Klaudiusz Muchowski
toekomstkunde

Bevers in Nederland

Les 10: Toekomstkunde over bevers en andere dieren die in Nederland terugkeren.

Ruim 150 jaar kwamen bevers niet voor in Nederland. Tot er in 1988 enkele exemplaren uit Duitsland werden gehaald om ze in ons land te laten terugkeren. En met succes! Er leven nu wel 3.500 bevers in Nederland. Wat is ervoor nodig (en is het nodig?) om diersoorten terug te laten keren? Dat ontdekken kinderen met deze Toekomstkunde-les.

LESMATERIAAL VOOR GROEP 5 EN 6

Kinderen leren dat de bever terug van weggeweest is. Ze komen erachter hoe hij leeft en maken een rijm of rap om dit bijzondere knaagdier in het zonnetje te zetten.

LESMATERIAAL VOOR GROEP 7 EN 8

Kinderen leren dat de bever teruggeplaatst is in Nederland en onderzoeken of dit ook met andere diersoorten kan gebeuren. Ze schrijven een lied voor een dier.

Janouk op zoek naar bevers in de Biesbosch

Extra video met Janouk

Janouk Kelderman gaat in dit Klokhuis-fragment op zoek naar de bever. Samen met boswachter Thomas speurt ze de Biesbosch af op zoek naar dit grote knaagdier. Gaat het lukken om hem te spotten?

De video is geschikt als introductie of afsluiting van de les.

Achtergrondinformatie van WWF

Verslag uit de diepte van de Noordzee

Het nieuwe monitoringrapport van de oesterbanken bij de Borkumse Stenen toont de veelbelovende resultaten van de onderzoeksexpeditie van september 2019. Ooit werd 30% van de bodem van het Nederlandse deel van de Noordzee bedekt met schelpdierbanken. Dat zijn banken gevormd door schelpdieren zoals platte oesters en mosselen. Deze banken vormen riffen die vergelijkbaar zijn met koraalriffen. Ze zorgen voor voedsel en schuilplekken voor zeedieren en ze filteren het zeewater en beschermen de kust.
Meer info

Wereld Natuur Fonds: Plannen natuurherstel minister Schouten onvoldoende

Het Wereld Natuur Fonds is teleurgesteld in de plannen voor natuurherstel van minister Schouten van Landbouw en Natuur. Het is een sigaar uit eigen doos.
Meer info

WWF positief over inzet op kwaliteit nieuwe bossenstrategie Schouten

De nieuwe bossenstrategie van minister Schouten zet sterk in op kwaliteit en connectiviteit van bos. Dit is belangrijk omdat vooral de kwaliteit van het bos als geheel telt.
Meer info

Andere tijden

Andere tijden, oude problemen, nieuwe oplossingen: een overleg tussen natuurbeschermers, premier Rutte en minister Schouten over de stikstofproblematiek.
Meer info

Nog steeds geen beschermingszone voor trekvissen rond Haringvlietdam

Ondanks de duidelijke oproep van de Tweede Kamer een jaar geleden heeft LNV-minister Carola Schouten het Algemeen Overleg Visserij wat vandaag plaatsvond niet aangegrepen om met maatregelen te komen voor trekvissen rond de Haringvlietsluizen. WWF vindt het teleurstellend dat de minister dit moment niet aangrijpt om met maatregelen te komen om zeldzame trekvissen optimaal te laten profiteren van het op een kier zetten van de Haringvlietsluizen.
Meer info

Natuur- en milieuorganisaties overhandigen plan van aanpak stikstof

Woensdag 11 december '19 - Gezamenlijke natuur- en milieuorganisaties hebben zich vanavond op het Catshuis uitgesproken voor de natuur. In een gesprek met premier Mark Rutte en Natuur- en Landbouw minister Carola Schouten roepen zij de regering op om de huidige stikstofcrisis aan te grijpen als een kans voor natuur en álle Nederlanders. Hiervoor doen de organisaties concrete aanbevelingen voor het terugdringen van de stikstofuitstoot en blijvend herstel van de natuur.
Meer info

Andere Toekomstkunde-lessen

Iedere week verschijnt er een nieuwe les, bekijk het overzicht!