Duurzame tips voor gezinnen met kinderen

 

Jong geleerd is oud gedaan

Scheid jij je afval? Composteer je etensresten? Lever je je batterijen en glas in? Jong geleerd is oud gedaan. Als je het goede voorbeeld geeft aan je kinderen zullen ze milieubewust opgroeien en zal het een vanzelfsprekendheid worden om voor de natuur te zorgen.

Jonathan Caramanus / Green Renaissance / WWF-UK

Duurzame tips op een rijtje

Elke dag weer kan je duurzame keuzes maken in de opvoeding van je kind, of je je kindje nu verzorgt, met hem of haar speelt of naar school brengt. Lees de WWF tips voor allerlei ideeën.

 • 1

  Tuinsafari

  Vanuit huis je kinderen leren over dieren in je omgeving? Heel ver hoef je niet te gaan. Ga eens op tuinsafari, je zal verbaasd zijn over wat je allemaal leert in je eigen tuin.

  Lees verder
 • 2

  Kinderboeken voor dierenvrienden

  Laat je kind kennismaken met het moois dat de natuur te bieden heeft en kies uit ons brede aanbod van kinderboeken.

 • 3

  Wasbare luiers of biologisch afbreekbare luiers

  Wist je dat jouw baby tegen de tijd dat hij of zij zindelijk is al 5300 luiers heeft gedragen? Goed voor zo'n 260 kilo afval per jaar! Maar gelukkig zijn er goede alternatieven: wasbare luiers belasten het milieu het minst. Maar wil je al de rompslomp van het wassen niet dan bestaan er ook luiers die voor een deel biologisch afbreekbaar zijn. 

 • 4

  Wegwerpdoekjes

  Je verbruikt gemiddeld 5300 luiers per kind, dan kan je ook wel bedenken hoeveel luierdoekjes en snoetenpoetsers je verbruikt. Deze doekjes verstoppen riolen en vervuilen onze rivieren. Ze bestaan vaak voor een groot deel uit plastic! Koop liever de biologisch afbreekbare variant, of gebruik washandjes.

 • 5

  Babyhuidje verzorgen

  Zo'n mooi teer babyhuidje wil je toch niet volsmeren met chemicaliën? Gelukkig zijn er meerdere duurzame alternatieven die geen minerale oliën, chemische conservering of harde chemicaliën bevatten en een verpakking hebben van bijvoorbeeld suikerriet. Veilig voor je baby en minder schadelijk voor de natuur.

 • 6

  Dubbel Kindercadeautje

  Je kent het wel, eerst Sinterklaas en dan kerstcadeautjes. Je kind wordt enorm verwend en soms krijgt je kind zelfs een dubbel cadeautje. Wist je dat er in Nederland 61.000 kinderen zijn die hun verjaardag niet kunnen vieren? Doneer het dubbele cadeautje aan Stichting Jarige Job die zorgen voor een goede bestemming.

 • 7

  Kinderspullen ruilen of geven

  Kleding en schoenen kopen voor je kind, zeker de eerste jaren ben je er elke paar maanden mee bezig. Via een platform als krijgdekleertjes kan je je kinderkleding ruilen tegen een maatje groter. Maar tweedehands kopen is natuurlijk ook beter voor het milieu dan nieuwe kleren aanschaffen. En als je zelf kinderspullen of kleertjes over hebt kan je ze ook doneren aan Stichting babyspullen die er starterspakketten van maakt voor aanstaande ouders in Nederland die het financieel moeilijk hebben. Of lever kleding, speelgoed, en kindermeubels, autostoeltjes etc. in bij Stichting Je mag er zijn die een helpende hand bieden aan pleegkinderen in Nederland.

 • 8

  Fietsen naar school

  Pak de fiets om je kind naar school te brengen. Niet alleen belast je het milieu niet met fietsen, je kind leert ook verkeersregels en je zorgt voor een veiligere verkeerssituatie rond de school zonder auto.

 • 9

  Kartonnen dozen speelgoed maken

  Daar komt de pakketdienst met weer zo'n grote kartonnen doos. Je kan deze naar de papierbak brengen maar wist je dat je er in een handomdraai ook speelgoed van kan maken? Een kasteel, piratenschip, wasmachine of misschien wel een raket. 

 • 10

  Word een WWF-Ranger

  Is jouw kind gek op dieren? Laat je kind WWF-Ranger worden en ze leren nog meer over het behoud van de natuur en wilde dieren.

 • 11

  Jouw afval wordt kunst

  WC-rollen, keukenrollen, plastic doppen, schone verpakkingen, blikjes, gooi ze niet weg maar breng ze naar een school. Leerkrachten staan te springen om knutselspullen en zo krijgt jouw afval een tweede leven.

 • 12

  DOE DE TEST!

  Leef jij op grote of kleine voet? Met de voetafdruktest krijg je meer inzicht in de impact van jouw persoonlijke levensstijl op de aarde. Aan het eind van de test zie je of je fantastisch op weg bent of dat er wellicht nog werk aan de winkel is. Je kunt je resultaten ook vergelijken met andere Nederlanders en de test delen met je vrienden. Kies het antwoord dat het meest van toepassing is op jouw situatie. Veel plezier met de test!

   

Duurzame producten in onze webshop

Box van 8 pakjes Naïf plasticvrije billendoekjes

€ {{variantPrice}} € {{originalPrice}}
€ {{variantPrice}}

WWF-boek - De avonturen van Shakti en haar drie welpen

€ {{variantPrice}} € {{originalPrice}}
€ {{variantPrice}}

WWF-knuffel Zeehond (24 cm)

€ {{variantPrice}} € {{originalPrice}}
€ {{variantPrice}}

Coq en Pâte puzzel - 9 stukjes - ijsbeer

€ {{variantPrice}} € {{originalPrice}}
€ {{variantPrice}}
Ola Jennersten / WWF-Sweden

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij eventueel een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!