Luis Barreto / WWF-UK
05 december 2022

Bosgebied groter dan Nederland verwoest onder regering Bolsonaro

De afgelopen vier jaar steeg de ontbossing in de Amazone tot recordhoogte. Tussen augustus 2021 en juli 2022 werd zo’n 11.568 km2 regenwoud verwoest. Ter vergelijking: dat zijn de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland en Utrecht bij elkaar. In totaal ging tijdens de regering Bolsonaro een gebied ter grootte van heel Nederland verloren. Dit maakte het Legal Amazon Deforestation Satellite Monitoring Project (PRODES), van het Braziliaanse Nationaal Instituut voor Ruimteonderzoek (INPE), bekend.

Het nationale plan tegen klimaatverandering in Brazilië stelde in 2009 het doel om de ontbossing in 2020 terug te brengen naar 3.925 km2 per jaar. Het werkelijke cijfer ligt dit jaar bijna drie keer hoger. Onder de regering-Bolsonaro werd de afgelopen vier jaar in totaal 45.586 km2 regenwoud verwoest, dat is meer dan oppervlakte van heel Nederland.

Minder inspecties, meer ontbossing

Deze explosie aan ontbossing is het gevolg van de bezuinigingen bij milieuorganisaties en handhavingsinstanties. Door het gebrek aan fondsen en personeel nam het aantal inspecties af en de illegale ontbossing toe.

“Met de net verkozen president Lula heeft de Amazone weer een kans. De nieuwe regering moet een duidelijk signaal afgeven dat ontbossing niet wordt getolereerd, en de bescherming voor het regenwoud moet weer opnieuw worden opgebouwd”, zegt Merijn van Leeuwen, expert Amazone bij WWF.

Ontbossing Amazine Brazilie 2_Andre Dib_WWF-Brazil.jpg

Extra bescherming Amazone is noodzakelijk

“Zonder extra bescherming én herstel komt de Amazone gevaarlijk dicht bij een kantelpunt, dan kan het regenwoud zichzelf niet meer in stand houden. Dit heeft effect op het levensonderhoud van 47 miljoen mensen, het brengt de voedselzekerheid van heel Zuid-Amerika in gevaar en het heeft enorme gevolgen voor het klimaat wereldwijd. Het is essentieel én haalbaar om ontbossing te stoppen voor 2030. Nú is het moment om samen door te zetten en miljoenen extra hectare bos te behouden, beschermen en herstellen.”

Gerelateerde artikelen

Andre Dib / WWF-Brazil

Uitkomst Amazonetop: wel beschermen, geen jaartal

In Brazilië vindt van 4 tot en met 9 augustus een bijzondere Top plaats. Alle acht Amazonelanden schuiven aan voor overleg over het stoppen van ontbossing van het grootste regenwoud ter wereld. De verwachtingen zijn hooggespannen, want het is voor het eerst sinds 2008 dat de Amazonelanden bijeen komen. Directe actie is hard nodig, want op dit moment is al 17% van het woud vernietigd. Volgens WWF is het essentieel dat houtkap en illegale goudwinning zo snel mogelijk (uiterlijk per 2030) worden gestopt en dat 80% beschermd wordt, om een kantelpunt te voorkomen.
Meer info
Day's Edge Productions / WWF-US

Ondanks daling blijft de ontbossing in de Amazone groot

In de eerste vier maanden van 2023 is in het Braziliaanse Amazonegebied 38 procent minder ontbost dan in dezelfde periode vorig jaar. In de savannes van de Cerrado is in dezelfde periode echter 17 procent méér natuur verwoest door ontbossing dan in het jaar daarvoor. Dit blijkt uit gegevens van het Braziliaanse Nationaal Instituut voor Ruimteonderzoek (INPE). Als je alle ontbossing in Brazilië vanaf augustus 2022 bij elkaar optelt is het de hoogste mate van ontbossing die ooit is geregistreerd.
Meer info
Peter Caton / WWF-UK

Voedselproductie Zuid-Amerika daalt door ontbossing

Helaas weten we inmiddels allemaal dat grootschalige ontbossing een van de belangrijkste oorzaken is van klimaatverandering. Maar wist je dat deze verandering ook aanzienlijke gevolgen heeft voor de voedselproductie? Brazilië is een van de landen die kampt met productiviteitsverlies.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar).