Greg Armfield / WWF-UK
02 november 2021

Belofte maakt schuld: actie tegen ontbossing kan niet wachten

Meer dan honderd wereldleiders zijn het eens op de VN-klimaatconferentie in Glasgow en staan samen achter één sterke belofte: geen ontbossing meer vanaf 2030. Als WWF vinden we dit natuurlijk fantastisch nieuws. Bossen zijn onmisbaar: ze leveren voedsel, schoon water, medicijnen én ze beschermen ons als een groen schild tegen klimaatverandering.

Maar... met enkel een belofte zijn we er niet. In het verleden hebben wereldleiders zich vaker gecommitteerd aan afspraken om natuur te behouden en beschermen, en deze afspraken hebben zich lang niet altijd vertaald in actie. Denk aan eerdere klimaat- en biodiversiteitsconferenties, zoals Rio de Janeiro in 1992 en Parijs in 2015.

Een belofte is een goed begin, zeker met de steun van zoveel invloedrijke wereldleiders. Maar belofte maakt schuld. Om te zorgen dat ontbossing over krap negen jaar verleden tijd is, moet er nú al actie worden ondernomen. 2030 is te ver weg voor onmisbare gebieden als de Amazone. Per 2025 moet 80% van de Amazone beschermd en ontbossing volledig gestopt zijn. Gebeurt dit niet, dan bestaat het risico dat de Amazone een kantelpunt bereikt: van regenwoud verandert het gebied in een verdroogde savanne. Dit heeft drastische gevolgen voor het klimaat wereldwijd: zonder de Amazone is het onmogelijk om binnen de 1.5 graad opwarming te blijven.

WWF is hoopvol over deze eerste stap, nu is het tijd voor actie. Juist nu moeten we samenwerken met de inheemse bevolking om de komende jaren het regenwoud te blijven beschermen en deze regeringsleiders aan hun belofte te houden.

Gerelateerde artikelen

Nicolas Villaume / WWF-US

Natuurbescherming in Brazilië: van dieptepunt naar kleine overwinning

Een van de dieptepunten in natuurbescherming in Brazilië kwam vorige week: dit jaar (in de periode augustus 2020 – juli 2021) werd 22 procent meer ontbost in de Braziliaanse Amazone dan het jaar ervoor. De ontbossing steeg hiermee tot het hoogste niveau sinds 2006. Dit maakt INPE, het Braziliaanse instituut voor ruimteonderzoek, bekend.
Meer info
Per Angelstam WWF

Europese bossenwet biedt kansen: meer is nodig om natuurvernietiging echt te stoppen

Vandaag presenteert de Europese Commissie haar voorstel voor een Europese Bossenwet. Een wet waardoor alleen nog ontbossingsvrije producten op de Europese markt worden toegestaan om zo de betrokkenheid van Europa bij wereldwijde ontbossing te stoppen. Het wetsvoorstel bevat sterke elementen, maar ook een aantal mazen in de wet waardoor ontbossing en natuurvernietiging alsnog ongecontroleerd door kunnen gaan. “Het begin is er, maar door die mazen in de wet kan deze alsnog omzeild worden en gaat ontbossing gewoon door,” vertelt Natasja Oerlemans, voedsel- en bossenexpert bij het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL).
Meer info

NPO 3FM Serious Request brengt het Glazen Huis terug

NPO 3FM-dj's Sander Hoogendoorn, Frank van der Lende, Jorien Renkema en Rob Janssen trekken er in de week voor kerst in en maken vanuit De Nieuwe Stad in Amersfoort 24 uur per dag radio en online content met maar één doel: samen met heel Nederland zoveel mogelijk geld ophalen voor het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL) om de regenwouden in Zuid-Amerika te beschermen en te herstellen en zo klimaatverandering tegen te gaan.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop.