George B. Schaller / WWF

De bedreigingen voor de panda

De panda heeft te weinig leefgebied

 • Bamboesterfte
 • Verlies en versplintering van leefgebied
 • Stroperij

Waarom wordt de panda bedreigd?

De reuzenpanda is al jarenlang een bedreigde diersoort. Een groot probleem voor de panda’s is dat er voor hen te weinig bossen met bamboe over zijn. De reservaten waarin ze leven, liggen als losse eilandjes van elkaar gescheiden. Het bos tussen de reservaten wordt steeds meer bedreigd door de bouw van bijvoorbeeld wegen, mijnen en dammen. Dit terwijl een panda van het ene naar het andere bamboebos moet kunnen trekken om op zoek te gaan naar nieuw bamboe of andere panda’s.

Richard Barrett / WWF-UK

Soorten bedreigingen

 • 1

  Verhuizen door bamboesterfte

  Pandaverhuizing is nodig omdat bamboestruiken van één bepaalde soort elke dertig tot tachtig jaar allemaal afsterven. Toen dat twintig jaar geleden in het Chinese Wanglang-reservaat gebeurde, bleven er van de bijna tweehonderd panda’s maar een stuk of tien over. Vroeger trokken panda’s, wanneer de bamboe dood ging, naar bossen met een ander soort bamboe. Door dorpen, wegen en boerderijen zijn die bossen voor de panda bijna niet te bereiken.

 • 2

  Stroperij

  Tweederde van de reuzenpanda's leeft in de pandareservaten die de Chinese regering heeft opgericht. In die reservaten is het relatief veilig voor ze, maar het komt helaas nog steeds voor dat er stropers rondlopen. Hoewel die meestal jagen op herten en ander wild, komen in hun strikken ook panda's terecht.

  Lees verder

Resultaten en updates

Reuzenpanda’s op de gevoelige plaat

Dat er in de vochtige bergen van het Anzihe Natuurreservaat in China reuzenpanda’s in het wild leefden was voor veel mensen in de streek niet meer dan een fabel. Dankzij het gebruik van infraroodcamera’s kunnen parkwachters nu laten zien dat er wel degelijk nog panda’s in het park te vinden zijn.
Meer info

Het gaat beter met de reuzenpanda

Op de nieuwe Rode Lijst is de status van de reuzenpanda aangepast van bedreigd naar kwetsbaar. Het aantal reuzenpanda's is namelijk iets toegenomen de afgelopen jaren.
Meer info

Schrijf je in

Blijf op de hoogte!

Bernard De Wetter / WWF

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!