Bosje Bomen FAQ

Hier krijg je antwoord op al je vragen over het Bosje Bomen van WWF. Staat jouw vraag of antwoord er niet tussen? Neem dan contact op!

Over Bosje Bomen

Wat krijgt de ontvanger? En wat krijg ik?

Bosje Bomen is een symbolisch cadeau. Als je een Bosje Bomen geeft van WWF herstellen wij bos in het Atlantisch Regenwoud. Degene aan wie je het Bosje Bomen cadeau geeft ontvangt een video per mail waarin natuurbeschermer Merijn meer uitlegt over dit bijzondere cadeau en het Atlantisch Regenwoud. Ongeveer twee werkdagen later ontvangt diegene ook een aandenken in zijn brievenbus. Dit aandenken bestaat uit een envelop en certificaat van bloeipapier en een kaartje met daarop de persoonlijke boodschap van de gever.

Krijg ik ook wat als koper/gever?

Als koper/gever ontvang je per mail de video die ook naar de ontvanger wordt gestuurd. En we zijn je natuurlijk eeuwig dankbaar!

Welke bloemen groeien uit het bloeipapier?

Uit de envelop en het certificaat groeit een wilde bloemenmix.

Wat is een Bosje Bomen?

Naast het bosje bloemen is er nu ook het Bosje Bomen. Om cadeau te geven voor de feestdagen, een verjaardag, als een bedankje of gewoon zomaar. Voor elk gegeven bosje, herstellen wij een bosje bomen in het Atlantisch Regenwoud in Brazilië.

Door (illegale) houtkap is dit regenwoud versnipperd tot kleine stukjes bos. Al 83% is verdwenen. Door de bossen in het ernstig bedreigde Atlantisch Regenwoud weer met elkaar te verbinden, komt het woud weer tot leven.

Een bosje bomen is daarom het mooiste cadeau op aarde. Voor jou als gever, want bossen zijn onze onmisbare beschermers tegen klimaatverandering. Voor de dieren die in het regenwoud wonen, zoals de jaguar, de luiaard of de bijzondere zevenkleurige tangare. En de ontvanger, die krijgt zelf ook een bosje: een symbolisch aandenken van groeipapier. Stop het in de aarde en er komt een fleurig bosje voor terug!

Over het bestelproces

Kan ik mezelf ook een Bosje Bomen cadeau geven?

Ja, je kan jezelf een Bosje Bomen cadeau doen. Vul tijdens het bestellen je eigen gegevens in als koper én ontvanger. Dan ontvang je als koper ook de video per mail waarin natuurbeschermer Merijn meer uitlegt over dit bijzondere cadeau en het Atlantisch Regenwoud en een aandenken in je brievenbus.

Waar kan ik de persoonlijke boodschap invullen?

De persoonlijke boodschap kan je invullen op de ‘bestelling afronden’ pagina. Hier kan je als koper ook je eigen gegevens en de gegevens van de ontvanger invullen.

Kan ik het Bosje Bomen op een bepaalde datum laten bezorgen?

Er is geen mogelijkheid om een specifieke datum van bezorging in te vullen. Om zoveel mogelijk geld beschikbaar te houden voor het project hebben we er voor gekozen om de bestellingen van Bosjes Bomen twee keer per week (op dinsdag en op donderdag) te versturen. Het fysieke aandenken (envelop, certificaat en kaartje met persoonlijke boodschap) wordt dus doorgaans op de eerste woensdag of vrijdag na je bestelling bezorgd bij de ontvanger. 

De mail met daarin een video over Bosje Bomen wordt binnen 1 werkdag naar de ontvanger gezonden. 

Wil je het Bosje Bomen geven op een specifieke datum dan kan je er ook voor kiezen om je eigen e-mail en postadres in te vullen. Dan krijg jij de video en de envelop in je eigen brievenbus. Dan kan je ze geven wanneer jij dat wil.

Kan ik het Bosje Bomen retour sturen?

Het Bosje Bomen kan niet geretourneerd worden, omdat de kaart gepersonaliseerd is.

Hoelang duurt het voordat het Bosje Bomen wordt bezorgd?

Als je bestelt gaat er binnen 1 werkdag een mail met daarin een video over Bosje Bomen naar de ontvanger. De aandenkens (envelop, certificaat en kaartje met persoonlijke boodschap) versturen wij twee keer per week (op dinsdag en op donderdag) dus de ontvanger heeft deze doorgaans binnen een week in de brievenbus.

De persoon aan wie ik het Bosje cadeau heb gedaan heeft het niet ontvangen? Wat nu?

Wat vervelend! Is het al een week geleden dat je het Bosje Bomen heb besteld? Stuur dan een mail met het ordernummer naar webshop@wwf.nl. Wij gaan dan uitzoeken wat er aan de hand is.

