01 september 2020

Plastic Navigator laat zien: “Plastic heeft zijn weg gevonden naar de verste uithoeken van onze oceanen.”

Plasticvervuiling in onze oceanen is één van de grootste milieuproblemen van onze tijd. Vandaag presenteert WWF een interactieve kaart die het wijdverspreide plasticprobleem goed zichtbaar maakt. De Global Plastic Navigator laat zien in welke landen een bijzonder hoge hoeveelheid plastic afval in het milieu terechtkomt, via welke rivieren het meeste plastic afval naar de oceanen stroomt en hoe wijdverspreid de plastic soep in onze oceanen is.

Schokkende resultaten

Vincent Kneefel, oceanenexpert bij WWF: “De kaart laat de nieuwste wetenschappelijke gegevens zien, waardoor ook de enorme stroom van plastic in zee in een oogopslag zichtbaar is. Het is een overzicht dat varieert van plastic in onze oceanen wereldwijd tot zeer lokale lozingen van plastic via rivieren. Het resultaat is schokkend: plastic heeft zijn weg gevonden naar de verste uithoeken van onze oceanen.”

Verken de Plastic Navigator zelf

Verdrag noodzakelijk

WWF roept op tot een internationale overeenkomst om de lozing van plastic afval in de oceanen te stoppen. De Global Plastic Navigator laat zien welke landen dit soort overeenkomsten steunen, inclusief de lidstaten van de EU en de Afrikaanse Unie.

Vincent Kneefel: “Dankzij de kaart kunnen we zien dat de steun voor een internationale overeenkomst om de lozing van plastic afval in de oceanen te stoppen al behoorlijk groot is. De interactieve kaart stelt iedereen in staat om te zien of hun overheid zich inzet voor dit kader om plastic in zee tegen te gaan. Dit zal ook de druk vergroten op de landen die nog aarzelen over de overeenkomst.”

Doe mee voor een plasticvrije zee

De enorme hoeveelheden plastic in de oceanen is een wereldwijd probleem dat alleen door internationale samenwerking kan worden opgelost. WWF voert daarom campagne voor een VN-verdrag tegen plasticvervuiling.

#Beatplastic – teken de petitie!

Kom in actie en teken de petitie. Daarmee roepen we wereldleiders op om een een bindend VN-verdrag te sluiten met concrete afspraken over het stoppen van plasticvervuiling.

Teken de petitie

Gerelateerde artikelen

Sander Reneman

Top-dj Armin van Buuren en WWF #beatplastic in oceanen

Armin van Buuren en WWF gaan samen miljoenen mensen in beweging brengen om plasticvervuiling te stoppen. Als Global Oceans Ambassador zet Armin zich de komende jaren in voor de wereldwijde #BeatPlastic campagne. Dat maakt WWF vandaag met trots bekend.
Meer info
Emieck de Goede / Boneiru Duradero

Bonaire lanceert een gratis online lesprogramma over wegwerpplastic

Plasticvervuiling is een wereldwijd probleem en er wordt mondiaal gewerkt aan het verbieden van wegwerpproducten zoals plastic tasjes, rietjes en Styrofoam maaltijdverpakkingen. Ook de overheid op Bonaire is voorstander van plasticreductie en werkt daarom actief aan de implementatie van een plasticverbod.
Meer info
Sabine Bos / WWF-NL

Texel wordt als eerste Nederlandse eiland Plastic Smart

Toeristische gebieden dragen enorm bij aan de mondiale plasticvervuiling Maar zij kunnen ook een belangrijke rol spelen bij de oplossing van dit wereldwijde probleem. Texel, inmiddels een internationale vakantiebestemming, wil korte metten maken met wegwerpplastic in de natuur. Daarom ondertekent burgemeester Michiel Uitdehaag vandaag de intentieverklaring ‘Plastic Smart Cities’, een initiatief van het Wereld Natuur Fonds (WWF) voor steden en vakantiebestemmingen in de strijd tegen plasticvervuiling. Samen met WWF en Stichting Texel Plastic Vrij gaat de gemeente Texel plasticvervuiling aanpakken. Burgemeester Uitdehaag: “Het zou fantastisch zijn als er straks in onze prachtige natuur geen plastic meer te vinden is, dat vind ik een mooi streven”.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop.