Barrett&MacKay / WWF-Canada
15 juni 2022

Negen landen gaan samen de oostkust van de Stille Oceaan beschermen

Negen landen hebben afgesproken om een netwerk van beschermde zeegebieden langs de oostkust van de Stille Oceaan op te zetten, van Noord- en Zuid-Amerika, helemaal van Alaska tot aan Patagonië. Dit is besloten op de negende topconferentie van de Amerika’s. Deze ‘Amerika’s voor de bescherming van de oceaan-coalitie’, werd ondertekend door Canada, de Verenigde Staten, Mexico, Costa Rica, Panama, Colombia, Ecuador, Chili en Peru, met de steun van WWF en andere NGO's.

"De vorming van deze coalitie is zeer belangrijk. Zo kunnen we vooruitgang boeken bij de internationale bescherming van oceanen op een regionaal niveau. WWF werkt graag mee aan dit initiatief in een belangrijke regio waar grote walvisachtigen door ‘blauwe corridors’ trekken,” aldus Nathalie Houtman, walvisexpert bij WWF-Nederland.

Regionale bescherming

Het doel van de coalitie is om acties tussen landen te coördineren die bijdragen aan de bescherming en duurzaamheid van ecosystemen, en die het bestuur in beschermde zeegebieden verbeteren. Deze coalitie bouwt voort op bestaande beschermingsprojecten in de regio. Bijvoorbeeld de ‘Eastern Pacific Marine Corridor’ – een initiatief uit 2004 van Panama, Ecuador, Colombia en Costa Rica voor een visserij-vrij netwerk van zeegebieden. Hierbij is ruim 500.000 km2 aan zeegebied beschermd in een van ’s werelds belangrijkste trekroutes voor walvissen, zeeschildpadden, haaien en roggen.

Deze afspraak helpt ook bij WWF’s inzet om een blauwe corridor voor de bescherming van walvisroutes tot stand te brengen. Het actieplan voor deze blauwe corridor in het oostelijke deel van de Stille Oceaan, dat in 2023 wordt gepubliceerd, zal regeringen helpen om zeegebieden die van cruciaal belang zijn voor walvissen te verbinden en veilig te stellen. Want de cruciale leef- en migratiegebieden van deze oceaanreuzen strekken zich uit van de Zuidpool tot de Noordpool.

De migratieroutes van walvissen, van de Zuidpool tot de Noordpool door de Stille Oceaan.

Blauwe corridors van levensbelang

Protecting Blue Corridors (een rapport dat in februari 2022 is uitgebracht door WWF en wetenschappelijke partners) benadrukt het belang van onderling verbonden netwerken van beschermde zeegebieden. In dit rapport, dat de eerste uitgebreide kijk op walvismigraties in alle oceanen biedt, zien we hoe walvissen worden geconfronteerd met toenemende bedreigingen in cruciale gebieden. We hebben het dan over de gebieden waar ze zich voeden, paren, jongen krijgen en hun jongen verzorgen én dus ook over hun migratiesnelwegen, de zogenoemde ‘blauwe corridors’.

Er leven meer dan 40 soorten walvisachtigen in het oostelijk deel van de Stille Oceaan, waaronder negen baleinwalvissen (Mysticeti) en meer dan 30 soorten tandwalvisachtigen (Odontoceti). De belangrijkste bedreigingen voor walvissen in het oostelijke deel van de Stille Oceaan zijn verstrikking en sterfte door vistuig, aanvaringenmet schepen en klimaatverandering.

WW2120159-©OliverScholey_Hector+Skevington-Postles_Silverback_Netflix.jpg

Minimaal 30% van de oceanen beschermen

Minder dan 8% van de oceanen wereldwijd is beschermd via beschermde zeegebieden - gebieden waar bepaalde activiteiten, zoals de industriële visserij, beperkt of verboden zijn. Dit project zal de wereldwijde doelstellingen ondersteunen om tegen 2030 ten minste 30 procent van de oceanen te beschermen. Dit om de biodiversiteit te behouden en de oceanen beter bestand te maken tegen klimaatverandering, overeenkomstig de ‘30x30-belofte’ die nu door meer dan 90 andere landen wordt onderschreven.

Houtman: "Deze nieuwe coalitie is een mooi voorbeeld van de grensoverschrijdende samenwerking die nodig is om walvissen in hun hele leefgebied beter te beschermen en connectiviteit te verbeteren. Dit gedurfde initiatief maakt het mogelijk om netwerken van beschermde zeegebieden in nationale en internationale wateren te verbinden.”

Lees hier Nathalie’s blog over Blue Corridors

Gerelateerde artikelen

Onze kleine dushi walvissen en dolfijnen

WWF-medewerker Stacey neemt je mee op walvisexpeditie op de ABC-eilanden.
Meer info
Jürgen Freund / WWF

WWF en Greenpeace bezorgd over halfslachtige houding kabinet over diepzeemijnbouw

Het kabinet heeft het standpunt van Nederland op diepzeemijnbouw gepubliceerd in een brief aan de Tweede Kamer. WWF en Greenpeace hebben grote zorgen omdat Nederland zich nog steeds niet onomwonden uitspreekt tegen diepzeemijnbouw. Dit standpunt is van belang bij een beslissende bijeenkomst van de Internationale Zeebodemautoriteit op Jamaica (10 juli a.s.).
Meer info
Jeff Duerr

Een historisch verdrag voor de bescherming van de oceanen!

Geweldig nieuws voor de natuur, voor het klimaat en voor ons mensen. Met het oceanenverdrag moet in 2030 minstens 30% van de zee in 2030 beschermd gebied zijn. ‘The High Seas Treaty’ zoals het verdrag officieel heet, was hard nodig, want op dit moment is slechts 1% van de internationale wateren beschermd.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).