Ola Jennersten / WWF-Sweden
29 juni 2022

Albert Heijn en WWF bundelen krachten om ecologische voetafdruk voedselsysteem in 2030 te halveren

Albert Heijn en WWF-NL werken de komende jaren nauw samen om de ecologische voetafdruk van producten in vers en houdbare ketens te halveren voor 2030. Door het tekenen van een meerjarige samenwerkingsovereenkomst bundelen de partijen hun krachten om het voedselsysteem versneld te verduurzamen.

Effecten op natuur

Verandering is nodig in de hele voedselproductieketen, van veld tot bord. WWF-NL doet dat vanuit haar missie en kennis over de effecten op onze natuur wereldwijd en Albert Heijn vanuit de missie om samen beter eten - gezonder, socialer en duurzamer - bereikbaar te maken voor iedereen. Door de samenwerking kunnen WWF-NL en Albert Heijn op het vlak van bijvoorbeeld ontbossing en zoetwaterverbruik directe, positieve stappen zetten in de versketens en houdbare ketens. Via de Beter voor Natuur & Boer-programma’s – de langlopende samenwerkingen met meer dan 1.000 boeren en telers in de Nederlandse ketens – zet Albert Heijn, al in op dierenwelzijn, klimaat, biodiversiteit en een gezond verdienmodel.

CEO van Albert Heijn Marit van Egmond en directeur van WWF-NL Kirsten Schuijt ondertekenen samenwerkingsovereenkomst juni 2022
© Yasmin Hargreaves Photography

Blauwdruk

De komende periode werken WWF-NL en Albert Heijn de aanpak uit, gebaseerd op ervaringen die WWF in Groot-Brittannië heeft opgedaan met Britse supermarkten. Dit wordt een wetenschappelijke blauwdruk voor supermarkten die inzichtelijk maakt wat er moet gebeuren om de ecologische voetafdruk van het voedselsysteem te halveren voor 2030. Te denken valt aan een verdieping op ketentraceerbaarheid, verdere verduurzaming van het visassortiment, bevordering van biodiversiteit in de landbouw en innovaties in samenwerking met boeren en telers van citrusvruchten, rijst en tomaat.

Marit van Egmond, CEO Albert Heijn: “Albert Heijn wil een leefbare aarde overdragen aan toekomstige generaties. Voeding speelt daarin een essentiële rol. Met andere eetpatronen, op slimme manieren produceren en verpakken en door verspilling tegen te gaan, kunnen wij de impact op klimaat, biodiversiteit en dierenwelzijn aanpakken. Nu we gaan samenwerken met WWF-NL kunnen we nog meer positieve stappen zetten zowel in de ketens van verder weg als dichtbij.”

Kirsten Schuijt, directeur van WWF-NL: "De consument moet erop kunnen rekenen dat de productie van de boodschappen in het winkelmandje niet ten koste is gegaan van de natuur. Daarom ben ik zo blij dat Albert Heijn zijn nek uitsteekt om de ecologische impact van producten te halveren. Want zonder natuur is er geen voedsel. We hopen dat meer partijen in Nederland zich aansluiten, want alleen door samen te werken kunnen we de omslag maken naar een duurzaam voedselsysteem, in balans met natuur." 

Gerelateerde artikelen

Jacomijn Pluimers

Stop de afleiding, aan de slag met oplossingen voor natuur én boeren

Natasja Oerlemans, voedsel- en landbouwexpert van WWF-NL, vertelt over hoe we samen kunnen werken om zo de natuur én de boeren een oplossing te bieden.
Meer info
Shutterstock

WWF tekent Green Deal: meer plantaardig voedsel van eigen bodem

Vandaag ondertekent het Wereld Natuur Fonds de nationale Green Deal Eiwitrijke Gewassen. Meer peulvruchten van Nederlandse bodem zijn nodig om te kunnen voorzien in de groeiende vraag naar plantaardig voedsel en draagt bij aan minder stikstof in de lucht en meer natuur. Met de deal werken overheid, telers, verwerkers en cateraars samen om de teelt van peulvruchten in ons land weer economisch aantrekkelijk te maken.
Meer info
Becca Skinner / WWF-US

'Parijsakkoord voor de natuur' nog niet binnen handbereik

2022 zou hét jaar moeten zijn waarin we wereldwijd het verlies aan biodiversiteit gaan stoppen. Dit jaar worden de internationale biodiversiteitsdoelen tot 2030 vastgelegd. In Genève was de afgelopen weken de laatste gespreksronde voor de zogeheten COP15-conferentie over biodiversiteit die later dit jaar in Kunming, China plaatsvindt. WWF-NL maakt zich zorgen over de beperkte vooruitgang die tijdens de onderhandelingen is geboekt.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar).