Richard Barrett / WWF-UK

De panda heeft onze bescherming nodig

Meer en veiliger leefgebied voor de panda.

 • Leefgebied verbinden
 • Alternatieve inkomsten voor houtkap
 • Helpen bij pandatellingen

Wat doet WWF om de panda te beschermen?

WWF helpt bij de oprichting van meer beschermd gebied en de aanleg van bamboebos om de versnipperde gebieden te verbinden. De beheerders van de reservaten krijgen advies hoe ze de mensen in de omgeving meer kunnen betrekken bij het beschermen van de panda. Daarnaast hebben we ecoducten geïntroduceerd waar wilde dieren zoals de panda veilig een weg of spoorlijn kunnen oversteken. Hopelijk wordt de bedreiging voor de panda zo verminderd. 

John Mackinnon / WWF

Hoe we de panda kunnen beschermen

 • 1

  Alternatieve inkomsten

  Vroeger was het kappen van bomen voor de mensen in de omgeving van de reservaten een belangrijke bron van inkomsten, maar dat werd in 1989 verboden. Sindsdien hebben we geholpen met het vinden van pandavriendelijke manieren om geld te verdienen, zoals ecotoerisme en bijenteelt. Ook geven we energiezuinige fornuizen die de helft minder brandhout verbruiken aan lokale bevolking.

 • 2

  Hulp bij pandatellingen

  WWF helpt met het onderzoeken en tellen van de panda’s door technisch advies te geven en met uitrusting voor de mensen die het veld in gaan. De tellingen gebeuren eens in de ongeveer tien jaar.

Resultaten en Updates

Bernard De Wetter / WWF

Reuzenpanda’s op de gevoelige plaat

Dat er in de vochtige bergen van het Anzihe Natuurreservaat in China reuzenpanda’s in het wild leefden was voor veel mensen in de streek niet meer dan een fabel. Dankzij het gebruik van infraroodcamera’s kunnen parkwachters nu laten zien dat er wel degelijk nog panda’s in het park te vinden zijn.
Meer info
Richard Barrett / WWF-UK

Het gaat beter met de reuzenpanda

Op de nieuwe Rode Lijst is de status van de reuzenpanda aangepast van bedreigd naar kwetsbaar. Het aantal reuzenpanda's is namelijk iets toegenomen de afgelopen jaren.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).

Bescherm de panda

Doe een symbolische adoptie

Adopteer een panda en stuur een wens

€ {{variantPrice}} € {{originalPrice}}
€ {{variantPrice}}

Adopteer een panda en groei mee

€ {{variantPrice}} € {{originalPrice}}
€ {{variantPrice}}
naturepl.com / Eric Baccega / WWF

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij eventueel een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!