Ministry of Environment and Forestry / WWF
23 juli 2018

In Beeld: prachtige Sumatraanse tijger in de ochtendzon

Dit zijn de onbewerkte beelden van een Sumatraanse tijger in Centraal-Sumatra! Op zijn dooie gemak kuierde hij langs een automatische camera, verdekt opgesteld op een heuveltop. De tijger bleef een paar uur in de buurt scharrelen, alsof hij genoot van de vroege ochtendsfeer met de nevelflarden tegen de groene bergwanden.

De opwinding bij de tijgeronderzoekers was groot. Nog niet eerder troffen ze zulke mooie tijgerfoto’s aan op de cameravallen die ze in maart 2017 plaatsten. Om de zoveel tijd checken ze de geheugenkaarten, waarop lang niet altijd iets belangwekkends staat. Van hun laatste monitoringexpeditie brachten ze deze prachtige beelden mee terug. Het is een beloning voor de inspanningen waarmee ze de camera’s op afgelegen en moeilijk bereikbare plekken - en in dit geval steile - berghellingen hebben geïnstalleerd.


Automatische camera’s helpen beschermers

Het tijgerteam van WWF-Indonesië doet sinds 2015 met cameravallen onderzoek naar Sumatraanse tijgers in een gebied dat als corridor fungeert tussen twee natuurreservaten in Centraal-Sumatra. De camera’s moeten helpen vaststellen of tijgers gebruik maken van deze beschermde verbindingszone. Als je dat weet kunnen beschermingsmaatregelen daarop afgestemd worden. In totaal zijn op 9 locaties 18 camera’s verborgen.

Op zoek naar een partner

Er zijn minder dan 400 Sumatraanse tijgers over in het wild. Elke dag staan ze bloot aan gevaren als stroperij en verlies van leefgebied door de aanleg van oliepalmplantages. 20 procent van de bossen in Centraal-Sumatra is al verdwenen, wat populaties tijgers van elkaar isoleert. Dat is slecht voor de voortplanting. Corridors zoals deze zijn essentieel voor tijgers om van het ene beschermde gebied naar het andere te kunnen trekken en een partner te vinden.

Prachtige foto’s uit zo’n corridor zijn behalve nuttig voor natuurbeschermers ook een belangrijke herinnering voor ons dat we ons uiterste best moeten doen deze mooie dieren te beschermen. Want elke dag is Tiger Day! #GlobalTigerDay

Gerelateerde artikelen

Klein & Hubert / WWF

Ex-opvangtijger Pavlik gedood door stropers

Een tijgerwelp die vorig jaar in de wildernis van het Russische verre oosten werd vrijgelaten na een verblijf in een opvangcentrum, is in september dood aangetroffen, gedood door stropers. Twee mensen zijn aangehouden.
Meer info

Door de mazen van de wet - de rol van EU en VK in de handel in tijgers

Door zwakke wetgeving en beperkte controles op faciliteiten met in gevangenschap levende tijgers in de EU en het VK, is er een aanzienlijke kans dat delen van tijgers, zoals huiden en botten, in de illegale handel terechtkomen. De vraag naar tijgerproducten wordt daardoor in stand gehouden, of versterkt.
Dat is de conclusie van het rapport Falling Through the System: The role of the European Union captive tiger population in the trade in tigers van WWF en TRAFFIC.
Meer info

Global Tiger Day 2020: gemengde geluiden

In vijf landen neemt het aantal tijgers toe, maar elders in Zuidoost-Azië hebben tijgers geen schijn van kans om zich van hun dieptepunt te herstellen door de miljoenen strikken die in de bossen verstopt liggen.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop.