Hieronder lees je een kort verhaal met weetjes over leeuwen en hoe ze leven. Lees het en ga daarna door met je werkblad.

Leeuwin kijkt naar gnoes en zebra's Martin Harvey / WWF

Bovenaan

Leeuwen staan bovenaan in de voedselketen. Dat betekent dat ze in de natuur geen vijanden hebben waarvoor ze moeten oppassen. Leeuwen eten vooral hoefdieren. Bijvoorbeeld gazelle's, gnoes en zebra's. De vrouwtjesleeuwen jagen vaak samen op een prooi.

Leeuw loopt op de camera af naturepl.com / Anup Shah / WWF

De baas

Het mannetje is de baas van een troep leeuwen. Hij helpt eigenlijk nooit bij het jagen. Maar is er een prooi gevangen? Dan eist hij het wel op. De vrouwtjes (die noemen we ook wel leeuwinnen) en welpjes mogen pas eten als het mannetje genoeg heeft gehad. Een troep bestaat bijna altijd uit 1 mannetje en meerdere vrouwtjesleeuwen.

Boom in Zambia Gernant Magnin / WWF-Netherlands

Savanne

Leeuwen zijn de enige soort katten die in een troep samen leven. Bijna alle leeuwen leven in Afrika. Het landschap daar is erg verschillend. Je hebt grote vlaktes met gras, maar soms ook wat bomen en planten. Overdag zijn leeuwen vaak aan het uitrusten. Bijvoorbeeld in de schaduw van een grote boom.

Belangrijk

Leeuwen zijn belangrijk voor de natuur en andere dieren. Ze jagen vaak op de grazers die ziek of zwak zijn. Zo wordt een groep van prooidieren niet te groot. Als leeuwen er niet zouden zijn, komen er te veel grazers, zoals zebra's. Die eten dan weer te veel gras, waardoor andere dieren daar ook weer last van hebben.

Twee leeuwen en een welp in het gras Jane Liu

Bedreigd

Leeuwen hebben het niet makkelijk. In het wild leven er nog ongeveer 20.000. 20 jaar geleden waren dat er nog bijna twee keer zoveel. Deze roofdieren hebben steeds minder ruimte waar ze kunnen leven. Ook wordt er nog steeds op ze gejaagd, omdat sommige mensen delen van leeuwen gebruiken om medicijnen van te maken.