naturepl.com / Bence Mate / WWF
01 maart 2022

WWF: "Wereldleiders moeten luisteren naar waarschuwingen in IPCC-rapport en in actie komen"

Het laatste VN-rapport schetst de realiteit van de huidige en toekomstige klimaateffecten en risico's - en hoeveel er nog binnen onze macht ligt om het tij te keren, als we nu handelen.

Het nieuwste rapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) geeft de meest ernstige waarschuwing tot nu toe over de rampzalige gevolgen van klimaatverandering op de samenleving en natuur. “Wereldleiders moeten de ernst van de situatie serieus nemen en hun klimaatbeloften nakomen.” Dat is de reactie van het Wereld Natuur Fonds (WWF) op het rapport.

Huidige maatregelen niet genoeg

Het rapport “Climate Change 2022: Impacts, Adaptation and Vulnerability” laat zien dat het tempo en de omvang van klimaatverandering snel toenemen, verwoestende gevolgen hebben en dat de huidige maatregelen om klimaatverandering aan te pakken niet voldoende zijn. Het beschrijft dat het voortbestaan van kwetsbare gemeenschappen en natuur wordt bedreigd en dat de mogelijkheden tot aanpassing aan klimaatverandering steeds kleiner worden. De meest kwetsbaren lijden daarbij onevenredig onder klimaatverandering. Sommige grenzen worden al overschreden, wat leidt tot verlies en schade aan bestaansmiddelen, zoals: voedsel, infrastructuur en natuur.

“Dit rapport toont hoe heftig de situatie is. We hebben de gevolgen van klimaatverandering het afgelopen jaar met eigen ogen kunnen zien. Hittegolven boven de poolcirkel, bosbranden in Siberië, overstromingen in Limburg. Het geeft een inkijk in wat een warmere wereld met zich meebrengt voor mens en natuur” vertelt Merijn Hougee, klimaatexpert bij het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL).

Nu nog tijd om het tij te keren

Het is niet allemaal onheilspellend. Het rapport laat ook zien dat, met de juiste maatregelen, erger kan worden voorkomen. Volgens het Wereld Natuur Fonds moet er snel actie ondernomen worden om de ernst van klimaatverandering te beperken voor mens en natuur. Nature Based Solutions – oftewel natuurlijke oplossingen - zoals het behouden, herstellen en beschermen van ecosystemen - verminderen de effecten van klimaatverandering. Met natuurlijke oplossingen die voor en door lokale gemeenschappen worden ingezet, wordt niet alleen klimaatverandering tegengegaan. Deze oplossingen hebben ook een versterkend effect in de lokale samenleving en economie.

Merijn Hougee: “Naast verminderen van CO2-uitstoot moeten overheden wereldwijd veel meer investeren in natuurgerichte oplossingen. Natuur is onze bondgenoot in de strijd tegen klimaatverandering. Denk aan bossen die CO2 opnemen, koraalriffen die kusten beschermen, vrij stromende rivieren die overstromingen tegengaan. Werken met de natuur is bewezen effectief, het is urgent en we kunnen er vandaag nog mee aan de slag.”

Dit jaar vindt in Afrika – een van de continenten die het meest kwetsbaar is voor klimaatverandering – de COP27 plaats. Dit wordt het aangewezen moment voor wereldleiders om de aanbevelingen uit het rapport ter harte te nemen en de leefbaarheid op aarde veilig te stellen. Klimaatverandering tegengaan moet niet vrijblijvend zijn. Overheden kunnen meer natuurgerichte oplossingen uitvoeren in samenwerking met lokale bewoners en deze oplossingen opnemen in internationale klimaatafspraken (Nationale Klimaatadaptatieplannen).

Gerelateerde artikelen

Oliver Scholey/Hector Skevington-Postles/Silverback/Netflix

Negen landen gaan samen de oostkust van de Stille Oceaan beschermen

Negen landen hebben afgesproken om een netwerk van beschermde zeegebieden langs de oostkust van de Stille Oceaan op te zetten, van Noord- en Zuid-Amerika, helemaal van Alaska tot aan Patagonië. Dit is besloten op de negende topconferentie van de Amerika’s. Deze ‘Amerika’s voor de bescherming van de oceaan-coalitie’, werd ondertekend door Canada, de Verenigde Staten, Mexico, Costa Rica, Panama, Colombia, Ecuador, Chili en Peru, met de steun van WWF en andere ngos.
Meer info
Vincent Munier

Oceaangebied bij Antarctica wordt gesloten voor krillvisserij

Een oceaangebied van 4500 km2 rond Hope Bay bij het noordelijke Antarctische schiereiland wordt gesloten voor visserij. Dat is het mooie resultaat van een samenwerking tussen Non Gouvernementele Organisaties (NGO’s) en de visserij-industrie. Deze sluiting is een grote stap voorwaarts om de oceaan rond de Zuidpool beter te beschermen.
Meer info
Casper Douma / WWF

Voor zeeschildpadden op Bonaire was 2020 wel een goed jaar

Het legseizoen van zeeschildpadden op Bonaire loopt ten einde. Het seizoen begon dit jaar op 1 mei toen medewerkers van WWF’s partnerorganisatie Sea Turtle Conservation Bonaire (STCB) het eerste nest vonden van de dikkopschildpad, één van de drie soorten zeeschildpadden op Bonaire. Het totale aantal geregistreerde nesten is in 2020 met 27 procent gestegen ten opzichte van 2019. Dat is goed nieuws want deze drie soorten zeeschildpadden zijn bedreigde diersoorten.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar).