Nederland Schoon
toekomstkunde20-21

Zwervende mondkapjes

Les 47: Toekomstkunde over mondkapjes en zwerfafval. Door het coronavirus belanden er steeds meer wegwerp-mondkapjes in de natuur. Daar kan vast wat aan gedaan worden! Kinderen bedenken met deze les een eigen campagne om dit probleem op te lossen.

Zwerfkapjes

Wegwerp-mondkapjes zijn een nieuw soort zwerfafval geworden. Je ziet ze steeds vaker op straat of in de natuur liggen. Voor wilde dieren geen pretje, want ook door dit zwervende afval kunnen ze verstrikt raken en zelfs sterven.

Kinderen verzinnen in deze les een actie tegen zwerfafval én leren vanzelfsprekend over duurzame mondkapjes en de gevolgen van zwerfafval voor de natuur.

LESMATERIAAL VOOR GROEP 5 EN 6

Kinderen denken na over soorten zwerfafval en snappen dat mondkapjes ook steeds vaker in de natuur gevonden worden. Vervolgens bedenken ze zelf een grote actie of campagne waarmee ze het zwerfafvalprobleem willen aanpakken!

LESMATERIAAL VOOR GROEP 7 EN 8

Kinderen beseffen welke soorten zwerfafval er bestaan en leren dat mondkapjes sinds kort ook vaak op straat worden gevonden. Ze weten dat er ook wasbare mondkapjes bestaan. Vervolgens bedenken ze zelf een grote actie of campagne waarmee ze het zwerfafvalprobleem willen aanpakken!

Extra: Zelf een mondkapje maken

Zelf een duurzaam mondkapje maken is best eenvoudig! WWF-Ranger Niels (hier op de foto) maakte al wel honderd mondkapjes samen met zijn oma. En ook het Jeugdjournaal maakte een video over wasbare mondkapjes. Want hoe maak je die eigenlijk?

Wellicht is het een leuke aanvullende werkvorm om zelf mondkapjes te maken in de klas.

Leerkrachtenpagina

Bekijk alle Toekomstkunde-lessen of stuur een onderwerp in voor een nieuwe les!