Ik heb geen orderbevestiging of verzendbevestiging ontvangen?

Als de orderbevestigingsmail niet is aangekomen dan kan er bij ons een vertraging zijn opgetreden, of misschien heb je een tikfout in je e-mailadres gemaakt? De orderbevestiging ontvang je direct, de verzendbevestiging wordt pas verzonden als het pakketje verzonden is. Kijk ook even in je ongewenste e-mail.

Waarom vragen jullie voornaam en e-mailadres van de ontvanger, wat doen jullie met deze gegevens?

Het e-mailadres van de ontvanger gebruiken wij om de mail met de video over Bosje Bomen te versturen (onze natuurbeschermer Merijn geeft hierin meer uitlegt over dit bijzondere cadeau en het Atlantisch Regenwoud). De gegevens van de ontvanger worden niet opgeslagen door WWF. De ontvanger krijgt behalve de Bosje Bomen e-mail en een aandenken op het thuisadres geen e-mails of post van WWF.

Ik wil niet dat de ontvanger een email krijgt, is dat mogelijk?

Ja, vul dan je eigen e-mailadres in als adres van de ontvanger. Dan sturen we de mail met de video over Bosje Bomen daarnaartoe. Je kan de mail dan zelf doorsturen als je dat wil.

Kan ik meerdere cadeaus geven?

Als iemand meer dan 1 Bosje Bomen cadeau wil geven aan dezelfde persoon dan kan dat door in de bestelling het aantal te verhogen. Let op dat de persoonlijke boodschap die je invult ook in dit geval 1 keer geprint, maar dat de ontvanger wel meerdere certificaten ontvangt.
Wil je verschillende mensen een Bosje Bomen geven? Dan moet je meerdere, aparte bestellingen plaatsen. Wil je meer dan 10 verschillende mensen een Bosje Bomen geven neem dan contact op met webshop@wwf.nl om dit voor je te regelen.

Waarom moet ik verzendkosten betalen?

De verzendkosten bestaan uit de portokosten en het samenstellen van het Bosje Bomen pakketje met daarin de persoonlijke boodschap, die speciaal op een kaartje wordt gedrukt. Door de betaling van de verzendkosten kan het hele bedrag voor het Bosje Bomen gebruikt worden voor bosherstel in het Atlantisch Regenwoud.

Ik wil naast het Bosje Bomen ook nog een ander product in de webshop bestellen, kan dat?

Ja, maar tijdens een bestelling in de webshop kan je maar 1 verzendadres kiezen. Als je het Bosje Bomen en een ander product uit de webshop koopt én die naar verschillende adressen wilt sturen, moet je dus 2 aparte bestellingen plaatsen. Je betaalt ook per bestelling verzendkosten.

Je kan een Bosje Bomen en een ander product wel naar hetzelfde adres laten versturen.

Kan ik Bosje Bomen ook in een winkel kopen?

Het Bosje Bomen is (nog) niet te koop in een winkel. Bestellen kan alleen via wwf.nl/bosjebomen.

Bosherstel in het Atlantisch Regenwoud

Wat is het Atlantisch Regenwoud en waarom moeten we het herstellen?

Het unieke Atlantisch Regenwoud strekt zich uit over Argentinië, Brazilië en Paraguay. Er leven wel 1000 soorten vogels, 24 apensoorten en wel 440 verschillende bomen. Je vindt er de machtige jaguar, de prachtige zevenkleurige tangare en de relaxte luiaard. Veel bewoners van het Atlantisch Regenwoud komen nergens anders ter wereld voor. Voor mensen is het gebied ook onmisbaar: ruim 30% van de mensen in Zuid-Amerika is afhankelijk van water uit het Atlantisch Regenwoud.

Maar door (illegale) houtkap (om plaats te maken voor veeteelt, suikerriet- en sojaplantages) is het regenwoud versnipperd tot kleine stukjes bos. Al 83% is verdwenen! Van het leefgebied van de bijzondere dieren die hier wonen is nog maar weinig over en daardoor staan veel soorten zoals de zevenkleurige Tangare en de Alagoas miersluiper op de rand van uitsterven. Ook zijn de overgebleven snippers bos te klein om goed vocht vast te houden, waardoor watertekorten ontstaan voor mens en dier. Dat maakt het Atlantisch Regenwoud één van de meest bedreigde gebieden ter wereld.

Dankzij de Atlantic Forest Law – die sinds 2006 geldt - is het resterende Atlantisch regenwoud nu wettelijk goed beschermd. De hoogste tijd om de overgebleven snippers weer groter te maken en met elkaar te verbinden. WWF wil zorgen dat er de komende 10 jaar 1,5 miljoen hectare Atlantisch Regenwoud wordt hersteld. De komende 3 jaar geeft WWF al het goede voorbeeld door samen met partners zeker 3.000 hectare te herstellen op verschillende plekken in het Atlantisch Regenwoud.

