Neil Ever Osborne / WWF-US

Bron: Maak het verschil met voedsel!

Hoi, Janouk hier!

Voor deze les van Toekomstkunde heb ik een verhaal geschreven. Lees het hieronder en ga daarna verder met het werkblad.

Mijn verhaal:

Hebben jullie het nieuws gehoord? Het gaat steeds slechter met groepen wilde dieren op de wereld. De groepen worden kleiner en op bepaalde plekken zijn ze zelfs helemaal verdwenen. Sommige dieren kunnen binnenkort echt uitsterven. Bijvoorbeeld de bosolifant en de orang-oeten. Heftig hè…

Deze weetjes komen uit een nieuw onderzoek van het Wereld Natuur Fonds. Dat het slecht gaat met de natuur, is volgens de onderzoekers vooral de schuld van de mens. Wij kappen bijvoorbeeld erg veel bossen. Daar wordt dan landbouwgrond gemaakt. Voor ons eigen voedsel, of voor voedsel voor koeien of varkens.

Gelukkig is het nog niet te laat en kunnen we de natuur nog redden volgens de onderzoekers. We moeten ons gedrag veranderen. Door bijvoorbeeld minder vaak te reizen met het vliegtuig of auto, plastic afval op te ruimen en goed op onze voeding te letten. Vlees eten is bijvoorbeeld heel slecht voor het milieu. Je kunt beter groenten eten. Mensen verspillen ook erg veel voedsel. Ze kopen te veel of ze gebruiken het niet, zodat ze het uiteindelijk moeten weggooien omdat het bedorven is. Ook in fabrieken die voedsel bewerken, wordt veel verspild.

Zelf ben ik heel zuinig met voedsel. Als ik groente kook en restjes over heb, dan gooi ik die niet weg. Ik maak er lekkere groentesoep van!

Soms kook ik ook net iets te veel. Ik bewaar het dan in de diepvries. Als ik dan een keer laat thuis ben, heb ik een mooi kant en klaar maaltje. Handig! En beter voor de natuur!