Ministry of Environment and Forestry / WWF
23 juli 2018

In Beeld: prachtige Sumatraanse tijger in de ochtendzon

Dit zijn de onbewerkte beelden van een Sumatraanse tijger in Centraal-Sumatra! Op zijn dooie gemak kuierde hij langs een automatische camera, verdekt opgesteld op een heuveltop. De tijger bleef een paar uur in de buurt scharrelen, alsof hij genoot van de vroege ochtendsfeer met de nevelflarden tegen de groene bergwanden.

De opwinding bij de tijgeronderzoekers was groot. Nog niet eerder troffen ze zulke mooie tijgerfoto’s aan op de cameravallen die ze in maart 2017 plaatsten. Om de zoveel tijd checken ze de geheugenkaarten, waarop lang niet altijd iets belangwekkends staat. Van hun laatste monitoringexpeditie brachten ze deze prachtige beelden mee terug. Het is een beloning voor de inspanningen waarmee ze de camera’s op afgelegen en moeilijk bereikbare plekken - en in dit geval steile - berghellingen hebben geïnstalleerd.


Automatische camera’s helpen beschermers

Het tijgerteam van WWF-Indonesië doet sinds 2015 met cameravallen onderzoek naar Sumatraanse tijgers in een gebied dat als corridor fungeert tussen twee natuurreservaten in Centraal-Sumatra. De camera’s moeten helpen vaststellen of tijgers gebruik maken van deze beschermde verbindingszone. Als je dat weet kunnen beschermingsmaatregelen daarop afgestemd worden. In totaal zijn op 9 locaties 18 camera’s verborgen.

Op zoek naar een partner

Er zijn minder dan 400 Sumatraanse tijgers over in het wild. Elke dag staan ze bloot aan gevaren als stroperij en verlies van leefgebied door de aanleg van oliepalmplantages. 20 procent van de bossen in Centraal-Sumatra is al verdwenen, wat populaties tijgers van elkaar isoleert. Dat is slecht voor de voortplanting. Corridors zoals deze zijn essentieel voor tijgers om van het ene beschermde gebied naar het andere te kunnen trekken en een partner te vinden.

Prachtige foto’s uit zo’n corridor zijn behalve nuttig voor natuurbeschermers ook een belangrijke herinnering voor ons dat we ons uiterste best moeten doen deze mooie dieren te beschermen. Want elke dag is Tiger Day! #GlobalTigerDay

Gerelateerde artikelen

Palmolie Scorecard: internationale bedrijven schieten nog steeds tekort

Grote internationale voedings- en cosmeticabedrijven schieten tekort bij het stimuleren van duurzame productie van palmolie en het aanpakken van ontbossing. Dat staat in de internationale Palmolie Scorecard die het Wereld Natuur Fonds vandaag lanceert. Geen enkel bedrijf behaalt de topscore op de nieuwe randlijst, die beoordeelt wat wereldwijde merken doen om de negatieve effecten te verminderen die worden veroorzaakt door niet-duurzame inkoop van de meest gebruikte plantaardige olie: palmolie.
Meer info

Hoe de Afrikaanse varkenspest de Siberische tijger bedreigt

Op een Russische boerderij aan de grens met China is Afrikaanse varkenspest geconstateerd. WWF waarschuwt ervoor dat de preventiemethodes die van toepassing zijn in Europa niet werken in het leefgebied van de Siberische tijger.
Meer info

Afghaanse edelherten uitgezet in natuurreservaat Kazachstan voor tijgerproject

Na meer dan honderd jaar lopen er weer vijf Afghaanse edelherten in het Ili-Balkhash natuurreservaat in Kazachstan. Het is de bedoeling dat hier de komende jaren honderden Afghaanse edelherten uitgezet worden, als deel van het tijgerproject.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop (ca. 2 mails per maand).