Jonne Seijdel / WWF-Netherlands
toekomstkunde20-21

Bodemdieren

Les 39: Toekomstkunde over bodemdieren. Kinderen leren waarom bodemdieren nuttig zijn en helpen hen daarom aan een beter imago. 

slak glijd over tak David Lawson / WWF-UK

Kriebelig of cool?!

Bodemdieren zijn klein, maar doen grootse dingen voor de bodem en daarmee voor de gehele natuur. Door gangen te graven, zorgen ze dat zuurstof en water kunnen doordringen en dat planten kunnen wortelen. Door resten van dode planten en dieren af te breken, recyclen ze de bouwstenen van het leven.

Kinderen komen erachter wat bodemdieren precies zijn en zorgen ervoor dat hun imago verbetert wordt. Want het zijn echte superhelden!

LESMATERIAAL VOOR GROEP 5 EN 6

Kinderen leren meer over bodemdieren; waar ze leven en wat ze precies doen. Ze ontdekken dat ze allemaal hun eigen functie hebben en heel nuttig zijn. Om hun imago te verbeteren verzinnen ze coole namen en maken ze uiteindelijk een superheldenposter.

LESMATERIAAL VOOR GROEP 7 EN 8

Kinderen denken na over bodemdieren en hun nut. Ze komen erachter dat elk dier zijn eigen functie heeft. Maar niet iedereen vindt bodemdieren even leuk, daarom bedenken kinderen nieuwe, coole namen voor de dieren. Én maken ze een superheldenposter om hun goede eigenschappen onder de aandacht te brengen. 

duizendpoot op vingers Ola Jennersten / WWF-Sweden

Doe mee met de Bodemdierdagen

Tijdens de Bodemdierendagen, 25 september t/m 7 oktober, zoeken vele honderden mensen in hun tuinen, balkons en schoolpleinen naar diertjes die op en in de bodem leven. Deze waarnemingen geven een goed beeld van het belangrijke bodemleven in Nederlandse dorpen en steden. Met een handige zoekkaart kunnen kinderen kunnen ook mee zoeken. Meer info vind je op bodemdierendagen.nl

 

Extra video over bodemdieren

Bekijk ook deze extra video van Schooltv over bodemdieren.

Leerkrachtenpagina

Bekijk alle Toekomstkunde-lessen of stuur een onderwerp in voor een nieuwe les!