Ministry of Environment and Forestry / WWF
23 juli 2018

In Beeld: prachtige Sumatraanse tijger in de ochtendzon

Dit zijn de onbewerkte beelden van een Sumatraanse tijger in Centraal-Sumatra! Op zijn dooie gemak kuierde hij langs een automatische camera, verdekt opgesteld op een heuveltop. De tijger bleef een paar uur in de buurt scharrelen, alsof hij genoot van de vroege ochtendsfeer met de nevelflarden tegen de groene bergwanden.

De opwinding bij de tijgeronderzoekers was groot. Nog niet eerder troffen ze zulke mooie tijgerfoto’s aan op de cameravallen die ze in maart 2017 plaatsten. Om de zoveel tijd checken ze de geheugenkaarten, waarop lang niet altijd iets belangwekkends staat. Van hun laatste monitoringexpeditie brachten ze deze prachtige beelden mee terug. Het is een beloning voor de inspanningen waarmee ze de camera’s op afgelegen en moeilijk bereikbare plekken - en in dit geval steile - berghellingen hebben geïnstalleerd.


Automatische camera’s helpen beschermers

Het tijgerteam van WWF-Indonesië doet sinds 2015 met cameravallen onderzoek naar Sumatraanse tijgers in een gebied dat als corridor fungeert tussen twee natuurreservaten in Centraal-Sumatra. De camera’s moeten helpen vaststellen of tijgers gebruik maken van deze beschermde verbindingszone. Als je dat weet kunnen beschermingsmaatregelen daarop afgestemd worden. In totaal zijn op 9 locaties 18 camera’s verborgen.

Op zoek naar een partner

Er zijn minder dan 400 Sumatraanse tijgers over in het wild. Elke dag staan ze bloot aan gevaren als stroperij en verlies van leefgebied door de aanleg van oliepalmplantages. 20 procent van de bossen in Centraal-Sumatra is al verdwenen, wat populaties tijgers van elkaar isoleert. Dat is slecht voor de voortplanting. Corridors zoals deze zijn essentieel voor tijgers om van het ene beschermde gebied naar het andere te kunnen trekken en een partner te vinden.

Prachtige foto’s uit zo’n corridor zijn behalve nuttig voor natuurbeschermers ook een belangrijke herinnering voor ons dat we ons uiterste best moeten doen deze mooie dieren te beschermen. Want elke dag is Tiger Day! #GlobalTigerDay

Gerelateerde artikelen

India meldt nieuwe tijgercijfers

India maakt goed nieuws bekend op Wereld Tijger Dag: resultaten van de laatste telling leveren een nieuw geschat aantal op van bijna 3.000 tijgers. Dat is een stijging van 30 procent ten opzichte van de laatste telling in 2014.
Meer info

Neusaap in het gedrang

De neusaap is een unieke en ernstig bedreigde diersoort die relatief weinig gerichte aandacht van natuurbeschermers krijgt. WWF gaat de komende jaren de Nederlandse stichting Cross Nature helpen bij haar inzet voor de aap-met-de-grote-neus.
Meer info

Ontbossing tegengaan met een Early Warning System

Ontbossing is een van de grootste bedreigingen voor de natuur. Voor ons als WWF is het nog steeds een enorme uitdaging om daar tegen te strijden. Maar als we kunnen voorspellen wanneer het bos illegaal gekapt gaat worden, dan kunnen we op tijd ingrijpen. Of de ontbossing zelfs voorkomen.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF (ca. 2 mails per maand)