Duurzaam toerisme

Met deze tips ga je duurzamer op reis!

Ik ga op vakantie en neem (niet) mee

Een mooi sieraad van schildpad of koraal, een selfie met een tijger, een ritje maken op een olifant... Van een bijzondere reis neem je graag een mooie herinnering mee. Maar door geen foute souvenirs te kopen én niet mee te doen aan excursies waar wilde dieren voor worden gebruikt, help jij mee wildlife crime te stoppen! Veel mensen zijn niet goed op de hoogte van de do’s en don’ts op reis. Tijd om deze belangrijke facts onder de aandacht te brengen.

Wat is duurzaam toerisme?

Ecotoerisme, duurzaam toerisme en natuurtoerisme zijn in opkomst. Deze begrippen zeggen iets over reizen naar en in natuurlijke gebieden, maar zijn niet hetzelfde.

 • 1

  Ecotoerisme

  Ecotoerisme duidt op kleinschalig toerisme in een mooie omgeving, waar verantwoord wordt omgegaan met de natuur en de lokale bevolking geld mee verdient. Het begrip ecotoerisme is echter niet beschermd. In principe mag elke reisorganisatie deze term gebruiken om reizen aan te prijzen. Even opletten dus als je zo’n reis boekt: gaat het wel echt om ecotoerisme of is het een verkooptrucje?

 • 2

  Duurzaam toerisme

  Duurzaam toerisme zegt niets over de omvang, maar alles over omgaan met de natuur. Is een vakantiepark niet in een kwetsbaar gebied neergezet? Zijn er zonnepanelen geïnstalleerd? Wordt groene energie gebruikt? Werken er mensen uit de omgeving in het resort of bij de toeristische trekpleister? Duurzaam toerisme kan zowel massaal als kleinschalig zijn, maar zorgt er in alle gevallen voor dat de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk is.

 • 3

  Natuurtoerisme

  Onder natuurtoerisme vallen alle vormen van toerisme met als doel in de natuur te zijn of er goed mee om te gaan. Denk bijvoorbeeld aan een safari in Afrika, bergbeklimmen in de Alpen of duiken in de Middellandse Zee. De term natuurtoerisme zegt trouwens niets over hoe verantwoord de reis is.

 • 4

  Toerisme als natuurbescherming

  Hoewel toerisme soms nadelige effecten heeft op de natuur, kan het ook een manier zijn om de natuur te beschermen. Als natuurtoerisme een bron van inkomsten wordt voor de lokale bevolking, ontstaat een breder draagvlak om de natuur te koesteren. Daarnaast kunnen mensen hun geld verdienen met natuurvriendelijke werkzaamheden in het toerisme in plaats van met schadelijke activiteiten zoals illegale of te intensieve visserij. WWF werkt hier op verschillende manieren aan. We stellen bijvoorbeeld een handleiding over duurzaam duiktoerisme voor touroperators op en we zetten duurzaam toerisme op met de lokale bevolking in belangrijke biodiverse gebieden.

5 tips voor een happy holiday

1. Hou het wild!

Het is natuurlijk supergaaf om tijdens je verre reis bijzondere wilde dieren te zien. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld een bezoek brengen aan een opvang voor wilde dieren die zelf niet meer in het wild kunnen (over)leven en die wel uiteindelijk tot doel hebben de dieren weer in het wild uit te zetten. Zorg er dan voor dat je van tevoren goed informeert hoe het er aan toegaat bij zo’n opvang. Wanneer het mogelijk is dat jij in direct contact staat met het dier (bijvoorbeeld knuffelen met of aaien van een dier, op de foto met een tijger) dan is het beter om er niet op bezoek te gaan. Wilde dieren knuffelen is niet normaal en er gaat vaak veel leed achter schuil. Ook moet je goed kijken of een opvang niet fokt met de dieren of deze verhandelt want dan kun je er zeker van zijn dat niet het dier centraal staat.

Een andere manier om wilde dieren te spotten, is om met een gids in de natuur op pad te gaan, zoals bij een safari. Ook op en in en langs het water worden veel excursies aangeboden. Dit is natuurlijk een gave manier om de dieren juist in hun natuurlijke omgeving mee te maken. Zorg er dan wel voor dat je een gids hebt die de boel schoon achterlaat, verstand heeft van de dieren, wildlife respecteert en voldoende afstand houdt, niet teveel lawaai maakt en de dieren niet gaat opjagen of juist lokken met voer zodat jij als toerist een mooi kiekje kunt maken.

Hoe kun je dit nou weten? Check bijvoorbeeld Tripadvisor wat andere reizigers zeggen over een bepaalde gids of organisatie! Boek alleen een excursie bij een verantwoorde organisator die de dieren en hun leefgebieden respecteert.

2. Shop goed!

Koop als je op reis gaat geen souvenirs die gemaakt zijn van dierlijke producten-, of die zijn gemaakt van bedreigde soorten (ebbenhout en koraal bijvoorbeeld). Kies voor souvenirs waarvan de opbrengsten ten goede komen aan de lokale bevolking. Voorbeelden van dergelijke souvenirs zijn lokaal handwerk, voorwerpen gemaakt van gerecyclede materialen et cetera. Een handige site hiervoor is bijvoorbeeld de site van de douane.

 

3. Eet geen broodje pandabeer!

Ook hier geldt dat je zomaar een bedreigde diersoort op je bord kunt krijgen, denk aan haaienvinnensoep, of aan bushmeat. Eet daarom niet zomaar alle lokale gerechten, maar maak een keuze voor een bepaalde eetgelegenheid gebaseerd op hun diervriendelijke, duurzame beleid en kies bewust bepaalde gerechten.

4. Go local!

Overweeg duurzame lokale initiatieven extra te ondersteunen met donaties of door het bezoeken van werkplaatsen waar duurzame souvenirs gemaakt worden.

 

5. Voorkom plastic soep, die soep is vies!

In veel landen wordt veel plastic gebruikt, alleen al voor het drinkwater, omdat dat niet, zoals bij ons, uit de kraan komt. Probeer toch zoveel mogelijk je plasticgebruik te beperken door zelf een boodschappentas mee te nemen en plastic tasjes te weigeren en door geen rietjes te gebruiken. Gooi uiteraard altijd je afval in afvalbakken en als die er niet zijn, hou het zolang bij je. Zo geef je het goede voorbeeld en draag je niet bij aan extra vervuiling.

Germund Sellgren / WWF-Sweden

Wat kan ik doen?

Selfie met een tijger?
 1. Do: maak veel mooie foto’s van de natuur
 2. Don’t: maar maak geen selfie met een tijger! (of een ander wild dier zoals een luiaard, lori, koala, zeeschildpad etc.)

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!