toekomstkunde20-21

Help de walvis!

Les 67: Er drijft steeds meer plastic in de zee en dat is niet goed voor de walvis. Tijd om actie te voeren! Ga samen met de klas aan de slag en leer meer over dit superdier.

Walvissen

Wist je dat de blauwe vinvis het grootste dier op aarde is? Je zou misschien denken dat zo'n superdier alles aankan, maar helaas heeft de walvis ook last van bedreigingen. In deze les van Toekomstkunde ligt de focus op één specifieke bedreiging: plastic.

De kinderen leren meer over de walvis en het plasticprobleem. Aan de hand van een leuke knutselopdracht maken ze hun eigen favoriete walvissoort.

LESMATERIAAL VOOR GROEP 5 EN 6

Er zijn wel 90 soorten walvissen! De kinderen ontdekken dat bijvoorbeeld orka's en dolfijnen ook walvissen zijn. Ze bekijken een filmpje over waarom walvispoep zo belangrijk is en lezen samen wat weetjes. Ze doen een kort onderzoek naar hun favo walvissoort en maken hier een weetjeskaart van. Vervolgens vouwen ze allemaal walvisjes aan de hand van een origami-uitleg. Kortom: een creatieve les!

LESMATERIAAL VOOR GROEP 7 EN 8

Er zijn wel 90 soorten walvissen! De kinderen ontdekken dat bijvoorbeeld orka's en dolfijnen ook walvissen zijn. Ze bekijken een filmpje over waarom walvispoep zo belangrijk is en lezen samen wat weetjes. Ze doen een kort onderzoek naar hun favoriete walvissoort en de bedreigingen. Ze vullen een weetjeskaart in. Vervolgens vouwen ze walvisjes aan de hand van een origami-uitleg. Kortom: een creatieve les!

Zapp Your Planet Plasticjagers op school

Deze les sluit aan bij de actie Zapp Your Planet Plasticjagers van WWF en NPO Zapp. Voor deze actie is er nog een les beschikbaar, over plastic en statiegeld

Én vergeet vooral niet om het gratis actiepakket aan te vragen (op = op). Zo kun je met jouw groep op een leuke manier in actie komen voor de walvis en een plasticvrije zee! Je vraagt het pakket aan via de overzichtspagina. Daar vind je ook ander leuk videomateriaal van NPO Zapp.

Naar de overzichtspagina

Leerkrachtenpagina

Bekijk alle Toekomstkunde-lessen of stuur een onderwerp in voor een nieuwe les!