Suzie Hubbard / WWF-UK

Inpakken maar!

We pakken deze maand weer bergen cadeaus in. 2019 is een jaar met volop aandacht voor duurzaamheid, het klimaat en zero waste. Tijd voor een flinke dosis inspiratie om je decembercadeaus duurzaam (en mooi!) in te pakken.

Oud & nieuw papier

Oud papier belandt waarschijnlijk in de papierbak, in je verregende wandelschoenen of onder de billen van je trouwe kat. Maar veel oud papier is ook heel geschikt om te gebruiken als inpakmateriaal. Kranten, tijdschriften, papieren winkeltassen, oude stadsplattegronden en kalenders… Met een mooi takje hulst uit de tuin erop of een leuke strik eromheen staat dat al snel heel stijlvol. Natuurlijk wel even opletten dat je de 'goed nieuws'-pagina’s gebruikt. Behoor jij tot de meer ervaren knutselaars? Dan kun je mooie giftbags of papieren bloemen vouwen. Zoek op internet maar eens op 'eco-friendly gift wrapping'; ideeën genoeg!

Global Warming Images / WWF

Creatief met materialen

Als je even vergeet dat inpakken met papier moet, ligt er een wereld voor je open: naai een simpel zakje van een oud t-shirt of tafellaken. Maak mooie strikken van repen oude stof, of van touwtjes of stukjes kant van je oude kledingstukken. Versier je cadeaus met oude knopen, gedroogde takjes, blaadjes hulst of ander groen. Leef je uit.

In doeken gewikkeld

Ooit gehoord van Furoshiki? Het is het Japanse woord voor knoopdoek. Japan heeft een eeuwenoude inpaktraditie waarbij je je cadeau in een mooie doek wikkelt en knoopt. Volgens die traditie pakt de ontvanger het cadeau uit en geeft de doek weer terug aan de gever. Op en top duurzaam natuurlijk! Dunne doeken zijn het meest geschikt voor Furoshiki. Je kunt er speciale doeken voor kopen, maar een leuke sjaal of andere doek kan natuurlijk ook.

Suzie Hubbard / WWF-UK

Doe maar gewoon

Wil je zo weinig mogelijk gedoe en ga je het liefst voor 'gewoon' cadeaupapier? Kies dan voor papier met het FSC-keurmerk of gerecycled verpakkingspapier. Saai wit of bruin kraftpapier kun je gemakkelijk opleuken met een tekening of een paar leuke stempels. Als je dan toch bezig bent kun je er gelijk een mooi strikje omheen binden.

Van duurzaam inpakken naar duurzame cadeaus

Nu je boordevol duurzame inpakideeën zit, kun je natuurlijk niet wachten tot je aan de slag kunt. Maar heb je ook al iets gevonden voor ín die verpakking? In onze webshop vind je de mooiste duurzame decembercadeaus.