Lees het verhaal van Janouk

Global Warming Images / WWF

Met energie kunnen we koken, autorijden, de verwarming aanzetten en televisiekijken. We halen al heel lang stoffen uit de grond om er energie van te maken, zoals olie, gas en steenkool. Maar, die beginnen wel een beetje op te raken. En ze kunnen behoorlijk vervuilend zijn als we ze gebruiken. 

Dat kan vast beter! En ja hoor, er is een goede oplossing: duurzame energie, energie die nooit op kan raken. Windenergie bijvoorbeeld! Soms waait het hard, soms maar een klein beetje, maar wind is er altijd. Daar hebben ze die grote windmolens voor uitgevonden. En dan is er nog zo eentje: water! Heb je wel eens water zien stromen? Dat kan heel hard gaan. Daar kun je energie mee maken. Wind en water raken niet op, dus het is echt slim dat we die gebruiken om stroom op te wekken!


En weet je wat ook gratis is? De zon! Steeds vaker zie ik grote zwarte platen op het dak van een huis of flatgebouw, heb jij die ook weleens gezien? Dat zijn zonnepanelen, een hele goede manier op elektriciteit op te wekken. De zon straalt namelijk heel veel warmte uit. Als de zonnestralen op de zonnepanelen schijnen, ontstaat er stroom. Zelfs op bewolkte dagen, komen er zonnestralen op aarde en ook op de zonnepanelen terecht. Handig toch?!

Michel Gunther / WWF

Extra proefje!

Ben je klaar met de les? Vraag aan de juf of meester of je dit proefje uit mag voeren. 

Dit heb je nodig:

- Vergiet

- Huishoudfolie

- Aluminiumfolie

- Sateprikker

- Marshmallow

Als je wil weten hoe de zon energie geeft, bouw dan een zonne-oven. Dit doe je zo:

- Bekleed het vergiet met aluminiumfolie.

- Prik een marshmallow aan een satéprikker en plaats deze in het middel van het vergiet.

- Span huishoudfolie over het vergiet met daarin de marshmallow.

- Zet de zonne-oven in de zon (of onder een sterke bureaulamp als er echt geen zon is).

Wacht een paar minuten. Wat gebeurt er als het vergiet groter zou zijn of als je de marshmallow op een andere plek in de zonne-oven zet?

Hoe werkt het?

Het aluminiumfolie in het vergiet weerkaatst de zonnestralen als een soort spiegel. Doordat het vergiet hol is, worden de zonnestralen naar het midden teruggekaatst. In het midden van het vergiet ontstaat daardoor de meeste warmte. Dit is dus de beste plek om de marshmallow te laten smelten.