Vincent Munier
16 december 2020

Oceaangebied bij Antarctica wordt gesloten voor krillvisserij

Een oceaangebied van 4500 km2 rond Hope Bay bij het noordelijke Antarctische schiereiland wordt gesloten voor visserij. Dat is het mooie resultaat van een samenwerking tussen Non Gouvernementele Organisaties (NGO’s) en de visserij-industrie. Deze sluiting is een grote stap voorwaarts om de oceaan rond de Zuidpool beter te beschermen.

Het besluit wordt ondersteund door de Association for Responsible Krill Fishing (ARK) en een NGO-coalitie van WWF, Greenpeace, The Pew Charitable Trusts en Oceanites. Door deze afgesproken sluiting, zullen bijna alle krillvisserijbedrijven die actief zijn in Antarctica, de vrijwillige beperkingszones uitbreiden die al eerder, in 2018, van kracht werden. De krill waar hier op gevist wordt, is een klein schaaldier en een sleutelsoort in het Antarctische voedselweb. Het is een belangrijke voedselbron voor onder andere pinguïns, zeehonden en walvissen.

 

 

Gunstig voor Adélie-pinguïns

Deze stap biedt een betere bescherming bieden aan de grootste Adélie-pinguïnkolonie in de regio. Een kolonie die te kampen heeft met een sterke daling van het aantal dieren. Door dit visserijgebied te sluiten, versterkt de krill-industrie haar voorzorgsbenadering, waarbij nu de tijd en ruimte wordt gecreëerd om belangrijke ecosysteemwaarden in stand te houden en ook om zo beter de impact van de visserij op de pinguïns in kaart te kunnen brengen.

 

 

Iconische oceaanreuzen

Chris Johnson, Walvis- en Antarctica-expert bij WWF Internationaal: “Het Antarctisch Schiereiland is een van de meest spectaculaire en kwetsbare plekken op aarde. Deze regio is de thuisbasis van iconische oceaanreuzen zoals vinvissen, bultruggen en dwergvinvissen die zich voeden met kleine Antarctische krill. Er is een enorme rijkdom aan wildlife zoals zeehonden, zeevogels en pinguïns. Sinds 1979 is de tijd dat er hier zee-ijs is, jaarlijks met 85 dagen afgenomen met grote gevolgen voor de natuur. We moeten de natuur nu zoveel mogelijk ruimte te geven om zich aan deze veranderende omstandigheden aan te kunnen passen. Ik ben blij met deze stap en  roep overheden op om hun toezeggingen om Antarctica te beschermen na te komen."

 

 

Succesvolle samenwerking

In overleggen in 2018 met Greenpeace, The Pew Charitable Trusts en WWF hebben 's werelds toonaangevende krillbedrijven afgesproken om te stoppen met vissen tijdens het broedseizoen van de pinguïns in enkele van de cruciale gebieden voor deze dieren. In het visseizoen van 2020 en 2021 zullen deze krillbedrijven permanent stoppen met vissen in een - voor de pinguïns - cruciaal gebied van 4500 km2. Daarnaast blijven ze het proces blijven ondersteunen om een ​​uitgestrekt beschermd gebied in de regio te creëren door middel van belangenbehartiging en bijdrage aan relevant wetenschappelijk onderzoek. Een mooi resultaat en een goed vooruitzicht voor de natuur in Antarctica.

Lees hier meer over ons werk rond de Zuidpool

Gerelateerde artikelen

Jeff Duerr

Een historisch verdrag voor de bescherming van de oceanen!

Geweldig nieuws voor de natuur, voor het klimaat en voor ons mensen. Met het oceanenverdrag moet in 2030 minstens 30% van de zee in 2030 beschermd gebied zijn. ‘The High Seas Treaty’ zoals het verdrag officieel heet, was hard nodig, want op dit moment is slechts 1% van de internationale wateren beschermd.
Meer info
Richard Barrett

Migratieroutes voor walvissen in de Grote Oceaan moeten snel beschermd worden

Er is spoedige samenwerking nodig om migrerende walvissen in de oostelijke Stille Oceaan te beschermen. We moeten de bedreigingen voor deze dieren beperken en snel actie ondernemen in deze hele regio. Dit roept een nieuw rapport van WWF en partners op.
Meer info
Day's Edge Productions

Colombia beschermt 32 miljoen hectare natuur

Van bergen met gletsjers tot kleurige koraalriffen, en van dichte regenwouden tot golvende zandduinen aan de kust. Rivierdolfijnen, jaguars, een overvloed aan natuurlijke hulpbronnen en diverse inheemse gemeenschappen. Colombia is een land van uitersten, met prachtige én onmisbare natuur: deze zorgt voor schone lucht, schoon water, voedsel, medicijnen en de opslag van CO2. Het beschermen en behouden van die natuur is dan ook ontzettend belangrijk. Heritage Colombia kondigt aan 32 miljoen hectare natuur te beschermen, waarvan 15 miljoen hectare mariene gebied en 3 miljoen hectare land de komende tien jaar toegevoegd worden aan de al bestaande beschermde gebieden. Ter vergelijking: de totale oppervlakte van Nederland is 4,2 miljoen hectare!
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar).