23 oktober 2020

In actie voor de Europese steur

Ooit wemelden de Nederlandse rivieren van de steur. Onder andere in de Rijn kwam deze vissoort veelvuldig voor. Door overbevissing, vervuild water en het kanaliseren van de rivieren ging het steeds slechter met de steur. In Nederland is de soort ondertussen uitgestorven en in de rest van Europa wordt deze vis ernstig bedreigd in zijn voortbestaan. Op 23 oktober lanceren het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL), Sportvisserij Nederland en ARK Natuurontwikkeling een, door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gesteund, actieplan om de Europese steur te redden. Het actieplan moet resulteren in een positief besluit over herintroductie van de steur zodat deze vis uiteindelijk weer in de Nederlandse rivieren rondzwemt en voor uitsterven wordt behoed.

Samen in actie voor de steur

We zijn blij dat het plan is geadopteerd door het ministerie van LNV zodat we kunnen starten met het haalbaarheidsonderzoek en uiteindelijk de steur kunnen herintroduceren. Nederland gaat nu voor het eerst echt kijken naar kansen om deze soort te redden.” vertelt Bas Roels, zoetwaterexpert WWF-NL.

Na het haalbaarheidsonderzoek wordt een besluit genomen door de minister van het ministerie van LNV over de officiële herintroductie in de Beneden-Rijn. Er is al veel steun, vanuit Duitse en Franse overheid, havenbedrijven, delfstoffenwinningsbedrijven, visserij en scheepvaart.
 

Goede ervaringen

Sinds 2009 werken WWF-NL, ARK Natuurontwikkeling en Sportvisserij Nederland samen aan de terugkeer van de Europese steur in de Rijn. De Europese steur is een ernstig bedreigde vissoort die tot voor kort alleen nog in rivier de Gironde in Frankrijk voorkwam. In 2012 en 2015 werden al eens 100 Europese steuren, voorzien van zendertjes, losgelaten in de Rijn op de grens met Duitsland. Uit het zenderonderzoek werd duidelijk dat de steuren de Rijn prima aankunnen en via de haven van Rotterdam naar zee zwommen.

 

Bas Roels: “Deze resultaten geven goede hoop voor de toekomst van de steur in het natuurlijke stroomgebied van de Rijn en de Noordzee, zeker nu de Haringvlietsluizen ook verder opengaan.”

 

In de jaren ‘80 van de vorige eeuw ondernam Frankrijk al actie om uitsterven te voorkomen. Zij startten een kweekprogramma om steuren bij te plaatsen in de rivier en daarmee de populatieomvang in het wild op niveau te houden. Om de soort voor uitsterven te behoeden is er vanuit Frankrijk, WWF, de conventie van Bern en de Europese Commissie initiatief om naast de Gironde op meer plekken te werken aan de terugkeer van de Europese steur. Duitsland heeft inmiddels een kweekprogramma lopen voor de Elbe.

Bas Roels: “De Rijn is een heel kansrijke plek voor de herintroductie van de steur. Dat komt onder andere omdat de waterkwaliteit beter is geworden, veel obstakels zoals dammen en sluizen grotendeels weggehaald zijn en de Rijn blijft ook met klimaatverandering geschikt voor de steur. Als we ergens moeten beginnen met de herintroductie van de steur, dan is het hier in ons land op de Rijn.”

World Fish Migration Day

Op zaterdag 24 oktober is het Wereldvismigratiedag. Een internationale dag om bewustzijn te creëren over het belang van vrij stromende rivieren en trekvissen. Tijdens deze dag worden verschillende online activiteiten georganiseerd.

Gerelateerde artikelen

©Arthur de Bruin-WWF

Stop met sober en doelmatig waterbeheer en geef ruimte aan de rivieren

WWF-er Bas Roels deelt zijn visie op rivieren
Meer info
Jeff Duerr

Een historisch verdrag voor de bescherming van de oceanen!

Geweldig nieuws voor de natuur, voor het klimaat en voor ons mensen. Met het oceanenverdrag moet in 2030 minstens 30% van de zee in 2030 beschermd gebied zijn. ‘The High Seas Treaty’ zoals het verdrag officieel heet, was hard nodig, want op dit moment is slechts 1% van de internationale wateren beschermd.
Meer info
Ella Kiviniemi / WWF

Diepzeemijnbouw is onnodig: technologie en recycling zijn de oplossing

De vraag naar mineralen voor de overgang van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energiebronnen en batterijopslag, kan met maar liefst 58% worden verminderd. Dat is mogelijk door innovatie in hernieuwbare technologie en recycling, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van WWF. Dat is goed nieuws, want zo kan schadelijke nieuwe grondstofwinningsindustrie in de diepzee worden voorkomen.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).