naturepl.com / Bence Mate / WWF
01 maart 2022

WWF: "Wereldleiders moeten luisteren naar waarschuwingen in IPCC-rapport en in actie komen"

Het laatste VN-rapport schetst de realiteit van de huidige en toekomstige klimaateffecten en risico's - en hoeveel er nog binnen onze macht ligt om het tij te keren, als we nu handelen.

Het nieuwste rapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) geeft de meest ernstige waarschuwing tot nu toe over de rampzalige gevolgen van klimaatverandering op de samenleving en natuur. “Wereldleiders moeten de ernst van de situatie serieus nemen en hun klimaatbeloften nakomen.” Dat is de reactie van het Wereld Natuur Fonds (WWF) op het rapport.

Huidige maatregelen niet genoeg

Het rapport “Climate Change 2022: Impacts, Adaptation and Vulnerability” laat zien dat het tempo en de omvang van klimaatverandering snel toenemen, verwoestende gevolgen hebben en dat de huidige maatregelen om klimaatverandering aan te pakken niet voldoende zijn. Het beschrijft dat het voortbestaan van kwetsbare gemeenschappen en natuur wordt bedreigd en dat de mogelijkheden tot aanpassing aan klimaatverandering steeds kleiner worden. De meest kwetsbaren lijden daarbij onevenredig onder klimaatverandering. Sommige grenzen worden al overschreden, wat leidt tot verlies en schade aan bestaansmiddelen, zoals: voedsel, infrastructuur en natuur.

“Dit rapport toont hoe heftig de situatie is. We hebben de gevolgen van klimaatverandering het afgelopen jaar met eigen ogen kunnen zien. Hittegolven boven de poolcirkel, bosbranden in Siberië, overstromingen in Limburg. Het geeft een inkijk in wat een warmere wereld met zich meebrengt voor mens en natuur” vertelt Merijn Hougee, klimaatexpert bij het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL).

Nu nog tijd om het tij te keren

Het is niet allemaal onheilspellend. Het rapport laat ook zien dat, met de juiste maatregelen, erger kan worden voorkomen. Volgens het Wereld Natuur Fonds moet er snel actie ondernomen worden om de ernst van klimaatverandering te beperken voor mens en natuur. Nature Based Solutions – oftewel natuurlijke oplossingen - zoals het behouden, herstellen en beschermen van ecosystemen - verminderen de effecten van klimaatverandering. Met natuurlijke oplossingen die voor en door lokale gemeenschappen worden ingezet, wordt niet alleen klimaatverandering tegengegaan. Deze oplossingen hebben ook een versterkend effect in de lokale samenleving en economie.

Merijn Hougee: “Naast verminderen van CO2-uitstoot moeten overheden wereldwijd veel meer investeren in natuurgerichte oplossingen. Natuur is onze bondgenoot in de strijd tegen klimaatverandering. Denk aan bossen die CO2 opnemen, koraalriffen die kusten beschermen, vrij stromende rivieren die overstromingen tegengaan. Werken met de natuur is bewezen effectief, het is urgent en we kunnen er vandaag nog mee aan de slag.”

Dit jaar vindt in Afrika – een van de continenten die het meest kwetsbaar is voor klimaatverandering – de COP27 plaats. Dit wordt het aangewezen moment voor wereldleiders om de aanbevelingen uit het rapport ter harte te nemen en de leefbaarheid op aarde veilig te stellen. Klimaatverandering tegengaan moet niet vrijblijvend zijn. Overheden kunnen meer natuurgerichte oplossingen uitvoeren in samenwerking met lokale bewoners en deze oplossingen opnemen in internationale klimaatafspraken (Nationale Klimaatadaptatieplannen).

Gerelateerde artikelen

Jürgen Freund / WWF

WWF en Greenpeace bezorgd over halfslachtige houding kabinet over diepzeemijnbouw

Het kabinet heeft het standpunt van Nederland op diepzeemijnbouw gepubliceerd in een brief aan de Tweede Kamer. WWF en Greenpeace hebben grote zorgen omdat Nederland zich nog steeds niet onomwonden uitspreekt tegen diepzeemijnbouw. Dit standpunt is van belang bij een beslissende bijeenkomst van de Internationale Zeebodemautoriteit op Jamaica (10 juli a.s.).
Meer info
Jeff Duerr

Een historisch verdrag voor de bescherming van de oceanen!

Geweldig nieuws voor de natuur, voor het klimaat en voor ons mensen. Met het oceanenverdrag moet in 2030 minstens 30% van de zee in 2030 beschermd gebied zijn. ‘The High Seas Treaty’ zoals het verdrag officieel heet, was hard nodig, want op dit moment is slechts 1% van de internationale wateren beschermd.
Meer info
Richard Barrett

Migratieroutes voor walvissen in de Grote Oceaan moeten snel beschermd worden

Er is spoedige samenwerking nodig om migrerende walvissen in de oostelijke Stille Oceaan te beschermen. We moeten de bedreigingen voor deze dieren beperken en snel actie ondernemen in deze hele regio. Dit roept een nieuw rapport van WWF en partners op.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).