toekomstkunde

De Kledingberg

Les 7: Toekomstkunde over de productie van kleding.

Er komen steeds meer initiatieven waarbij mensen duurzaam met kleding omgaan, door het bijvoorbeeld in te zamelen of om te vormen tot een nieuw stuk. Dat is maar goed ook, want voor de productie van één spijkerbroek zijn wel 50 volle badkuipen met water nodig! Deze week gaat Toekomstkunde verder in op kleding. Van welke materialen wordt het gemaakt? En wat gaat er gebeuren met kleding in de toekomst?

LESMATERIAAL VOOR GROEP 5 EN 6

Kinderen ontdekken wat er nodig is om kleding te produceren. Ze denken na over de toekomst van onze kleding en ontwerpen op papier een eigen duurzaam kledingstuk.

LESMATERIAAL VOOR GROEP 7 EN 8

Kinderen ontdekken waarvan én hoe kleding gemaakt wordt. Ze onderzoeken hoe spijkerbroeken geproduceerd worden en maken een infographic. Optioneel doen ze onderzoek naar duurzame kleding.

Wereldkaart

Extra opdracht: Waar komt kleding vandaan?

Kleding wordt in veel verschillende landen gemaakt. Laat kinderen opschrijven waar een van hun kledingstukken vandaan komt. Werk dit samen uit op een grote (uitgeprinte) landkaart.

Wat valt op? Welke landen zijn het meest vertegenwoordigd? En bedenk wat ervoor nodig is om het kleding uit die landen naar de winkels in Nederland te krijgen.

Achtergrondinformatie van WWF

De kledingberg

Kleding. We kopen er steeds meer van en gebruiken het steeds korter. Bovendien moet het steeds goedkoper gemaakt worden. Het is eigenlijk een wegwerpartikel geworden. Hoe krijg je nu een duurzamere garderobe?
Meer info

Andere Toekomstkunde-lessen

Iedere week verschijnt er een nieuwe les, bekijk het overzicht!