Michel Gunther / WWF

Atlantisch regenwoud

Een uitgestrekte regio langs de oostkust van Zuid-Amerika waar je kleurrijke vogels, hoge bomen en klaterende watervallen vindt.

 • Thuis van de jaguar
 • 20.000 soorten bomen en planten

440 boomsoorten op één hectare

Heb je wel eens van het Atlantisch Regenwoud gehoord? Dit unieke gebied strekt zich uit over Argentinië, Brazilië en Paraguay. Er leven duizend soorten vogels, 24 apensoorten en op één hectare staan wel 440 verschillende bomen. Je vindt er de machtige jaguar, de prachtige zevenkleurige tangare en het gouden leeuwaapje. Veel van de bijzondere dieren die in het Atlantisch Regenwoud leven, komen nergens anders ter wereld voor. Voor mensen is het gebied ook onmisbaar: ruim 30% van de mensen in Zuid-Amerika is afhankelijk van water uit het Atlantisch Regenwoud.

Merijn van Leeuwen

Bedreigingen voor het Atlantisch Regenwoud

Ooit was dit bijzondere gebied ruim 30 keer zo groot als Nederland, inmiddels is er nog slechts 5 keer de oppervlakte van ons land over.

 • 1

  Ontbossing

  Een van de grootste bedreigingen voor het Atlantisch Regenwoud is ontbossing. Het gebied was vroeger 30 keer zo groot als Nederland, nu nog slechts 5 keer. En de ontbossing gaat door. Het bos maakt plaats voor urbanisatie en landbouw.

  Lees verder
 • 2

  Stroperij

  Veel dieren in het regenwoud lopen het gevaar gestroopt te worden voor bushmeat. Hierdoor raken de bossen leeg en verdwijnt het leven uit het regenwoud. Ook de jaguar is niet veilig: er wordt op hem gejaagd omdat hij in conflict komt met mensen en om zijn botten, die verwerkt worden in traditionele Chinese medicijnen.  

  Lees verder
 • 3

  Versnippering

  Door de grootschalige ontbossing raken de leefgebieden van veel diersoorten versnipperd. Door het krimpen van hun leefgebied komen dieren sneller in conflict met mensen. Daarnaast worden de stukken bos te klein om goed vocht vast te houden, hierdoor wordt de omgeving droger met ernstige gevolgen voor mensen, dieren en planten.

Geef een Bosje Bomen

Samen herstellen we het Atlantisch Regenwoud

Tangare: een kleurrijk Bosje

€ 9,95

Voor kleurrijke mensen!

 • Voor €9,95 herstellen we 15m2 bos in het Atlantisch Regenwoud, zodat de kleurrijke tangare weer een bos heeft om een nestje in te bouwen.

Luiaard: een relaxed Bosje

€ 19,95

Voor relaxte mensen!

 • Voor €19,95 herstellen we 30m2 bos in het Atlantisch Regenwoud, zodat de relaxte luiaard weer een bos heeft om lekker in te hangen.

Jaguar: een krachtig Bosje

€ 29,95

Voor krachtige mensen!

 • Voor €29,95 herstellen we 45m2 bos in het Atlantisch Regenwoud, zodat de krachtige jaguar weer bos heeft om doorheen te sluipen.
WWF-Brazil / Adriano Gambarini

Het Atlantisch Regenwoud beschermen

 • 1

  Bos herstellen

  Samen met onze partner BirdLife beschermen en herstellen we delen van het Atlantisch Regenwoud. We herstellen bijvoorbeeld de bodem, waardoor het waterpeil weer op orde gebracht wordt. Ook planten we bomen en beschermen we kwetsbare gebieden.

  Lees verder
 • 2

  Duurzaam landgebruik

  Als land duurzaam gebruikt wordt, levert het een grotere opbrengst en raakt de bodem niet uitgeput. Samen met lokale boeren ontwikkelen we manieren van duurzaam landgebruik, zoals agroforestry. Hierbij wordt bos, geplant op landbouwgrond, gemengd met commercieel aantrekkelijke soorten zoals koffie of cacao.

 • 3

  Betrekken van bewoners

  Ongeveer een derde van alle bewoners van Zuid-Amerika woont in het Atlantisch Regenwoud. Door het bieden van educatie aan jongeren en het ontwikkelen van ecotoerisme, betrekken we de bewoners van dit gebied bij het beschermen van deze prachtige natuur.

 • 4

  Onderzoek

  Om te bepalen welk leefgebied cruciaal is voor de jaguar en welke gebieden we dus moeten beschermen, doen we onderzoek in samenwerking met universiteiten, overheidsinstanties en andere organisaties. Daarnaast voeren we samen met BirdLife onderzoek uit naar inheemse vogels die met uitsterven bedreigd worden.

Waar wij ons op richten

Het leven in het Atlantisch Regenwoud

Brent Chambers
Jaguar
Jaguar
Als vervanger voor de lichaamsdelen van de tijger worden nu jaguars gebruikt in Chinese medicijnen.
R.Isotti, A.Cambone / Homo Ambiens / WWF
Biodiversiteit
Biodiversiteit
Alles is met alles verbonden

Gerelateerde artikelen

Andre Dib / WWF-Brazil

Brazilië: natuurlijke rijkdom en armoedig beleid

Brazilië. Het is een van de mooiste landen waar ik ooit geweest ben. De groene jungle, het rijke dierenleven, de bijzondere mensen en het afwisselende landschap. Het maakte zoveel indruk, ik werd er bij vlagen gewoon stil van. Als je me een beetje kent, dan weet je dat dat heel wat zegt!
Meer info
Emmanuel Rondeau / WWF France

Latijns-Amerikaanse regeringen moeten aan de bak voor de jaguar

WWF lanceerde op 3 februari de internationale #JaguarKing-campagne om 14 regeringen in Latijns-Amerika aan te sporen om hun belofte over de Jaguar Roadmap 2030 na te komen. Deze routekaart werd in 2018 van kracht om de grootste katachtige van Amerika en zijn leefgebied beter te beschermen en om gemeenschappen in jaguargebieden te helpen om samen te leven met de jaguar. Drie jaar na het commitment van de landen zijn echter nog nauwelijks vorderingen gemaakt.
Meer info

‘Zero deforestation’ in het Atlantisch Regenwoud in Paraguay

Het parlement is akkoord gegaan met de verlenging van de Atlantic Forest Law. Reden voor een klein feestje voor WWF en een coalitie van zo’n 60 natuur-, milieu- en gezondheidsorganisaties die zich inzetten voor dit belangrijke gebied. Het moratorium op ontbossing is een overwinning voor het Atlantisch Woud en de mensen die ervan afhankelijk zijn.
Meer info
Per Angelstam WWF

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!