11 oktober 2021

Verliefd op de Nederlandse natuur: Jochem Myjer ambassadeur Wereld Natuur Fonds

In een luchtballon zag Jochem Myjer pas echt hoe bijzonder en kwetsbaar de Nederlandse natuur is. En het raakte hem. Daarom is het Wereld Natuur Fonds erg trots dat hij zich vanaf heden WWF-ambassadeur noemt. “We wonen in zo’n waanzinnig mooi land en we zien vaak niet meer hoe bijzonder onze natuur is. Daarom wil ik mij inzetten voor onze Nederlandse natuur. Als WWF-ambassadeur wil ik zoveel mogelijk mensen weer een beetje meer verliefd maken op onze unieke natuur. Want als je ergens verliefd op bent, ga je er vanzelf zuinig op zijn”, Jochem Myjer WWF-ambassadeur.

(Ape)trotse Ambassadeur

Jochem in de Wolken

Het EO-programma wat hem volgde op zijn ballontocht boven Nederland, Jochem in de Wolken, is vanaf 15 oktober vier weken lang te zien bij de EO op NPO 1. Wereld Natuur Fonds adviseerde Jochem en bracht hem in contact met deskundigen en boswachters. 

Bekijk hier de trailer

Indrukwekkende schoonheid

Bijna-bioloog en komiek Jochem Myjer vertelt met zijn aanstekelijke passie en humor vanuit een luchtballon over onze Nederlandse natuur. Vier Nederlandse natuurgebieden zag hij van boven: de Biesbosch, de Wadden, de Veluwe en het Limburgse geuldal. Jochem: De Nederlandse natuur is van een indrukwekkende schoonheid: uitgestrekte heidevelden en zandverstuivingen, glooiende heuvels die wel Frankrijk lijken, een waddenzee die in zes uur droogvalt, de indrukwekkende rivieren die uitmonden in de zee. En die miljoenen trekvogels die bij ons op bezoek komen om bij te tanken. Uniek hoor.” 

Het tij keren

Ook zag hij dat het slecht gaat met onze natuur. Hoe bebouwing oprukt, landbouwgebieden tot aan de horizon reiken, autos krioelen als mieren en fabrieken onze economie draaiende houden. Vanuit de lucht zie je dat er heel weinig ruimte is voor natuur om natuur te kunnen zijnWilde dieren en planten komen zo steeds verder in de verdrukking. Maar er zijn ook lichtpuntjes. 

Jochem Myjer: Als we natuur weer de ruimte geven en een handje helpen, dan zien we spectaculaire resultaten zoals de terugkeer van de visarend of de boshommel. Het is toch geweldig dat we het tij zo kunnen keren dat zowel de mens als de natuur ervan profiteert. Daar wil ik zoveel mogelijk mensen enthousiast over maken.’

Over WWF-ambassadeurs

Jochem Myjer sluit zich in een midden van grote namen. Armin van Buuren, Nynke Laverman, Andre Kuipers, Humberto Tan en vele anderen gingen hem voor. Met hun bekendheid en inzet brengen de ambassadeurs het werk van het Wereld Natuur Fonds onder de aandacht. Zo kunnen ze meer mensen mobiliseren om in actie te komen voor kwetsbare natuur in binnen- en buitenland. Elke ambassadeur heeft een eigen focus. Jochem richt zich op onze prachtige Nederlandse natuur. 

Gerelateerde artikelen

Ernst Schrijver

Tweede lichting babysteurtjes uitgezet in Biesbosch

WWF-medewerker Maarten Bruns vertelt over het uitzetten van 45 babysteurtjes in de Biesbosch en waarom we deze extreem bedreigde diersoort willen herstellen.
Meer info
All Department of Forests and Park Services or DoFPS, MoENR Bhutan

Bhutan meldt forse toename van het aantal sneeuwluipaarden

Voor de tweede keer vond in Bhutan een nationale sneeuwluipaardentelling plaats. Uit de data blijkt dat er 134 sneeuwluipaarden leven in het land, tegen 96 bij de eerste telling in 2016. Een toename van bijna 40 procent! Het onderzoek werd in 2022 uitgevoerd door meer dan 70 rangers, besloeg 9000 km2 en maakte gebruik van 310 state-of-the-art wildcamera-sets.
Meer info
KAZA secretariat

Aantal Afrikaanse savanneolifanten in natuurgebied KAZA toegenomen

In Livingstone, Zambia, zijn vandaag de resultaten bekend gemaakt van de KAZA Elephant Survey, een telling van de olifanten in ’s werelds grootste natuurgebied Kavango-Zambezi (KAZA). Naar schatting leven er 227.900 olifanten in KAZA. Dit wijst op een stabiele populatie!
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar).