naturepl.com / Eric Baccega / WWF
16 december 2019

Aantal berggorilla’s gestegen naar 1063

In 2018 zijn de berggorilla’s in Bwindi Impenetrable National Park in Uganda en het daarmee verbonden Sarambwe Natuurreservaat in DRC geteld. Vandaag zijn in Kampala, Uganda de resultaten bekend gemaakt: er leven 459 berggorilla’s in het gebied. Dat waren er in 2011 naar schatting 400. Opgeteld bij de berggorilla’s in het Virunga Gebergte op de grens van DRC, Rwanda en Uganda is het wereldwijde aantal berggorilla’s daarmee op 1063 gekomen. Een mooi resultaat van onvermoeibare natuurbeschermers samen met de lokale bevolking.

Volhouden en samenwerken

“Langzaam maar zeker lijkt een solide toekomst voor berggorilla's in aantocht te zijn. Zolang we maar volhouden en samenwerken kunnen we diersoorten wegtrekken van de rand van de afgrond, dat hebben we laten zien,” zegt Anna Behm-Masozera van International Gorilla Conservation Programme (IGCP, opgericht door Fauna & Flora International en WWF). “Maar ook al zijn we heel blij met dit resultaat, we moeten beseffen dat berggorilla's nog steeds te maken hebben met vele bedreigingen, dat hun leefgebied goed moet worden beschermd en toerisme goed moeten worden beheerd. We moeten alert blijven - maar op deze dag mogen we met recht trots zijn en erkennen hoe ver we zijn gekomen.”

Samen met lokale gemeenschappen

Bij de telling waren meer dan 75 onderzoekers betrokken, die steun kregen van lokale overheden en de gemeenschappen die in de beschermde gebieden wonen. Het 340 km2 metende gebied is twee keer systematisch uitgekamd. Tijdens de telling vonden en verwijderden de onderzoekers 88 valstrikken. Patrouilles en educatie blijven dus noodzakelijk.

Gerelateerde artikelen

Daniël Nelson

Dobi Dobi

Oud-Directeur Kirsten vertelt over haar bezoek aan Afrika
Meer info
naturepl.com / Andy Rouse / WWF

Fors herstel berggorilla's Virunga-gebergte

De meest recente versie van de Rode Lijst bevat mooi nieuws over de berggorilla's in het Virunga-gebergte in Democratische Republiek Congo, Rwanda en Oeganda. De aantallen dieren in het Nationaal Park Virunga zijn flink gestegen.
Meer info
Martin Harvey / WWF

Olieboringen bedreigen opnieuw Virunga en Salonga in Congo

WWF maakt zich grote zorgen over de schadelijke gevolgen die mogelijke olieproductie kan hebben op de nationale parken Salonga en Virunga in de Democratische Republiek Congo (DRC). De regering heeft plannen bekend gemaakt voor olieboringen in beide werelderfgoedlocaties.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).