Unsplash
toekomstkunde20-21

Op de Rode Lijst

Les 44: Toekomstkunde over Nederlandse zoogdieren op de Rode Lijst. Kinderen leren waarom sommige dieren in ons land bedreigd worden, terwijl het met andere dieren juist weer beter gaat.

De rode lijst

Het gaat niet goed met de haas en het konijn in ons land. Deze twee dieren werden onlangs toegevoegd aan de Rode Lijst. Daarop staan zoogdieren die bedreigd zijn in Nederland. Een lichtpuntje is dat er ook dieren van de Rode Lijst zijn verdwenen bij de nieuwe bekendmaking, zoals de otter, bever en zeehond.

In deze les leren kinderen over zoogdieren die bedreigd zijn in Nederland. Ze denken na over waarom een dier op de Rode Lijst staat. Vervolgens gaan ze zelf op onderzoek om aandacht te vragen voor een Nederlands zoogdier.

LESMATERIAAL VOOR GROEP 5 EN 6

Kinderen bedenken waarom zoogdieren op de Rode Lijst staan en waarom sommige zoogdieren gelukkig van de lijst verdwijnen. Ze leren over het succesverhaal van de otter en schenken aandacht aan een bedreigd zoogdier in Nederland door het maken van creatieve weetjeskaart. 

LESMATERIAAL VOOR GROEP 7 EN 8

Kinderen leren over de Rode Lijst en waardoor dieren erop komen of verdwijnen. Ze begrijpen dat het weer beter gaat met de otter, en bedenken of dat ook voor andere dieren in de toekomst zo gaat zijn. Vervolgens doen ze onderzoek naar een zoogdier die ze zelf interessant vinden en maken ze een creatieve weetjeskaart.

Zoogdiervereniging

De Rode Lijst is een publicatie van de Rijksoverheid waarin gesignaleerd wordt hoe het gaat met planten en dieren: welke soorten zijn bedreigd (of zelfs verdwenen) en welke niet. Op de website van de Zoogdiervereniging is meer informatie te vinden over deze lijst en over de zoogdieren. Kinderen kunnen deze informatie ook gebruiken in de les.

Bekijk de Rode Lijst van 2020

Meer informatie over Nederlandse zoogdieren en de Rode Lijst

Leerkrachtenpagina

Bekijk alle Toekomstkunde-lessen of stuur een onderwerp in voor een nieuwe les!