Saimir Kalbaj

4 dingen die jij kan doen voor onze natuur

Vaak hoor je vooral wat er minder moet. Minder consumeren. Minder CO2 uitstoten. Dat is één kant. De andere kant gaat niet over minder, maar juist over meer.

Meer natuur, vandaag nog

Want meer, en meer diverse natuur heeft een krachtig domino-effect. Meer bijen betekent meer bloemen. Meer bloemen, meer vogels. Meer vogels, meer bossen. Alles is met elkaar verbonden. Daarom zijn we op een missie: we gaan onze wereld ‘Nature Positive’ maken.

Van natuurverlies naar natuurwinst, zo snel mogelijk. Zo blijft de aarde leefbaar voor iedereen. En het kán, als we er samen voor kiezen. Doe jij mee?

Onze systemen op de schop

De problemen in onze natuur, het klimaat en de biodiversiteit zijn veelal te wijten aan de manier waarop wij onze aarde gebruiken. Onze economische activiteiten zijn gericht op oneindige groei, in onze politieke systemen wordt vaak niet verder de toekomst in gekeken dan een aantal jaar en onze consumptiepatronen putten de aarde uit. Samen kunnen we deze systemen stapje voor stapje veranderen én verduurzamen.

VDOS Global / WWF-Canada

Elk verschil telt

Wat kan jij doen?

 • 1

  Kies voor duurzamer voedsel

  Om productie- en consumptiesystemen te veranderen moeten we vaker duurzamer voedsel eten.

  Als consument help je mee door bijvoorbeeld vaker voor lokaal en seizoensgebonden voesel te kiezen, minder eten weg te gooien en meer plantaardige eiwitten te eten zoals peulvruchten en noten.

  Lees 4 tips om duurzaam te eten

 • 2

  Verduurzaam je levenstijl

  Om onze maatschappij CO2-neutraler te maken en klimaatverandering tegen te gaan, kan je zelf een aantal besparingen doen.

  Isoleer bijvoorbeeld je huis, stap over op een duurzame energieleverancier, maak meer gebruik van de trein of koop meer tweedehands spullen.

  Lees 11 tips om energie te besparen

 • 3

  Kies voor een duurzame bank

  Zet je geld op een bank die alleen investeert in duurzame praktijken. Zo draag je bij aan de verandering van het financiele systeem.

 • 4

  Stem op een duurzame partij

  Verandering in de politiek kan jij brengen door je stem te geven aan een duurzame partij. Ook door het tekenen van petities van natuurorganisaties heb jij een groene invloed.

Wil je nog meer doen voor de natuur?

Kleine veranderingen kunnen een grote impact maken. Verduurzaam je lifestyle met onze honderden tips. Lees bijvoorbeeld hoe je makkelijk je plasticgebruik kan verminderen, hoe je duurzaam op vakantie gaat, hoe je energie bespaart of hoe je je tuin natuurvriendelijker maakt.

Lees de tips