Michel Gunther / WWF
02 februari 2022

Actie voor een EU-wet tegen natuurvernietiging

Iedere 2 seconden verdwijnt wereldwijd een stuk bos zo groot als een voetbalveld. Met deze snelheid zou het Vondelpark in 2 minuten verwoest zijn. Nederland is via de import en financiering van producten zoals soja voor veevoer en palmolie, nauw betrokken bij deze wereldwijde natuurverwoesting.

Samen met Greenpeace Nederland, World Animal Protection, Both ENDS, Milieudefensie en Vogelbescherming Nederland roepen we vandaag op tot actie. Iedereen in Europa kan een foto van een park insturen met de boodschap in hoeveel minuten dat park zou wegvagen. WWF-NL staat vandaag in het Vondelpark met een groot spandoek met de tekst: 'Vondelpark - Gone in 2 minutes. #Together4Forests'.


Met deze actie willen we de aandacht van minister Van der Wal voor Natuur en Stikstof vragen om het EU-wetsvoorstel voor ‘ontbossingsvrije’ producten, dat 17 november 2021 is gepubliceerd, te verbeteren. In het huidige voorstel worden enkel bossen beschermd. Andere cruciale natuurgebieden zoals graslanden, savannes en moerassen zijn niet opgenomen. Ook zijn de mensenrechten onvoldoende verankerd. 

Komende maanden wordt het EU-wetsvoorstel voor ‘ontbossingsvrije’ producten besproken in Nederland en in Europa. Ben jij ook bezorgd over wereldwijde natuurvernietiging en wil je bij de minister aandringen op een sterke wet, kijk wat jij kan doen.

Together4Forests

WWF pleit al langer voor wetgeving tegen natuurvernietiging. Via de #Together4Forests-campagne mobiliseerde WWF en andere natuurorganisaties in december 2020 1,2 miljoen mensen om een sterke nieuwe EU-wetgeving om producten die gelinkt zijn aan natuurvernietiging te weren van de Europese markt. De EU is, na China, een van de grootste importeurs van tropische natuurvernietiging en bijbehorende emissies.

Gerelateerde artikelen

Zig Koch / WWF

Oorlog en aankomende verkiezingen doen ontbossing Amazone stijgen

In de eerste vier maanden van 2022 steeg de ontbossing in de Braziliaanse Amazone met bijna 70 procent. In april was er zelfs een toename van 75 procent (!), in die maand werd 1.102 km2 regenwoud vernietigd. Dat is meer dan al het bos van de Veluwe.
Meer info
David Bebber / WWF-UK

Dieren verliezen tot 65 procent leefgebied door toename landbouw en veeteelt

Natuurvernietiging heeft een enorme impact op de biodiversiteit in de Amazone en de Cerrado. Veel diersoorten verloren al tussen de 25 en 65 procent van hun oorspronkelijke verspreidingsgebied. Dit blijkt uit onderzoek van WWF Brazilië.
Meer info
Jaime Rojo / WWF-US

Het kantelpunt van de Amazone komt steeds dichterbij, wat betekent dit?

Het is het grootste overgebleven regenwoud ter wereld. Je vindt er eeuwenoude bomen, heldere rivieren, dieren als de jaguar en honderden inheemse gemeenschappen. De Amazone is niet alleen bijzonder, maar ook onmisbaar.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar).