Vincent Munier
16 december 2020

Oceaangebied bij Antarctica wordt gesloten voor krillvisserij

Een oceaangebied van 4500 km2 rond Hope Bay bij het noordelijke Antarctische schiereiland wordt gesloten voor visserij. Dat is het mooie resultaat van een samenwerking tussen Non Gouvernementele Organisaties (NGO’s) en de visserij-industrie. Deze sluiting is een grote stap voorwaarts om de oceaan rond de Zuidpool beter te beschermen.

Het besluit wordt ondersteund door de Association for Responsible Krill Fishing (ARK) en een NGO-coalitie van WWF, Greenpeace, The Pew Charitable Trusts en Oceanites. Door deze afgesproken sluiting, zullen bijna alle krillvisserijbedrijven die actief zijn in Antarctica, de vrijwillige beperkingszones uitbreiden die al eerder, in 2018, van kracht werden. De krill waar hier op gevist wordt, is een klein schaaldier en een sleutelsoort in het Antarctische voedselweb. Het is een belangrijke voedselbron voor onder andere pinguïns, zeehonden en walvissen.

 

 

Gunstig voor Adélie-pinguïns

Deze stap biedt een betere bescherming bieden aan de grootste Adélie-pinguïnkolonie in de regio. Een kolonie die te kampen heeft met een sterke daling van het aantal dieren. Door dit visserijgebied te sluiten, versterkt de krill-industrie haar voorzorgsbenadering, waarbij nu de tijd en ruimte wordt gecreëerd om belangrijke ecosysteemwaarden in stand te houden en ook om zo beter de impact van de visserij op de pinguïns in kaart te kunnen brengen.

 

 

Iconische oceaanreuzen

Chris Johnson, Walvis- en Antarctica-expert bij WWF Internationaal: “Het Antarctisch Schiereiland is een van de meest spectaculaire en kwetsbare plekken op aarde. Deze regio is de thuisbasis van iconische oceaanreuzen zoals vinvissen, bultruggen en dwergvinvissen die zich voeden met kleine Antarctische krill. Er is een enorme rijkdom aan wildlife zoals zeehonden, zeevogels en pinguïns. Sinds 1979 is de tijd dat er hier zee-ijs is, jaarlijks met 85 dagen afgenomen met grote gevolgen voor de natuur. We moeten de natuur nu zoveel mogelijk ruimte te geven om zich aan deze veranderende omstandigheden aan te kunnen passen. Ik ben blij met deze stap en  roep overheden op om hun toezeggingen om Antarctica te beschermen na te komen."

 

 

Succesvolle samenwerking

In overleggen in 2018 met Greenpeace, The Pew Charitable Trusts en WWF hebben 's werelds toonaangevende krillbedrijven afgesproken om te stoppen met vissen tijdens het broedseizoen van de pinguïns in enkele van de cruciale gebieden voor deze dieren. In het visseizoen van 2020 en 2021 zullen deze krillbedrijven permanent stoppen met vissen in een - voor de pinguïns - cruciaal gebied van 4500 km2. Daarnaast blijven ze het proces blijven ondersteunen om een ​​uitgestrekt beschermd gebied in de regio te creëren door middel van belangenbehartiging en bijdrage aan relevant wetenschappelijk onderzoek. Een mooi resultaat en een goed vooruitzicht voor de natuur in Antarctica.

Lees hier meer over ons werk rond de Zuidpool

Gerelateerde artikelen

Brian J. Skerry / National Geographic Stock / WWF

Camera’s op vissersboten om zeedieren te beschermen

Vandaag (19 november) lanceert het Wereld Natuur Fonds (WWF) samen met Sky Ocean Rescue het rapport “What’s in the Net”. Het rapport laat zien dat wereldwijd jaarlijks 720.000 zeevogels, 300.000 walvisachtigen, 345.000 zeehonden en zeeleeuwen, meer dan 250.000 zeeschildpadden en tientallen miljoenen haaien sterven nadat ze als bijvangst in de commerciële visserij zijn gevangen. Veel van deze soorten zijn met uitsterven bedreigd of staan op de rand van uitsterven. Het rapport concludeert ook dat de onbedoelde vangst van zeedieren kan worden voorkomen door gebruik te maken van zogeheten Remote Electronic Monitoring (REM). WWF dringt er bij overheden op aan om invoering van het monitoringssysteem te ondersteunen en zo het urgente probleem van de bijvangst van honderdduizenden vaak al bedreigde soorten zeedieren in onze oceanen te stoppen.
Meer info
WWF / ARK / Onderwaterbeelden.nl

Belang van schelpdierriffen op de Europese kaart

Het besef dat schelpdierriffen van levensbelang zijn voor gezonde zeeën vindt steeds luidere weerklank. Vorige week organiseerde de Native Oyster Restoration Alliance (NORA) voor de derde keer een conferentie over het belang van schelpdierrifherstel. Telde de eerste editie in 2017 nog zo’n 65 deelnemers, dit jaar waren dat er 196. Inmiddels houden tientallen organisaties in Europa zich bezig met het herstel van de riffen van de Europese oester. WWF en ARK Natuurontwikkeling zijn in 2015 in Nederland begonnen met actief herstel van schelpdierriffen op de Noordzee.
Meer info
Fredrik Myhre/WWF Noorwegen

Verloren vistuig dodelijkste vorm van plastic afval voor zeedieren

Wereldwijd is meer dan de helft (66%) van de zeezoogdieren, de helft (50%) van de zeevogels en ook alle zeven soorten zeeschildpadden zijn slachtoffer van plastic afval in zee. Uit een nieuw rapport van het Wereld Natuur Fonds (WWF) Stop Ghost Gear: The most deadly form of marine plastic debris blijkt ‘spookvistuig’ de schadelijkste vorm van plastic afval voor zeedieren. Verloren vistuig is een relatief onbekende vorm van plastic afval. De natuurorganisatie roept overheden op om snel te komen tot een bindend VN-verdrag om plasticvervuiling op zee te stoppen.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop.