Michel Gunther / WWF

Atlantisch regenwoud

Een uitgestrekte regio langs de oostkust van Zuid-Amerika waar je kleurrijke vogels, hoge bomen en klaterende watervallen vindt.

 • Thuis van de jaguar
 • 20.000 soorten bomen en planten

440 boomsoorten op één hectare

Heb je wel eens van het Atlantisch Regenwoud gehoord? Dit unieke gebied strekt zich uit over Argentinië, Brazilië en Paraguay. Er leven duizend soorten vogels, 24 apensoorten en op één hectare staan wel 440 verschillende bomen. Je vindt er de machtige jaguar, de prachtige zevenkleurige tangare en het gouden leeuwaapje. Veel van de bijzondere dieren die in het Atlantisch Regenwoud leven, komen nergens anders ter wereld voor. Voor mensen is het gebied ook onmisbaar: ruim 30% van de mensen in Zuid-Amerika is afhankelijk van water uit het Atlantisch Regenwoud.

Merijn van Leeuwen

Bedreigingen voor het Atlantisch Regenwoud

Ooit was dit bijzondere gebied ruim 30 keer zo groot als Nederland, inmiddels is er nog slechts 5 keer de oppervlakte van ons land over.

 • 1

  Ontbossing

  Een van de grootste bedreigingen voor het Atlantisch Regenwoud is ontbossing. Het gebied was vroeger 30 keer zo groot als Nederland, nu nog slechts 5 keer. En de ontbossing gaat door. Het bos maakt plaats voor urbanisatie en landbouw.

  Lees verder
 • 2

  Stroperij

  Veel dieren in het regenwoud lopen het gevaar gestroopt te worden voor bushmeat. Hierdoor raken de bossen leeg en verdwijnt het leven uit het regenwoud. Ook de jaguar is niet veilig: er wordt op hem gejaagd omdat hij in conflict komt met mensen en om zijn botten, die verwerkt worden in traditionele Chinese medicijnen.  

  Lees verder
 • 3

  Versnippering

  Door de grootschalige ontbossing raken de leefgebieden van veel diersoorten versnipperd. Door het krimpen van hun leefgebied komen dieren sneller in conflict met mensen. Daarnaast worden de stukken bos te klein om goed vocht vast te houden, hierdoor wordt de omgeving droger met ernstige gevolgen voor mensen, dieren en planten.

WWF-Brazil / Adriano Gambarini

Het Atlantisch Regenwoud beschermen

 • 1

  Bos herstellen

  Samen met onze partner BirdLife beschermen en herstellen we delen van het Atlantisch Regenwoud. We herstellen bijvoorbeeld de bodem, waardoor het waterpeil weer op orde gebracht wordt. Ook planten we bomen en beschermen we kwetsbare gebieden.

  Lees verder
 • 2

  Duurzaam landgebruik

  Als land duurzaam gebruikt wordt, levert het een grotere opbrengst en raakt de bodem niet uitgeput. Samen met lokale boeren ontwikkelen we manieren van duurzaam landgebruik, zoals agroforestry. Hierbij wordt bos, geplant op landbouwgrond, gemengd met commercieel aantrekkelijke soorten zoals koffie of cacao.

 • 3

  Betrekken van bewoners

  Ongeveer een derde van alle bewoners van Zuid-Amerika woont in het Atlantisch Regenwoud. Door het bieden van educatie aan jongeren en het ontwikkelen van ecotoerisme, betrekken we de bewoners van dit gebied bij het beschermen van deze prachtige natuur.

 • 4

  Onderzoek

  Om te bepalen welk leefgebied cruciaal is voor de jaguar en welke gebieden we dus moeten beschermen, doen we onderzoek in samenwerking met universiteiten, overheidsinstanties en andere organisaties. Daarnaast voeren we samen met BirdLife onderzoek uit naar inheemse vogels die met uitsterven bedreigd worden.

Bosherstel werkt zo

Waar wij ons op richten

Het leven in het Atlantisch Regenwoud

Brent Chambers
Jaguar
Jaguar
Als vervanger voor de lichaamsdelen van de tijger worden nu jaguars gebruikt in Chinese medicijnen.
R.Isotti, A.Cambone / Homo Ambiens / WWF
Biodiversiteit
Biodiversiteit
Alles is met alles verbonden

Gerelateerde artikelen

Jorge André Diehl / WWF-Brazil

Nieuwste jaguartelling: 90 dieren gespot in zuidwesten Atlantisch Regenwoud

Ga d'r maar aanstaan: jaguars tellen in een dichte jungle groter dan de provincie Gelderland. Meer dan 200 cameravallen spotten zo'n 90 jaguars in het gebied rond de wereldberoemde Iguaçu-watervallen. Bij de vorige telling leefden in dit deel van het Atlantisch Regenwoud zo'n 105 volwassen dieren. Is de jarenlange groei gestopt?
Meer info
NPO 3FM - Ben Houdijk

3FM Serious Request haalt met terugkeer Glazen Huis €2.000.183,- op voor het Wereld Natuur Fonds

3FM Serious Request 2021 heeft in totaal €2.000.183,- opgebracht voor het Wereld Natuur Fonds!
Meer info

NPO 3FM Serious Request brengt het Glazen Huis terug

NPO 3FM-dj's Sander Hoogendoorn, Frank van der Lende, Jorien Renkema en Rob Janssen trekken er in de week voor kerst in en maken vanuit De Nieuwe Stad in Amersfoort 24 uur per dag radio en online content met maar één doel: samen met heel Nederland zoveel mogelijk geld ophalen voor het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL) om de regenwouden in Zuid-Amerika te beschermen en te herstellen en zo klimaatverandering tegen te gaan.
Meer info
Per Angelstam WWF

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij eventueel een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!