naturepl.com / Doug Perrine / WWF
12 september 2018

Meer internationale bescherming van walvissen

 
 
 
 
 
 
 
 

De internationale Walvisvaartcommissie (IWC) heeft ingestemd met een voorstel uit Brazilië om de walvispopulaties wereldwijd beter te beschermen. Een prachtig resultaat waaraan een verhit internationaal debat vooraf ging..

 

Al vóór de 67e vergadering van het IWC, die gehouden werd in Brazilië, was er veel ophef over acties van Japan, want Japan doodde onlangs nog vijftig dwergvinvissen in een beschermd gebied in Antarctica. Japan deed op het IWC zelfs een voorstel om de walvisjacht voor commerciële doeleinden toe te staan en werd daarin gesteund door de andere walvisjagende landen Noorwegen en IJsland.


Het Japanse voorstel zou direct het einde van het jachtverbod betekenen. En dat terwijl het jachtverbod ervoor heeft gezorgd dat sommige walvispopulaties eindelijk weer voorzichtig tekenen van herstel laten zien. Walvissen zijn desondanks zeer kwetsbaar en worden nog steeds bedreigd door (plastic)vervuiling en onbedoelde bijvangst. Het IWC-gastland Brazilië presenteerde de 'verklaring van Florianopolis' als een sterke tegenhanger van het controversiële voorstel van Japan.

Verklaring van Florianopolis

De verklaring van Florianopolis erkent de rol die walvissen hebben in het ecosysteem maar ziet ook het belang in van walvistoerisme voor kustgemeenschappen. Daarnaast ziet de verklaring van Florianopolis de walvisjacht niet langer als een economische activiteit. Het doel van de verklaring is om de walvispopulaties weer op het niveau te krijgen van voor het begin van de industriële walvisjacht. Het voorstel van Brazilië werd gesteund door 40 leden. 27 landen, waaronder Japan, Noorwegen en IJsland, stemden tegen.

Internationale inzet voor walvissen

Leigh Henry van WWF Amerika was aanwezig op het IWC: "Ik ben zeer blij om te zien dat het IWC zich inzet om alle lidstaten te helpen de bedreigingen voor walvissen en dolfijnen tegen te gaan. Nu duidelijk is dat meer landen zich willen inzetten voor betere bescherming van walvissen, hopen we dat de verklaring van Florianopolis een handvat biedt dat leidt tot herstel van de walvispopulaties wereldwijd."


Verbod op de walvisjacht

In 1986 stelde de IWC een verbod in op de commerciële walvisjacht. Er zit echter een uitzondering in het verbod: voor wetenschappelijk onderzoek mag er nog wel gejaagd worden op walvissen. Door deze maas in de wet, doodt Japan nog jaarlijks tussen de 200 en 1200 walvissen. De commerciële walvisjacht in de 19e en 20e eeuw zorgde ervoor dat de walvissen zich op de rand van uitsterven bevonden. Ook hebben walvissen te lijden onder de vervuilde zee en is bijvangst een grote bedreiging voor de prachtige dieren.

Lees hier meer (Engelstalig)

Gerelateerde artikelen

Onze kleine dushi walvissen en dolfijnen

WWF-medewerker Stacey neemt je mee op walvisexpeditie op de ABC-eilanden.
Meer info
Jürgen Freund / WWF

Geen groen licht voor diepzeemijnbouw

Natuurbeschermers, bedrijven en landenvertegenwoordigers die zich inzetten voor de oceanen of die zich zorgen maken over mijnbouw in de diepzee, zijn hoopvol na de wereldwijde bijeenkomst over diepzeemijnbouw. Er kwam geen groen licht voor diepzeemijnbouw. Nu is het hopen dat van uitstel ook daadwerkelijk afstel komt.
Meer info
Jürgen Freund / WWF

WWF en Greenpeace bezorgd over halfslachtige houding kabinet over diepzeemijnbouw

Het kabinet heeft het standpunt van Nederland op diepzeemijnbouw gepubliceerd in een brief aan de Tweede Kamer. WWF en Greenpeace hebben grote zorgen omdat Nederland zich nog steeds niet onomwonden uitspreekt tegen diepzeemijnbouw. Dit standpunt is van belang bij een beslissende bijeenkomst van de Internationale Zeebodemautoriteit op Jamaica (10 juli a.s.).
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).