier. Maar er is nog hoop. De natuur biedt oplossingen om de gevolgen van deze rampen te temperen en om volgende klimaatrampen te voorkomen. WWF werkt daarom, zowel ver weg als dichtbij, samen met partners aan natuurlijke oplossingen.
Meer info
Peter Caton / WWF-UK

Drie voor de prijs van één – een natuurpositief voedselsysteem voor biodiversiteit, klimaat en voedselzekerheid

Natasja Oerlemans, voedsel- en landbouwexpert van WWF-NL, vertelt een natuurpositief voedselsysteem voor biodiversiteit, klimaat en voedselzekerheid
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar).