Briano / WWF Australië
07 december 2020

60.000 koala’s getroffen door bosbranden

Meer dan 60.000 koala’s werden getroffen door de bosbrandencrisis in Australië eerder dit jaar, blijkt uit een rapport van WWF. De boombewonende buideldieren stierven in de vlammen of hadden te maken met verwondingen, inademing van rook, hittestress, uitdroging, verlies van leefgebied, verminderd voedsel, verhoogd risico ten prooi te vallen aan roofdieren en conflicten met andere dieren in het niet-verbrande bos waar ze naartoe waren gevlucht. WWF kondigt een herstelplan aan om het aantal koala’s in Australië weer te laten toenemen.

De tussentijdse versie van de studie in juli gaf het nauwelijks te bevatten getal van bijna 3 miljard dieren - zoogdieren, vogels, reptielen en kikkers – die zich op het pad van de verwoestende bosbranden hadden bevonden. Die totaalschatting is ongewijzigd gebleven in het vandaag gepubliceerde eindrapport Impacts of the unprecedented 2019-2020 bushfires on Australian animals.

 

Typisch Australische buideldieren

Onder de 143 miljoen zoogdieren die te maken kregen met de branden waren naar schatting onder andere tientallen miljoenen van verschillende soorten typisch Australische kleinere buideldieren zoals buidelmuizen, kangaroeratten en wombats; 5 miljoen kangoeroes en wallaby's; 5 miljoen vleermuizen; 114.000 mierenegels; 61.000 koala's; 19.000 buidelmarters en Tasmaanse duivels en 5.000 dingo's. De bulk lag bij een geschatte 50 miljoen inheemse ratten en muizen.

 

 

Koalas forever!

Vóór de branden ging het aantal koala's in de provincies New South Wales en Queensland al snel achteruit. Directeur van WWF-Australië, Dermot O'Gorman kondigt daarom een herstelprogramma aan, Koalas Forever, om het aantal koala's in Oost-Australië tegen 2050 te verdubbelen. “Koalas Forever omvat een proef met drones die boomzaden verspreiden om koalacorridors te creëren en de oprichting van een fonds om landeigenaren aan te moedigen veilige koala-plekken in te richten.”

 

Het plan maakt deel uit van het Regenerate Australia-plan van WWF - het grootste en meest innovatieve programma voor natuur- en landschapsherstel in de geschiedenis van Australië.

Gerelateerde artikelen

70 procent minder koalas in verbrande gebieden

Het bosbrandenseizoen 2019-2020 in Australië was het ergste sinds mensenheugenis. 12 miljoen hectare natuur ging in vlammen op en bijna 3 miljard dieren - zoogdieren, reptielen, vogels en kikkers - werden gedood of verdreven.
Een nieuw rapport van WWF-Australia laat zien wat de impact van de bosbranden was op koalapopulaties. Uit het rapport bleek dat de bosbranden van 2019-2020 resulteerden in het verlies van ongeveer 71 procent van de koalapopulaties op zes brandlocaties aan de noordkust van New South Wales.
Meer info

Koala Maryanne weer uitgezet na bosbranden

De hevige bosbranden in Australië begin dit jaar kostten tienduizenden koala’s het leven. Gelukkig wisten sommige kleintjes de vuurzee te overleven, zoals koala Maryanne. RSPCA-dierenarts Claire Philips en koalaverzorger Trudi Timbs vonden haar, ze was pas 12 maanden oud, mager, uitgedroogd en haar pootjes waren verbrand.

Meer info
WWF-Aus Paul Fahy

Kaketoes geven door branden verwoest Kangaroo Island weer hoop

Gespot: bedreigde bruine raafkaketoes in de zwaar getroffen bossen van Kangaroo Island! Het geeft hoop aan de natuurbeschermers die op het Australische eiland zijn begonnen met het onderzoeken van leefgebieden die door de recente bosbranden ernstig zijn beschadigd.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop.