Jelger Herder
30 januari 2019

Tweede Kamer wil visserijmaatregelen rond Haringvlietsluis

 
 
 

De Tweede Kamer heeft Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gevraagd om tot concrete maatregelen te komen om ongestoorde vismigratie van en naar het Haringvliet mogelijk te maken. Een Kamermeerderheid stemde voor een door D66 ingebrachte motie over visserijmaatregelen rond de Haringvlietsluizen.

 

Onlangs zijn de sluizen van de Haringvlietdam op een kier gezet. Bedreigde trekvissoorten zoals de zalm en steur kunnen door de verbinding met zee hun paaigebieden in rivieren in Duitsland en Zwitserland weer bereiken. Al jarenlang is er door onze buurlanden fors geïnvesteerd in het verbeteren van de leefomgeving van zeldzaam geworden trekvissen. Aan beide zijden van het Haringvliet wordt echter nog met fuiken en staande netten gevist. De migrerende vissen hebben dus grote kans om als bijvangst uit het water te worden gevist.

Optimaal profiteren van de kier

“Wij zijn blij met de steun van de Tweede Kamer,” zegt Bas Roels, zoetwaterspecialist van WWF. “Het is een belangrijke stap in betere bescherming van trekvissen. We verwachten dat de Minister nu snel met maatregelen komt zodat trekvissen optimaal kunnen profiteren van het op een kier zetten van de Haringvlietsluizen.”

Droomfonds Haringvliet

WWF werkt samen met ARK Natuurontwikkeling, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Sportvisserij Nederland en Vogelbescherming Nederland aan een ambitieus natuurherstelplan en recreatieve impuls voor het Haringvliet. Een belangrijke pijler hierbij is het in balans brengen van de visserij (economie) met de draagkracht van het systeem (ecologie) zodat er een gezonde (trek-)visstand kan ontstaan monding van de Rijn en Maas.

Lees ook het artikel in het Algemeen Dagblad - Tweede Kamer eist verbod op visserij achter Haringvlietsluizen.

Gerelateerde artikelen

©Arthur de Bruin-WWF

Stop met sober en doelmatig waterbeheer en geef ruimte aan de rivieren

WWF-er Bas Roels deelt zijn visie op rivieren
Meer info
Sam Hobson / WWF-UK

Het COP-mechanisme: succes vieren en verlies nemen

WWF-medewerker Maheen Kahn was aanwezig op COP28 in Dubai en vertelt over haar ervaringen.
Meer info
Bildagentur Zoonar GmbH / WWF-Netherlands

Europese wet voor natuurherstel dichterbij

Na intensieve onderhandelingen tussen het Europees Parlement, de Commissie en de Raad is er een definitieve wettekst voor de Natuurherstelwet. Het resultaat is een politiek akkoord tussen de drie instellingen over de Europese wet die het verlies aan natuur en biodiversiteit een halt toe moet roepen.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).