Richard Barrett / WWF-UK
23 april 2020

Social distancing in het dierenrijk

Dieren die zichzelf isoleren, het is geen ongebruikelijk fenomeen. Sommige diersoorten zijn er een kei in. Ze houden van nature graag een sociale afstand tot andere dieren.

Mensen zijn van nature sociale wezens. We houden ervan om regelmatig met anderen om te gaan en maken zelden een dag mee zonder enige vorm van socialisatie – of dit nu op de werkplek is, in de supermarkt of gewoon thuis. Tijdens de huidige gezondheidscrisis brengen mensen van over de hele wereld meer tijd dan ooit tevoren alleen door en vinden ze nieuwe manieren om digitaal te communiceren met hun dierbaren.

Voor veel soorten in het dierenrijk is zelfisolatie helemaal niks nieuws. Het zit namelijk al in hun instinct. Van iconische landzoogdieren tot verschillende oceaansoorten, vele kiezen voor een eenzaam leven. Zij brengen een groot deel van hun tijd door op een afstand van andere dieren. Alleen tijdens essentiële activiteiten zoals het zoeken naar voedsel en om te paren komen zij samen.

Maak kennis met een aantal social distancing-experts onder de dieren.



Zeeschildpadden

Deze zeedieren leven al meer dan 100 miljoen jaar in onze oceanen en zijn geweldige navigators, die in sommige gevallen honderdduizenden kilometers zwemmen tussen verschillende voedsel- en broedgebieden. Zeeschildpadden geven er de voorkeur aan om slechts een korte tijd met een andere schildpad samen te werken of samen te komen, meestal om te paren of, voor sommige soorten, om te nestelen op hetzelfde strand.

Ze brengen veel van hun tijd op zee door onder water. De vrouwelijke schildpad komt alleen aan land om eieren te leggen en te begraven op het strand en gaat daarna terug naar de oceaan. Ze verlaat dus haar nest met eieren die zich zelfstandig moeten ontwikkelen. Zodra de jongen uit hun ei kruipen en het nest verlaten, beginnen ze aan een lange soloreis in de oceaan. Als het ze lukt om te overleven, blijven ze jarenlang op hun eentje in de zee voordat ze terugkeren naar de kustwateren om daar naar voedsel te zoeken.



Blauwe vinvissen

Dit zijn de grootste dieren op onze planeet en ze zwerven vrij rond in de oceanen van de wereld. Ze zwemmen meestal alleen of in paren en maar af en toe in kleine groepen. Met een hart zo groot als een Volkswagen Kever en een maag die 3 ton krill per dag kan verwerken, is het de manier waarop ze met elkaar communiceren die hun onafhankelijke aard laat zien.

Op zoek naar een metgezel tijdens de paringsperiode, roepen deze eenzame reuzen van kilometers afstand naar elkaar. Dit doen ze met luide, lage kreunen en gejank met een volume tot wel 188 decibel.



Australische vogelbekdier

Het inheemse Australische vogelbekdier brengt zijn dagen door met het eten van schaaldieren en planten die hij vindt op de bodem van rivieren, meren en beken, of hij rust in zijn hol. Het is een schuw dier dat het gelukkigst is wanneer hij solo door het leven kan gaan.

Ondanks dat ze soms hetzelfde watergebied delen, zullen deze unieke, eierleggende zoogdieren alleen samenkomen tijdens het broedseizoen of wanneer een moeder haar jongen voedt.



Sneeuwluipaarden

Sneeuwluipaarden zijn eenzame, geheimzinnige roofdieren. De ongrijpbare wezens zijn over het algemeen actief bij zonsopgang en zonsondergang en kunnen prooien die tot driemaal hun eigen gewicht zijn, doden. Deze schuwe katten zijn niet bang voor een ​​leven alleen en zwerven door leefgebieden die honderden vierkante kilometers groot kunnen zijn. Sneeuwluipaarden zie je meestal alleen samen als het tijd is om te paren of wanneer een moeder voor haar welpen zorgt.



Jaguars

Net als sneeuwluipaarden, kiezen ook deze katachtigen ervoor om grotendeels als single door het leven te gaan. Ook jaguars komen alleen tijdens de paartijd bij elkaar, en dan ‘doen’ ze het meteen tot wel 100 keer per dag! Meestal zijn ze aan het jagen op het land, het liefste alleen. Ze zijn dan in bomen te vinden om zo hun prooi van bovenaf aan te kunnen vallen. In tegenstelling tot de meeste andere grote katten houden jaguars van water en gaan ze graag zwemmen. Soms zijn ze zelfs te vinden in rivieren of poelen waarin ze op jacht zijn naar vissen – in hun eentje natuurlijk.



Orang-oetans

Orang-oetans staan bekend om hun rode vacht en intelligentie en zijn in het wild semi-solitair, bijna altijd alleen. Ze hangen het grootste deel van hun tijd rond in bomen. Met hun lange, sterke armen en handen en voeten waarmee ze goede grip hebben, kunnen ze zich snel van tak naar tak bewegen.

Omdat de leefgebieden van mannelijke en vrouwelijke orang-oetans elkaar overlappen komen de beide geslachten elkaar soms wel kort tegen als ze zich verplaatsen of naar eten zoeken. Orang-oetans verzamelen zich ook wel eens in grote vruchtbomen waar ze zich tegoed doen aan  de overvloed aan fruit. Volwassen vrouwelijke orang-oetans reizen ook samen met hun jongen. Deze zijn minstens zes tot zeven jaar afhankelijk van hun moeder.



IJsbeer

IJsberen zijn 's werelds grootste carnivoren op land en brengen het grootste deel van hun dagen door in het water en op het ijs. Veel meer dan dat doen ze niet. De ijsbeer vindt het niet erg om bijna altijd alleen te zijn. Ze gaan aan het einde van de lente en het begin van de zomer wel actief op zoek naar een partner en het vrouwtje brengt haar welpen groot, maar daarna houden ze elkaar liefst op afstand.

Dat zie je goed tijdens het paarproces. Mannetjes zoeken vrouwtjes op door hun geur te volgen. Als er een match is zijn deze beren maar ongeveer een week samen voordat ze weer uit elkaar gaan. Het mannetje gaat dan soms weer op zoek naar een andere partner.



Reuzenpanda

De reuzenpanda is over het algemeen een eenzaam en vreedzaam dier. Hij is een uitstekende boomklimmer en kan wel 14 uur per dag doorbrengen met het eten van bamboe, hij eet bijna niks anders. Reuzenpanda's hebben een sterk ontwikkeld reukvermogen dat hen helpt bij het vinden van een potentiële partner in de lente. Maar ze zetten het ook in om direct contact met anderen juist te vermijden.

Net als veel andere solitaire dieren zullen reuzenpanda’s tijdens het paarseizoen natuurlijk wel samen tijd moeten doorbrengen. Na de bevalling houden de jongen hun moeder nog ongeveer 18 maanden gezelschap, totdat ze op eigen benen kunnen staan en alleen de wijde wereld intrekken.

Gerelateerde artikelen

Elephant Connection

Ruim baan voor olifanten

Voor de vele olifanten in de Kavango-Zambezi-regio (KAZA) in zuidelijk Afrika ziet het er gunstig uit: bij Sioma Ngwezi National Park in Zuidwest-Zambia blijkt een gebied vrije doorgang te kunnen bieden aan olifanten. Ze kunnen er vrij doorheen bewegen om van regio’s met een hoge olifantendichtheid naar streken te trekken waar meer ruimte, voedsel en water voor ze is. In een deel van Afrika waar zoveel olifanten zijn dat de natuur en mensen eronder lijden, is dat een zeer welkom bericht.

Meer info
Daniel Mîrlea

Acht nieuwe bizons in de zuidelijke Karpaten

Acht nieuwe Europese bizons - de grootste landzoogdieren van Europa - bereikten afgelopen week Bison Hillock in Armeniş, Roemenië. Daar voegen ze zich binnenkort bij de vier al vrij rondlopende kuddes in de zuidelijke Karpaten. Rewilding Europe en WWF in Roemenië hebben nu met succes het aantal bizons in het wild verhoogd tot de grootste populatie die het land in de afgelopen 200 jaar heeft gezien.
Meer info
Global Warming Images / WWF

Uitbreiding mijn bedreigt kwetsbare dieren en mensen in Noordpoolgebied

De Mary River ijzerertsmijn in Canada opende in 2014. Momenteel wordt er zo’n 6 miljoen ton erts gewonnen en vervoerd, waarvan een groot deel naar de haven van Rotterdam. Het bedrijf achter de mijn wil de productie de komende jaren opschalen naar 12 miljoen ton erts per jaar. Hiervoor is een flinke uitbreiding van de mijn en de logistiek nodig.
Meer info
Richard Barrett / WWF-UK

Daling ijsbeerpopulaties verwacht voor eind van deze eeuw

Voor het einde van deze eeuw nemen bijna alle ijsbeerpopulaties af; dat is de conclusie van een internationale studie naar de gevolgen van klimaatverandering op de overleving van ijsberen. Uit de studie, die werd gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Climate Change, blijkt dat alleen de populaties in de zogeheten Last Ice Area in het noorden van Canada, dit doemscenario mogelijk ontlopen.
Meer info

Strikken decimeren dierenpopulaties in Zuidoost-Azië

Valstrikken richten een slachting aan onder wilde dieren in Zuidoost-Azië en verhogen het risico dat besmettelijke ziektes van dieren op mensen overgaan. Met het rapport Silence of the Snares: Southeast Asia's Snaring Crisis slaat WWF alarm dat het steeds stiller wordt in de bossen van Zuidoost-Azië door de gevaarlijke, stiekeme strikken. Naar schatting 12,3 miljoen valstrikken bedreigen het wild in de beschermde gebieden van Cambodja, Laos en Vietnam, de landen in het hart van de strikkencrisis.
Meer info

Wat als de toeristen wegblijven

Het wegvallen van toeristische inkomsten door de lockdowns is voor mensen in lokale gemeenschappen die afhankelijk zijn van ecotoerisme een enorme dreun. De op wildlife gebaseerde toerismesector levert een zeer grote bijdrage aan de verlichting van armoede en aan het behoud van biodiversiteit. Door de coronacrisis is het risico groot dat veel van wat in de afgelopen tientallen jaren voor de natuur en mensen is bereikt, verloren gaat door toename van de armoede en illegale activiteiten.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop (ca. 2 mails per maand).