Elizabeth Dalziel / WWF-UK
toekomstkunde20-21

Afval in de natuur

Les 53: Door de lockdown zijn we meer thuis en kunnen leuke uitstapjes niet meer. Wandelen in de natuur kan gelukkig nog wel. Maar ook dat heeft gevolgen. Boswachters vinden steeds meer zwerfafval in de natuur. Daar gaat deze les over!

Nederlandse heide in bloei Shutterstock

Genieten van de natuur

Voor een mooie wandeling in de natuur is Nederland bij uitstek een geschikt land. Tijdens de lockdown kiezen meer mensen dan ooit ervoor om regelmatig een wandeling te maken in een natuurgebied. 

Helaas brengt dat ook meer afval met zich mee, waar dieren ook weer last van hebben. Wat kunnen we daar tegen doen? Kinderen horen het verhaal van een boswachter en verzinnen zelf oplossingen!

LESMATERIAAL VOOR GROEP 5 EN 6

Kinderen denken na over wat de Nederlandse natuur ons te bieden heeft. Ze horen van boswachter Hanne wat er momenteel speelt in het bos. Met die informatie gaan ze verder en denken ze na over de oorzaken van zwerfafval. De kinderen begrijpen dat er verschillende soorten zwerfafval bestaat en schrijven een brief voor de boswachters met hun advies om de natuur schoon te houden.

LESMATERIAAL VOOR GROEP 7 EN 8

Kinderen denken na over wandelen in de natuur en horen het verhaal van boswachter Hanne. Zij vertelt over de toename van zwerfafval tijdens de lockdown. Vervolgens doen kinderen zelf onderzoek naar soorten afval en verplaatsen ze zich in de rol van een boswachter. Hoe houden we natuurgebieden vrij van afval? Daar maken ze een actieplan voor.

Insturen

Boswachter Hanne Tersmette vertelt bij de bron van deze les over het probleem van afval in de natuur. De oplossingen van jouw groep kunnen jullie misschien wel naar een boswachter in de buurt sturen. Of stuur het op naar WWF! Dan wordt het ook gedeeld met Hanne en andere boswachters. 

Stuur jullie oplossingen via de mail naar: toekomstkunde@wwf.nl.

 

Leerkrachtenpagina

Bekijk alle Toekomstkunde-lessen of stuur een onderwerp in voor een nieuwe les!