naturepl.com / Georgette Douwma / WWF
15 januari 2020

Uitzonderlijke diversiteit aan grote katten op grens Myanmar en Thailand in kaart gebracht

Van alle grote kattensoorten ter wereld worden er tenminste 7 aangetroffen in één enkel landschap op de grens van Thailand en Myanmar. Maar volgens een rapport van WWF worden deze bijzondere katten steeds meer bedreigd. WWF schetst een actieplan om ze te behoeden voor uitsterven.

Het rapport Dawna Tenasserim: The Land of Cats beschrijft de tijgers, luipaarden, nevelpanters, Aziatische goudkatten, marmerkatten, moeraskatten en Bengaalse tijgerkatten die door de bossen van dit uitgestrekte landschap zwerven. Ook de ongrijpbare viskat, die er ook zou kunnen leven wordt genoemd. Met 18 miljoen hectare is Dawna Tenasserim het grootste aaneengesloten bosrijke gebied op het vasteland van Zuidoost-Azië en een ongelooflijke 82 procent is nu nog bebost. Dit is uitzonderlijk, en laat zien hoe belangrijk het is dat we dit landschap nog beter beschermen.

Neerwaartse trend

De zeven, mogelijk acht kattensoorten houden stand. Dit ondanks bedreigingen van stroperij, verlies van leefgebied door ontbossing en vergelding voor het doden van vee. Maar hoe lang nog? Er is helaas sprake van een neerwaarste trend van grote katten in Azië; zo moest onlangs in buurland Laos de conclusie getrokken worden dat de tijger en de luipaard daar zijn uitgestorven. Tenzij de betrokken landen en de wereld de waarde van het gebied erkennen en snel de bedreigingen aanpakken, moeten we vrezen dat de katten van Dawna Tenasserim hetzelfde lot tegemoet gaan als die in Laos.

Een moeraskat

8-punten actieplan

WWF heeft een actieplan van 8 punten van aanpak geformuleerd om het Land van de Katten te redden:

  1. Meer investeringen in cruciale gebieden voor katachtigen
  2. Meer onderzoek naar biodiversiteit bij katten, naar prooidieren en de eisen waaraan hun leefgebied moet voldoen
  3. Aanwijzing en bescherming van verbindingsgebieden voor wilde dieren, zodat ze makkelijk kunnen rondtrekken
  4. Versterking van rangereenheden aan beide zijden van de grens, betere wetshandhaving en deelname van gemeenschappen bij bescherming van de wilde dieren
  5. Verhoogde betrokkenheid bij lokale en inheemse gemeenschappen
  6. Verkenning en bescherming op hoog niveau van vitale leefgebieden in Dawna Tenasserim
  7. Grensoverschrijdende aanpak voor het monitoren en beschermen van soorten zoals tijgers die een groot gebied nodig hebben
  8. Anticiperen op, volgen van en samenwerken met nationale en regionale bureaus die de aanleg van infrastructuur plannen om de negatieve effecten van grote projecten zoals wegen te verminderen

 

Gezond leefgebied voor alle bedreigde diersoorten

De reden dat er nog zoveel kattensoorten in Dawna Tenasserim zijn, is vanwege een combinatie van de effectieve gebiedsbescherming door Thailand, de sterke beschermingsmoraal van lokale gemeenschappen en het feit dat Zuid-Myanmar zolang ontoegankelijk was.

“Met de juiste bescherming en goed beheer kunnen we er vanuit gaan dat Dawna Tenasserim een gezond leefgebied kan zijn, niet alleen voor grote katten maar voor alle bedreigde diersoorten die in dit mooie landschap voorkomen”, zegt Arnold Sitompul, directeur natuurbescherming van WWF-Thailand.

Bekijk ook het online rapport "Land of Cats".  

En lees meer over Dawna Tenasserim.

Gerelateerde artikelen

DoFPS

Tijgertelling in Bhutan: aantal tijgers met bijna dertig procent gegroeid tot 131

Sinds 2015 is het aantal tijgers in het wild in het koninkrijk Bhutan gestegen tot naar schatting 131. Sinds de eerste officiële tijgertelling in het Himalayaland is dat een stijging van maar liefst 27 procent. Het Wereld Natuur Fonds feliciteert Bhutan, op deze internationale Dag van de Tijger, met hun succesvolle aanpak om tijgers een toekomst te geven.
Meer info
Richard Barrett / WWF-UK

Strengere controles in EU op de handel in tijgers

Om ervoor te zorgen dat de EU geen rol speelt in de illegale handel in tijgers heeft de Europese Commissie nieuwe richtlijnen bekendgemaakt. Die richtlijnen leiden tot scherpere controles op de commerciële handel in levende, in gevangenschap gefokte tijgers en hun lichaamsdelen, binnen en buiten de Europese Unie.
Meer info
Shutterstock / Raju Soni / WWF

Aantal wilde tijgers in India blijft groeien

Bij gelegenheid van 50 jaar Project Tiger maakte de Indiase premier Modi bekend dat het aantal tijgers in het land weer is gestegen. De populatie wilde tijgers wordt volgens de resultaten van de All India Tiger Estimation in 2022 geschat op minimaal 3167. Bij de laatste AITE in 2018, bedroeg het aantal 2461.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).