Global Warming Images / WWF
29 maart 2019

Groen licht voor Europees verbod op wegwerpplastics

Goed nieuws! Over twee jaar komt er een verbod op een aantal plastic wegwerpartikelen, zoals rietjes, bestek, ballonnenstokjes en roerstaafjes. De meerderheid van het Europees Parlement is hiermee akkoord.

10 meest gevonden spullen

De Europese Unie zet hiermee een belangrijke stap in de goede richting om het wereldwijde plasticprobleem aan te pakken. Een meerderheid van 560 tegen 35 parlementariërs stemde voor een verbod op 10 wegwerpartikelen, zoals ballonnenstokjes en plastic bordjes. Deze 10 producten zijn de meest gevonden artikelen op stranden.

De wetgeving gaat plasticvervuiling op een aantal vlakken aanpakken. Producenten van producten zoals sigarettenfilters, snoepwikkels en ballonnen moeten gaan meebetalen aan het opruimen van zwerfafval. Doppen van plastic flesjes moeten vastzitten aan de fles, zodat losse doppen niet kunnen gaan rondzwerven in de natuur. Vanaf 2025 moeten plastic flesjes uit minimaal 25 procent gerecycled materiaal bestaan. Ook komt er op verpakkingen te staan dat rondzwervend afval schadelijk is voor het milieu.

Goed begin

Vincent Kneefel, oceaanexpert WWF: “Dit is een hele mooie eerste stap in de vermindering van plastic. Die vermindering is hard nodig, want er belandt nog enorm veel plastic in de natuur, zoals in zee. Met alle schadelijke gevolgen van dien voor zowel mens als dier. Wegwerpplastic, de naam zegt het al, kan echt niet meer. We moeten naar een ander en circulair systeem waarin er geen plastic meer in de natuur komt. Omdat plasticafval in de oceaan een internationaal probleem is, hoop ik dat landen wereldwijd dit voorbeeld zullen volgen.”

Nog geen oplossing

De nieuwe wetgeving zorgt er jammer genoeg nog niet voor dat het plasticprobleem heel snel wordt opgelost. Bijvoorbeeld, de regel voor vaste doppen op plastic flesjes wordt uitgesteld met drie jaar. In deze drie jaar kunnen er dus nog veel plastic doppen terecht komen in de natuur.

Wat kun je nu al doen?

Je kunt vandaag zelf al een verschil maken. Vervang plastic voorwerpen alvast voor duurzame alternatieven en kijk waar jij nog kunt minderen met plastics.

WWF wil de VN aanzetten tot een internationaal verdrag dat plasticvervuiling te stoppen. Help ook en teken de petitie!

TEKEN DE PETITIE

 

Gerelateerde artikelen

WWF

VN-lidstaten besluiten tot ontwikkeling bindend plasticverdrag

WWF prijst historisch besluit
Meer info
naturepl.com / Alex Mustard / WWF

Oceanen in 2050 dichtgeslibd met plastic

De verwachte groei van plasticvervuiling in grote delen van onze oceanen heeft tegen het eind van deze eeuw onherstelbare ecologische gevolgen als nu geen actie wordt ondernomen om het gebruik en de productie van plastic terug te dringen. De productie van plastic zal rond 2040 naar verwachting meer dan verdubbelen, waardoor het plastic afval in de oceaan tegen 2050 verviervoudigd. Dat is de alarmerende conclusie van het nieuwe rapport: 'Impacts of plastic pollution in the ocean on marine species, biodiversity and ecosystems' van het Wereld Natuur Fonds.
Meer info

Ploggen langs de Nederlandse kust levert ruim 1500 kilo afval op

Daan en Steef hebben met hun Beach Clean-up 'The Wave' in 11 dagen de hele Nederlandse kust afgeplogd, oftewel tijdens het joggen en flink doorstappen, zwerfafval opgeruimd. En dat heeft, naast veel mooie verhalen en bijzondere vondsten, ook ruim 1500 kilo afval opgeleverd, dat nu niet meer in zee kan komen.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).