01 september 2020

Plastic Navigator laat zien: “Plastic heeft zijn weg gevonden naar de verste uithoeken van onze oceanen.”

Plasticvervuiling in onze oceanen is één van de grootste milieuproblemen van onze tijd. Vandaag presenteert WWF een interactieve kaart die het wijdverspreide plasticprobleem goed zichtbaar maakt. De Global Plastic Navigator laat zien in welke landen een bijzonder hoge hoeveelheid plastic afval in het milieu terechtkomt, via welke rivieren het meeste plastic afval naar de oceanen stroomt en hoe wijdverspreid de plastic soep in onze oceanen is.

Schokkende resultaten

Vincent Kneefel, oceanenexpert bij WWF: “De kaart laat de nieuwste wetenschappelijke gegevens zien, waardoor ook de enorme stroom van plastic in zee in een oogopslag zichtbaar is. Het is een overzicht dat varieert van plastic in onze oceanen wereldwijd tot zeer lokale lozingen van plastic via rivieren. Het resultaat is schokkend: plastic heeft zijn weg gevonden naar de verste uithoeken van onze oceanen.”

Verken de Plastic Navigator zelf

Verdrag noodzakelijk

WWF roept op tot een internationale overeenkomst om de lozing van plastic afval in de oceanen te stoppen. De Global Plastic Navigator laat zien welke landen dit soort overeenkomsten steunen, inclusief de lidstaten van de EU en de Afrikaanse Unie.

Vincent Kneefel: “Dankzij de kaart kunnen we zien dat de steun voor een internationale overeenkomst om de lozing van plastic afval in de oceanen te stoppen al behoorlijk groot is. De interactieve kaart stelt iedereen in staat om te zien of hun overheid zich inzet voor dit kader om plastic in zee tegen te gaan. Dit zal ook de druk vergroten op de landen die nog aarzelen over de overeenkomst.”

Doe mee voor een plasticvrije zee

De enorme hoeveelheden plastic in de oceanen is een wereldwijd probleem dat alleen door internationale samenwerking kan worden opgelost. WWF voert daarom campagne voor een VN-verdrag tegen plasticvervuiling.

#Beatplastic – teken de petitie!

Kom in actie en teken de petitie. Daarmee roepen we wereldleiders op om een een bindend VN-verdrag te sluiten met concrete afspraken over het stoppen van plasticvervuiling.

Teken de petitie

Gerelateerde artikelen

Sander Reneman

Top-dj Armin van Buuren en WWF #beatplastic in oceanen

Meer info
Sam Hobson / WWF-UK

Extra aandacht voor plastic op World Cities Day

Op 31 oktober is het World Cities Day. Een dag om stil te staan bij de plasticvervuiling in steden en vooral bij de oplossingen die daarvoor zijn. Meer en meer steden spreken zich uit om in 2030 geen plastic meer in de natuur te veroorzaken. Deze steden doen mee met het Plastic Smart Cities-initiatief van WWF.
Meer info
Fredrik Myhre/WWF Noorwegen

Verloren vistuig dodelijkste vorm van plastic afval voor zeedieren

Wereldwijd is meer dan de helft (66%) van de zeezoogdieren, de helft (50%) van de zeevogels en ook alle zeven soorten zeeschildpadden zijn slachtoffer van plastic afval in zee. Uit een nieuw rapport van het Wereld Natuur Fonds (WWF) Stop Ghost Gear: The most deadly form of marine plastic debris blijkt ‘spookvistuig’ de schadelijkste vorm van plastic afval voor zeedieren. Verloren vistuig is een relatief onbekende vorm van plastic afval. De natuurorganisatie roept overheden op om snel te komen tot een bindend VN-verdrag om plasticvervuiling op zee te stoppen.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop (ca. 2 mails per maand).