naturepl.com / Edwin Giesbers / WWF

Bron: Balans in de natuur

Hoi, Janouk hier.

Voor deze les van Toekomstkunde heb ik onderzoek gedaan naar wat biodiversiteit betekent. Lees het hieronder en ga dan verder met het werkblad.

Wat is biodiversiteit?

Bio betekent leven. En diversiteit betekent afwisseling of verschil. Maakt dat het al wat duidelijker? Met het woord biodiversiteit worden alle verschillende vormen van leven op aarde bedoeld.

Stel je eens een wereld voor vol met alleen maar dikke bromvliegen of palmbomen… dat zou toch niet werken?! Soorten hebben elkaar nodig om te overleven.

Voor mensen is biodiversiteit erg belangrijk. We hebben grote bossen met verschillende bomen nodig om de lucht schoon te houden en voor zuurstof. En ook hebben we dieren nodig omdat ze ons helpen bij het maken van voedsel. Van dieren die onze gewassen bestuiven tot piepkleine zeediertjes onderaan in de voedselketen.

Maar met de biodiversiteit gaat het steeds slechter. Mensen halen te veel uit de natuur. We kappen bos en daarmee wordt het leefgebied van dieren kleiner. En we vangen soms zoveel vis dat er van sommige soorten bijna niks meer over is.

Gelukkig kunnen veel soorten dieren en planten zich goed aanpassen en kunnen ze wel tegen een stootje. Maar dat aanpassen kan niet voor altijd zo doorgaan. Sommige soorten zijn al uitgestorven en steeds meer dieren worden bedreigd. Vergelijk het met een houten blokkentoren. Als je er telkens één blokje uittrekt, kan de toren wel blijven staan. Maar één blokje te veel en... boem! De toren stort in en het evenwicht is weg. Daarom moeten we goed voor de natuur zorgen en alle miljoenen soorten dieren en planten waarderen en beschermen.