Andrey Nekrasov / WWF

Hieronder lees je een kort verhaal over iets dat mensen doen om zeeschildpadden te beschermen! Lees het en ga daarna door met je werkblad.

Ze leggen eieren

Zeeschildpadden zijn reptielen. Ze leggen eieren. Soms wel meer dan 100! Die begraven ze diep in het zand. Vrouwtjes leggen hun eieren op de plek waar ze zelf geboren zijn. Dat strand kunnen ze ook nog na heel veel jaar zelf terugvinden. Bijzonder hé?

Mensen willen eieren

De eieren van zeeschildpadden lijken wel wat op tafeltennis-balletjes! Zo groot zijn ze ook ongeveer. In sommige landen is er veel vraag naar de eieren. Mensen willen ze graag kopen. Ze geloven dat je er beter van kunt worden, of vinden het gewoon lekker smaken.

zeeschilpad graaft 's nachts in zand op strand Jürgen Freund / WWF

Leeggeroofd

Dat er vraag naar de eieren is, is natuurlijk niet goed voor de zeeschildpadden in de natuur. Stropers halen nesten leeg en verkopen de eieren voor veel geld aan andere mensen.

Een oplossing

'Wat kunnen we doen tegen de stropers die nesten leeghalen?' Daar dachten onderzoekers over na. Ze besloten een speciaal 3D-schildpad-ei te maken, dat heel veel lijkt op een echt ei. In dit ei zat een GPS-chip. Daarmee kun je precies volgen waar op de wereld het ei is. Deze verstopten ze tussen de echte eieren.

Baby schildpad op het strand Kenya Jonathan Caramanus / Green Renaissance / WWF-UK

Missie geslaagd!

En dit idee werkt! De onderzoekers en de natuurbeschermers zagen dat er een 3D-ei was meegenomen uit een nest. Ze achtervolgden de stroper en gaven aan de politie door waar hij de eieren had verstopt. Daarmee werd het nest gered en konden de echte eieren nog uitgebroed worden!