Aardig eten in het donker

Geniet tijdens Earth Hour van een uitgebreid diner dat ook aardig is voor de planeet. We hebben een voor-, hoofd- en nagerecht voor je uitgekozen, allemaal vegetarisch én plantaardig. De recepten zijn bedacht door het Voedingscentrum. Eet smakelijk!

Voedingscentrum

Aspergesoep

Voorgerecht uit het seizoen van onder de grond

Asperges zijn hartstikke lekker in de soep, zeker met een beetje nootmuskaat en peterselie.

2 personen | 15-30 minuten | voorgerecht

Ingrediënten

  • 300 gram asperges
  • 100 ml (groente)bouillon met minder zout
  • 50 ml plantaardige melk
  • Nootmuskaat
  • 2 takjes peterselie

Bereiding

  1. Schil de asperges en snijd het onderste harde deel eraf. Snijd de asperges in stukken.
  2. Kook de stukken asperge in de bouillon in ca. 8 minuten gaar.
  3. Neem de aspergepunten eruit en houd ze apart.
  4. Pureer de rest van de asperges met de bouillon fijn.
  5. Breng dit weer tegen de kook aan en roer er de melk door.
  6. Maak de soep op smaak met wat nootmuskaat en verdeel het over 2 kommen.
  7. Garneer de soep met de achtergehouden aspergepunten en een beetje peterselie.

Rijst met paddenstoelen en noten

Hoofdgerecht uit het diepe bos

Een heerlijk rijstgerecht met een knapperige bite van hazelnoten.

2 personen | 30+ minuten | hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 10 gram gedroogde paddenstoelen
  • 150 gram zilvervliesrijst
  • ¼ groentebouillontablet met minder zout
  • 400 gram groene kool
  • 2 sjalotjes
  • 2 eetlepels vloeibare plantaardige margarine
  • 150 gram (gemengde) paddenstoelen
  • Peper
  • 50 gram hazelnoten

Bereiding

  1. Was de gedroogde paddenstoelen. Week de paddenstoelen 15 minuten in 100 ml heet water.
  2. Doe de paddenstoelen in een zeef en vang het vocht op.
  3. Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing gaar met het stukje bouillontablet en het weekvocht van de paddenstoelen. Vul dit vocht aan met water tot de aangegeven hoeveelheid.
  4. Maak de groene kool schoon en snijd het in repen. Kook de kool in een bodempje water in 10 minuten gaar.
  5. Pel de sjalotjes en snijd ze klein.
  6. Fruit de sjalotjes met de geweekte paddenstoelen in 1 eetlepel margarine zacht.
  7. Maak intussen de verse paddenstoelen schoon.
  8. Bak de paddenstoelen op hoog vuur in de resterende margarine. Strooi er peper over.
  9. Bak de gare rijst met de paddenstoelen mee en schep het geweekte paddenstoelenmengsel erdoor.
  10. Hak de hazelnoten grof en strooi ze erover. Serveer de kool erbij.
Voedingscentrum

Chocodiscs

Nagerecht in het donker

Een vegan nagerecht van zwarte bonen, lekker veel om ook na Earth Hour nog van te genieten

15 personen | 15 minuten | nagerecht

Ingrediënten

  • 25 gram havermout
  • 3 eetlepels geschaafde amandelen
  • 1 klein blikje zwarte bonen (uitlekgewicht 130 gram)
  • 50 gram walnoten, ongezouten
  • 100 gram dadels, zonder pit
  • 1 eetlepel cacaopoeder

Bereiding

  1. Maal de havermout met een staafmixer fijn.
  2. Rooster de geschaafde amandelen in een droge koekenpan. Laat ze afkoelen en hak ze grof.
  3. Spoel de zwarte bonen af en laat ze goed uitlekken.
  4. Hak de walnoten klein.
  5. Maal de zwarte bonen met de dadels met een staafmixer fijn.
  6. Meng de walnoten, de havermout en de cacao erdoor.
  7. Vorm er een rol van.
  8. Snijd de rol in 15 schijfjes. Wentel de schijfjes door de gehakte amandelen.

Recepten zijn van het Voedingscentrum