Dennis Stogsdill
31 mei 2018

Aantal berggorilla’s gestegen tot meer dan 1000

De autoriteiten van de Democratische Republiek Congo, Rwanda en Oeganda maakten vandaag, naar aanleiding van een uitgebreide telling, goed nieuws bekend: het aantal berggorilla’s in het grensoverschrijdende Virunga Gebergte is gestegen. Hiermee is de berggorilla de enige mensaap waarvan de aantallen niet omlaag, maar juist omhoog gaan. En dat in een gebied dat geplaagd wordt door vele en grote problemen.

Gezamenlijke inspanning

Volgens de telling is het aantal gorilla’s in Virunga  sinds 2010 van 480 naar 604 omhoog gegaan. Er bevinden zich binnen die aantallen 41 familiegroepen en 14 solitaire mannetjes. Daarmee komt het totale aantal berggorilla’s wereldwijd op een geschatte 1004 dieren, inclusief de groepen die in het Oegandese Bwindi National Park leven. De telling was een gezamenlijke inspanning van het International Gorilla Conservation Programme (IGCP, opgericht door Fauna & Flora International (FFI) en WWF) de Greater Virunga Transboundary Collaboration en andere partners.

Natuurbeschermingsinitiatieven

De stijging van het aantal dieren is mede toe te schrijven aan de intensieve natuurbeschermingsmaatregelen van organisaties die werken in Virunga, waaronder WWF. Ondanks dit goede nieuws is er helaas genoeg reden tot terughoudendheid. Gorilla’s komen nog steeds terecht in vallen die uitgezet worden voor andere dieren, bijvoorbeeld antilopen. Nieuwe bedreigingen steken ook de kop op: klimaatverandering, de ontwikkeling van infrastructuur en (door mensen overgebrachte) ziektes zijn gevaarlijk voor de bestaande populaties. Ook doorlopende burgeroorlog en militaire conflicten in de regio bedreigen zowel mensen als de wilde dieren in Virunga. In de afgelopen weken is er weer een aantal rangers omgekomen in een confrontatie met rebellen.


Nieuwe risico’s

“Dit is geweldig nieuws voor de berggorilla’s en het laat maar weer eens zien wat NGO’s, overheden en gemeenschappen kunnen bereiken als ze samenwerken,” zegt Margaret Kinnaird van WWF. “Maar uit het grote aantal valstrikken dat werd gevonden tijdens de telling en een reeks van andere bedreigingen zoals klimaatverandering, blijkt dat we er nog lang niet zijn. De drie landen – Congo, Rwanda en Oeganda – van Virunga moeten blijven samenwerken om dit belangrijke gebied te beschermen.” Alison Mollon is uitvoerend directeur van Afrika voor FFI en voegt toe: “We hebben sinds de jaren ’70 echt een ommekeer gezien voor de berggorilla, dankzij de geweldige inzet van organisaties en natuurlijk de rangers in het park. Maar ziektes die door mensen worden overgedragen op de apen kunnen echt fataal zijn voor deze populaties.”

Enorme klus

De telling is door 12 teams uitgevoerd, die bestonden uit mensen van ruim 10 verschillende organisaties. Er is meer dan 2000 kilometer onherbergzaam, bosachtig leefgebied van de berggorilla onderzocht op tekenen van leven van de dieren. Tegelijkertijd werd er een risicoanalyse gedaan van bedreigingen voor zowel gorilla’s als de andere wilde dieren in Virunga, zoals olifanten. In het onderzoeksrapport wordt benadrukt dat het belang van bescherming van het gebied nog steeds groot is en er door overheden, rangers, toeristen en lokale gemeenschappen moet worden samengewerkt om de veiligheid van berggorilla’s te kunnen blijven waarborgen.

Gerelateerde artikelen

Olivier Van Bogaert / WWF

In de voetsporen van de Baka

WWF-medewerker Ingeborg vertelt over haar reis naar Kameroen.
Meer info
naturepl.com / Andy Rouse / WWF

Fors herstel berggorilla's Virunga-gebergte

De meest recente versie van de Rode Lijst bevat mooi nieuws over de berggorilla's in het Virunga-gebergte in Democratische Republiek Congo, Rwanda en Oeganda. De aantallen dieren in het Nationaal Park Virunga zijn flink gestegen.
Meer info
Martin Harvey / WWF

Olieboringen bedreigen opnieuw Virunga en Salonga in Congo

WWF maakt zich grote zorgen over de schadelijke gevolgen die mogelijke olieproductie kan hebben op de nationale parken Salonga en Virunga in de Democratische Republiek Congo (DRC). De regering heeft plannen bekend gemaakt voor olieboringen in beide werelderfgoedlocaties.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop.