Klaudiusz Muchowski
toekomstkunde19-20

Bevers in Nederland

Les 10: Toekomstkunde over bevers en andere dieren die in Nederland terugkeren.

Meer info

Ruim 150 jaar kwamen bevers niet voor in Nederland. Tot er in 1988 enkele exemplaren uit Duitsland werden gehaald om ze in ons land te laten terugkeren. En met succes! Er leven nu wel 3.500 bevers in Nederland. Wat is ervoor nodig (en is het nodig?) om diersoorten terug te laten keren? Dat ontdekken kinderen met deze Toekomstkunde-les.

LESMATERIAAL VOOR GROEP 5 EN 6

Kinderen leren dat de bever terug van weggeweest is. Ze komen erachter hoe hij leeft en maken een rijm of rap om dit bijzondere knaagdier in het zonnetje te zetten.

LESMATERIAAL VOOR GROEP 7 EN 8

Kinderen leren dat de bever teruggeplaatst is in Nederland en onderzoeken of dit ook met andere diersoorten kan gebeuren. Ze schrijven een lied voor een dier.

Janouk op zoek naar bevers in de Biesbosch NTR

Extra video met Janouk

Janouk Kelderman gaat in dit Klokhuis-fragment op zoek naar de bever. Samen met boswachter Thomas speurt ze de Biesbosch af op zoek naar dit grote knaagdier. Gaat het lukken om hem te spotten?

De video is geschikt als introductie of afsluiting van de les.

Achtergrondinformatie van WWF

Willemina Heijenga

Natuurorganisaties steunen stevige keuzes stikstof

Vandaag presenteerde minister Van der Wal (Natuur en Stikstof) de maatregelen die nodig zijn om uit de stikstofimpasse te komen. LandschappenNL, de Natuur- en Milieufederaties, IVN, IUCN Nederland, SoortenNL, Vogelbescherming Nederland en het Wereld Natuur Fonds steunen de minister en roepen op nu snel werk te maken van de uitvoering van haar plannen.
Meer info
Twan Teunissen ARK Natuurontwikkeling

Maak véél meer ruimte voor het water met natuurontwikkeling, dat verdient zich dubbel en dwars terug!

Klimaatverandering met hevigere regenbuien, hogere afvoeren in de rivieren en stijgende zeespiegel. We zagen vorige week de gevolgen hiervan in Nederland, Duitsland en België. Nederland wapent zich ook wel tegen deze toenemende dreigingen. Maar doen we dat wel genoeg?
Meer info
Maico van Barneveld - DeFotoblogger.nl

Maak natuur bondgenoot

Deze week schreef demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen in een brief aan de Tweede Kamer dat wat haar betreft ‘ruimtelijke kwaliteit’ en de ‘wateropgave’ meer met elkaar verbonden moeten worden. Dit signaal komt wat mij betreft geen dag te vroeg.
Meer info
Maico van Barneveld - DeFotoblogger.nl

Meer dan 100.000 Europeanen roepen EU op: zorg voor ambitieuze natuurherstelwet

104.188 Europeanen, waaronder veel Nederlanders, roepen de EU op om te zorgen voor een ambitieuze Natuurherstelwet. Dit vormt een belangrijk signaal dat de Europese Commissie aanspoort om een ambitieuze natuurherstelwet op te stellen die helpt om bedreigde natuurgebieden, dieren en planten te beschermen. De afgelopen weken hebben veel mensen gehoor gegeven aan de oproep van het Wereld Natuur Fonds, de Vogelbescherming en Natuurmonumenten om zich uit te spreken. Wij zullen dit belangrijke signaal overbrengen op de Europese Commissie.
Meer info

Gaat het snel genoeg?

We zijn al te laat om klimaatverandering helemaal te voorkomen. We moeten ons en ons landschap er op aanpassen. Een complexe zaak die nu om keuzes vraagt.
Meer info

Rotterdamse onderwaternatuur gedijt bij meer aandacht

In Rotterdam kan nog veel meer worden gedaan om de natuur onder water een boost te geven, zo blijkt uit een nieuwe studie in opdracht van de gemeente Rotterdam, Rijkswaterstaat, WWF en ARK Natuurontwikkeling. Doordat de Nieuwe Maas en de zee elkaar ontmoeten in deze havenstad, is Rotterdam een essentieel gebied voor trekvissen zoals de zalm, schelpdieren en bijzondere waterplanten. Met een keur aan soms kleine maatregelen kunnen we deze soorten nog meer de ruimte geven.
Meer info

Leerkrachtenpagina

Bekijk alle Toekomstkunde-lessen of stuur een onderwerp in voor een nieuwe les!