20 september 2019

Uniek in Europa: restaurants helpen de natuur met schelpen

Tijdens het oesterfestival in Yerseke lanceren de Oesterij en het Wereld Natuur Fonds de unieke restaurant-actie 'Helpen met Schelpen'. Voor het eerst in Nederland en ook in Europa werken natuurorganisaties, schelpdierkwekers en restaurants samen voor een gezonde Noordzee vol met schelpdierbanken. De deelnemende restaurants die oesters serveren, zamelen de lege schelpen in en deze schelpen vormen daarna weer de perfecte bodem voor nieuwe oesters.

Het begint bij een goede bodem

De actie wordt afgetrapt met het plaatsen van een informatiebord over de actie bij de Oesterij. Hierop is een hele keten te zien is: hoe komt de schelp vanuit de zee op je bord en van je bord weer in de zee. “Schelpdierbanken zijn de riffen van de Noordzee en worden gevormd door o.a. oesters en mosselen. Eind 19e eeuw waren er nog volop oesterbanken aanwezig op de Noordzee, maar deze zijn bijna volledig verdwenen door overexploitatie, ziektes en koude winters. Dat is zonde, want eenmaal verdwenen, keren de banken niet of nauwelijks uit zichzelf terug, maar ze zijn wel essentieel voor een gezonde Noordzee. Daarom werken WWF-NL en ARK sinds 2015 aan actief herstel van schelpdierbanken”, vertelt Brenda van Doorn, Noordzee-expert van WWF.

Testfase met restaurants succesvol

Schelpdierbanken hebben een harde ondergrond nodig om zich op te vestigen en te groeien, op een zandbodem spoelen ze weg. Uit de praktijk is gebleken dat lege schelpen een ideale ondergrond bieden voor nieuwe oesterlarven om op te hechten. In gesprekken met bevlogen schelpdierkweker en restauranteigenaar Jean Dhooge van de Oesterij, werd een nieuw idee geboren. “Wat nu als we schelpen gaan hergebruiken in plaats van weggooien?” Zo gezegd zo gedaan. Samen met Hotel New York in Rotterdam en de Zilte Zeemeermin in Arnhem is het proces het afgelopen jaar getest. Per week zamelen ze ongeveer 10 tonnen vol aan oesterschelpen in.


Circulair met schelpen

“Duurzaamheid speelt een belangrijke rol in mijn bedrijfsvoering. Ik ben altijd op zoek naar manieren waarop ik mijn afval kan reduceren en het hergebruik van schelpen vind ik daarom een mooie actie”, legt Jean Dhooge uit. “Daarnaast vind ik het fantastisch dat voor elke schelp die wordt weggehaald van mijn kweekpercelen er mogelijk wel 10 of 20 nieuwe oesters terug komen voor natuurherstel. Dat is nog eens circulair!"

Duurzame vis op het menu

Naast de fantastische bijdrage aan het herstel van schelpdierbanken en aan een duurzamere keten , worden deelnemende restaurants ook gestimuleerd meer duurzame vis op de menukaart te zetten. De Good Fish Foundation biedt deelnemende restaurants de mogelijkheid mee te doen met hun programma waarbij restaurants letten op de criteria in de VISwijzer. De Zilte Zeemeermin is ook hierbij een heel mooi voorbeeld omdat het het eerste restaurant in Nederland wil zijn dat geen vissen meer serveert die op de ‘rode lijst’ van de VISwijzer staan.  

Doe ook mee!

Wil je als restaurant ook meedoen? Stuur een email naar Brenda van Doorn van WWF-NL via bdoorn@wwf.nl.

Gerelateerde artikelen

WWF, Ark, onderwaterbeelden.nl

Eerste stap bescherming wilde oesterrif in Zeeland

Het oesterrif in de Voordelta is met ingang van 2 juni 2021 tijdelijk beschermd tegen bevissing door een wijziging van de Uitvoeringsregeling visserij. De aanwijzing als onderzoeksgebied is een kleine eerste stap in extra bescherming van deze bijzondere onderwaternatuur.
Meer info
Floor Driessen / Bureau Waardenburg

Tweede Kamer vraagt om beschermde status voor oesterriffen

Goed nieuws voor oesterriffen in de Noordzee! Op 17 december heeft de tweede kamer een motie aangenomen die de regering vraagt om bestaande én toekomstige (platte) oesterriffen een beschermde status toe te kennen. Een mooi succes waar het Wereld Natuur Fonds en Ark Natuurontwikkeling zich de afgelopen jaren hard voor hebben gemaakt.
Meer info
MaartenFilms

Oesterrif boven Schiermonnikoog wemelt van nieuw leven

Op 22 en 23 september bezocht een team duikende onderzoekers van het Wereld Natuur Fonds, Bureau Waardenburg en Get Wet Maritiem de door WWF en ARK Natuurontwikkeling aangelegde oesterbank bij de Borkumse Stenen, een zeegebied in de Noordzee ten noorden van Schiermonnikoog. De oesters die in 2018 zijn uitgezet, kregen in 2019 al nakomelingen. Dit jaar werd vastgesteld dat veel van de oesters nog in leven zijn en dat er weer een nieuwe generatie is voortgebracht. Bovendien concluderen de duikende onderzoekers dat de oesters inmiddels een riffunctie vervullen. Het rif biedt een veilige plek voor onderwatersoorten die eerder niet op deze plek voorkwamen.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop.