WWF-Sweden / Ola Jennersten
20 juni 2023

Europese milieuministers stemmen voor Natuurwet

Het Wereld Natuur Fonds is net als een aantal andere Nederlandse natuur- en milieuorganisaties tevreden over de instemming van de Europese Raad van Milieuministers met een Europese Natuurherstelwet.

"Nu een meerderheid in de Milieuraad voor een wet heeft gestemd, komt natuurherstel in Europa een stap dichterbij”, zegt Kirsten Haanraads van het Wereld Natuur Fonds namens de coalitie.

“Die wet is essentieel en niet alleen nodig om de achteruitgang van vele soorten planten en dieren en hun leefgebieden te stoppen, maar ook zeker om schoon drinkwater en duurzame voedselvoorziening voor de toekomst te waarborgen. We vinden het treurig dat Nederland het voorstel niet heeft gesteund en zich dus niet krachtig heeft uitgesproken vóór natuurherstel. Maar gelukkig staat het dit belangrijke wetsvoorstel niet in de weg."

Deze positieve positie van de Europese Raad van Milieuministers is een steun in de rug van de Milieucommissie van het Europese Parlement. Volgende week stemt deze milieucommissie over het voorstel en zet daarmee de toon voor de plenaire stemming in het Europees Parlement begin juli.

De organisaties roepen de Europarlementariërs op om niet aan kortetermijnpolitiek te doen. “De Natuurherstelwet is ook een wezenlijk onderdeel van de Europese Green Deal die ons helpt de een klimaatbestendige groene toekomst te bereiken. Dat dat nu nodig is en niet over 10 jaar is overduidelijk”, zegt Harm Dotinga van Vogelbescherming Nederland.

Bedrijven, wetenschappers en Europeanen willen de wet

De steun voor de wet groeit. Meer dan honderd grote bedrijven en 3.000 wetenschappers over de hele wereld staan achter deze natuurherstelwet. Ruim 907.000 Europeanen hebben de petitie van natuurorganisaties al getekend, die aangeboden wordt aan het Europees Parlement. 

Namens de organisaties

 • Greenpeace
 • IVN Natuureducatie
 • LandschappenNL
 • Milieudefensie
 • Natuur & Milieu
 • Natuur en Milieufederaties
 • Natuurmonumenten
 • SoortenNL
 • Stichting De Noordzee
 • Vogelbescherming Nederland
 • Waddenvereniging
 • Wereld Natuur Fonds

Gerelateerde artikelen

Twan Teunissen ARK Natuurontwikkeling

Meer natuur: voor meer waterveiligheid en een mooier Nederland

‘Wolkbreuk in Friesland zet straten blank’ en ‘Wateroverlast in Limburg, campings ontruimd’, maar ook ‘Langste files van het jaar door hevige regenval’. Zomaar een paar krantenkoppen van de afgelopen week. In sommige plekken van ons land viel tot wel 70 mm water in een kort tijdsbestek door regen en onweersbuien. Is dit het ‘nieuwe normaal’?
Meer info
Sam Hobson / WWF-UK

Het COP-mechanisme: succes vieren en verlies nemen

WWF-medewerker Maheen Kahn was aanwezig op COP28 in Dubai en vertelt over haar ervaringen.
Meer info
Bildagentur Zoonar GmbH / WWF-Netherlands

Europese wet voor natuurherstel dichterbij

Na intensieve onderhandelingen tussen het Europees Parlement, de Commissie en de Raad is er een definitieve wettekst voor de Natuurherstelwet. Het resultaat is een politiek akkoord tussen de drie instellingen over de Europese wet die het verlies aan natuur en biodiversiteit een halt toe moet roepen.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).