Michel Gunther / WWF
02 februari 2022

Actie voor een EU-wet tegen natuurvernietiging

Iedere 2 seconden verdwijnt wereldwijd een stuk bos zo groot als een voetbalveld. Met deze snelheid zou het Vondelpark in 2 minuten verwoest zijn. Nederland is via de import en financiering van producten zoals soja voor veevoer en palmolie, nauw betrokken bij deze wereldwijde natuurverwoesting.

Samen met Greenpeace Nederland, World Animal Protection, Both ENDS, Milieudefensie en Vogelbescherming Nederland roepen we vandaag op tot actie. Iedereen in Europa kan een foto van een park insturen met de boodschap in hoeveel minuten dat park zou wegvagen. WWF-NL staat vandaag in het Vondelpark met een groot spandoek met de tekst: 'Vondelpark - Gone in 2 minutes. #Together4Forests'.


Met deze actie willen we de aandacht van minister Van der Wal voor Natuur en Stikstof vragen om het EU-wetsvoorstel voor ‘ontbossingsvrije’ producten, dat 17 november 2021 is gepubliceerd, te verbeteren. In het huidige voorstel worden enkel bossen beschermd. Andere cruciale natuurgebieden zoals graslanden, savannes en moerassen zijn niet opgenomen. Ook zijn de mensenrechten onvoldoende verankerd. 

Komende maanden wordt het EU-wetsvoorstel voor ‘ontbossingsvrije’ producten besproken in Nederland en in Europa. Ben jij ook bezorgd over wereldwijde natuurvernietiging en wil je bij de minister aandringen op een sterke wet, kijk wat jij kan doen.

Together4Forests

WWF pleit al langer voor wetgeving tegen natuurvernietiging. Via de #Together4Forests-campagne mobiliseerde WWF en andere natuurorganisaties in december 2020 1,2 miljoen mensen om een sterke nieuwe EU-wetgeving om producten die gelinkt zijn aan natuurvernietiging te weren van de Europese markt. De EU is, na China, een van de grootste importeurs van tropische natuurvernietiging en bijbehorende emissies.

Gerelateerde artikelen

Shutterstock

Boontje komt om zijn loontje

WWF-medewerker Corné blogt over voedsel. Deze keer: boontje komt om zijn loontje
Meer info

Zorgwekkend recordaantal branden in de Pantanal

WWF-medewerker Moniek Wulms verteld over het recordaantal branden in de Pantanal in 2023.
Meer info

Ook in de Emiraten zijn voedselbossen een hot topic

Voor het eerst staan landbouw en voedsel hoog op de agenda op de VN-Klimaattop in Dubai. Daarom is WWF-NL's voedsel- en landbouwexpert Natasja Oerlemans er dit keer ook bij. Op de enige vrije dag van de top nam ze een kijkje bij een landbouwproject van de collega's van Emirates Nature-WWF. Ze doet verslag van haar bezoek in dit blog.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).