MSC
12 december 2017

Garnalensector krijgt MSC-keurmerk voor duurzame visserij

Noordzeegarnalen krijgen het blauwe MSC-keurmerk voor duurzamere visserij. De Nederlandse, Duitse en Deense vissers hebben hard gewerkt om dit te bereiken. Dat is goed nieuws voor de consument die nu zeker weet dat de garnalen uit de Noordzee worden gevangen met meer oog voor de natuur.

WNF, dat nauw betrokken is geweest bij de certificering, is tevreden over het resultaat. Maar benadrukt ook dat de garnalenvissers kunnen niet achterover leunen. Ze moeten nu laten zien dat ze de natuur op de zeebodem meer met rust laten en de bijvangst van vissen ook echt verminderen.

Natuur en visserij profiteren

“Visserij en natuurbeschermers hebben deze belangrijke MSC-certificering samen bereikt. Het traject was soms moeilijk, maar altijd constructief. De bijdrage van de Nederlandse visserij is cruciaal geweest voor dit mooie resultaat. Nu moeten de garnalenvissers laten zien dat zij hun bijvangst verminderen en kwetsbare gebieden minder belasten. Wij hebben er alle vertrouwen in dat natuur en visserij hiervan gaan profiteren”, zegt Aafke Brader, Noordzee-expert van WNF.

Bezwaar

Nederlandse natuurorganisaties, waaronder WNF, maakten eerder dit jaar nog bezwaar tegen het verlenen van het MSC-keurmerk. Vissers hoefden aanvankelijk nauwelijks in kaart te brengen hoeveel hun bijvangst was aan onder meer jonge schol, kabeljauw, haaien en roggen en daardoor ook geen maatregelen te nemen. Ook stelde MSC vrijwel geen voorwaarden voor bescherming van  de Duitse Waddenzee. 

Verbeteringen

Na gesprekken zijn de natuurorganisaties en visserijssector aanvullende verbeteringen overeengekomen die er onder meer voor zorgen dat garnalenvissers kwetsbare gebieden op de Noordzee in de toekomst meer ontzien. 

Gerelateerde artikelen

naturepl.com / Luis Quinta / WWF

Walvisjacht IJsland is enorme stap terug

IJsland gaf op 5 december toestemming aan twee walvisvaartbedrijven om tot 2029 elk jaar meer dan 400 vinvissen te doden.
Meer info
Mangrove Adoption Program

Meer natuur in strijd tegen klimaatverandering

WWF-medewerker Maheen Kahn was aanwezig op COP29 in Azerbeidzjan en vertelt over haar ervaringen.
Meer info
WWF / Simon Rawles

De Nederlandse Bonenatlas: Bonen bieden oplossingen voor natuur en landbouw

WWF-medewerker Corné blogt over voedsel. Deze keer: de Nederlandse Bonenatlas
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).