Wat gebeurt er precies met mijn geld?

De komende 3 jaar gaat WWF samen met lokale partners zeker 3.000 hectare bos herstellen op verschillende plekken in het Atlantisch Regenwoud. Veel lokale landeigenaren willen het bos herstellen, vooral om de waterhuishouding op hun land weer op orde te krijgen. Maar ze missen de kennis en financiën om dit goed op te pakken. WWF brengt universiteiten, bedrijven, lokale overheden en landeigenaren bij elkaar om (co)financiering te regelen en biedt technische hulp. We willen dat al deze partijen nu actief aan de slag gaan met bosherstel. We geven het goede voorbeeld door zelf bos te herstellen, samen met onder andere lokale partner Save Brazil (Vogelbescherming Brazilië. Het gaat om allerlei werkzaamheden:

  • zaailingen kweken,
  • bodem herstellen,
  • schadelijke invasieve grassoorten verwijderen,
  • bomen aanplanten,
  • beheren en monitoren (achteraf).

In totaal een breed scala aan activiteiten – het is veel meer dan alleen bomen planten – om het draagvlak en het aantal herstelde hectares zo groot mogelijk te maken.

Wanneer wordt mijn Bosje Bomen geplant in het Atlantisch Regenwoud?

De herstelwerkzaamheden in het Atlantisch Regenwoud starten vanaf begin 2021. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de diverse geldende maatregelen in Brazilië rondom COVID-19.

Waar in het Atlantisch Regenwoud wordt precies bos hersteld?

In 5 gebieden in het Atlantisch Regenwoud herstellen we bos. Het gebied rond Serra do Urubu en Murici in het Braziliaanse deel van het Atlantisch Regenwoud is het meest urgent. Het is een van de meest gedegradeerde gebieden. Er is nog maar 2% over van het originele bos. In dit unieke bos leven planten, reptielen, amfibieën en vogelsoorten die nergens anders ter wereld leven. Tussen de bladeren schieten af en toe felgekleurde flitsen voorbij. Dat is bijvoorbeeld de zevenkleurige tangare, een prachtige vogel die zijn weg zoekt tussen de takken.

Maar veel van deze dieren zijn met uitsterven bedreigd. De meest kritiek bedreigde soort is de alagoas miersluiper. Van deze zangvogel zijn er naar schatting minder dan 40 over. Als we nu geen actie ondernemen, verdwijnt deze soort binnen enkele jaren voorgoed. In dit gebied gaan we samen met de lokale bevolking en Save (Vogelbescherming) Brazilië zaailingen planten.

Ook in Doce River Basin, Mogi Guacu River Basin, Serra do Mar, Upper Parana liggen de plannen klaar om bos te herstellen.

Kan ik het groeien van mijn stuk bos ook ergens volgen?

Het planten en groeien van de stukken bos is niet live te volgen. Wel geven wij regelmatig updates over de resultaten en herstelwerkzaamheden via WWF communicatiekanalen zoals de website, social media en onze nieuwsbrief.

Welke bomen worden geplant?

Er worden verschillende soorten bomen geplant. We gebruiken inheemse soorten uit de directe omgeving en zorgen voor diversiteit. Zo wordt er een mix geplant tussen bomen met bloemen en met fruit, van snel- en langzaam groeiende soorten, en van soorten die hun zaden verspreiden laten door de wind en door dieren.

We herstellen het bos met verschillende inheemse soorten, omdat die het beste aangepast zijn aan de lokale omstandigheden en omdat ze belangrijk zijn voor de planten en dieren die daar van nature voorkomen. We richten ons bij het herstellen van het bos op het vergoten en verbinden van leefgebieden zoals bijvoorbeeld voor de zevenkleurige tangare en de alagoas miersluiper in Murici-Urubu, en de jaguar in Serra do Mar. Er zijn 20.000 soorten bomen en struiken in het Atlantisch regenwoud.

GEEF EEN BOSJE BOMEN

Kies jouw Bosje Bomen

Tangare: een kleurrijk Bosje

conversion image
€ 9,95

Voor kleurrijke mensen!

  • Voor €9,95 herstellen we 15m2 bos in het Atlantisch Regenwoud, zodat de kleurrijke tangare weer een bos heeft om een nestje in te bouwen.

Luiaard: een relaxed Bosje

conversion image
€ 19,95

Voor relaxte mensen!

  • Voor €19,95 herstellen we 30m2 bos in het Atlantisch Regenwoud, zodat de relaxte luiaard weer een bos heeft om lekker in te hangen.

Jaguar: een krachtig Bosje

conversion image
€ 29,95

Voor krachtige mensen!

  • Voor €29,95 herstellen we 45m2 bos in het Atlantisch Regenwoud, zodat de krachtige jaguar weer bos heeft om doorheen te sluipen.